Pe toate anexele cu defalcarea costurilor pe locurile de consum aferente facturilor pe baza cărora se facturează consumul de energie electrică, începând cu luna iulie 2025, furnizorii de energie electrică au obligația să adauge un cod de bare cu POD-ul aferent fiecărui loc de consum.
Este schimbarea decisă de Guvern și pe care o veți observa acum, după eliminarea plafonării tarifelor.

De asemenea, a mai fost decis că furnizorii de energie electrică au obligația să adauge, începând cu luna iulie 2025, în factura în format XML transmisă în sistemul e-factura, în câmpurile BG-32, BT-160 și BT-161, lista POD-urilor și valoarea defalcată a energiei electrice facturate.
Președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), George Niculescu, a afirmat recent că în comparatorul de prețuri pentru energia electrică este și o ofertă de peste cinci lei pe kWh în condițiile în care cea mai bună ofertă din piață este în jur de un leu. El le recomandă celor care fac astfel de oferte să vină să-și depună licențele de furnizare la Autoritatea de Reglementare.
”Vreau să vă spun că în comparatorul de prețuri în continuare avem publicate oferte care sunt, din punctul meu de vedere, nejustificate de mari. Fără să dau iarăși exemple de furnizori și să-i nominalizez, în comparatorul de prețuri există o ofertă pe care un furnizor a publicat-o de peste 5 lei pe kWh, în condițiile în care cea mai bună ofertă este în jurul valorii de un leu, deci o ofertă de cinci ori mai mare. Pentru mine este clar. Oferta aceea este una care nu are rolul de a atrage consumatori”, a declarat președintele ANRE.

El a sugerat ca cei care fac astfel de oferte să predea licențele de furnizare.
”Este evident că furnizorul respectiv nu vrea portofolii de clienți și vreau să le transmit tuturor furnizorilor care vin cu astfel de oferte care n-au nicio legătură cu cele care sunt alcătuite într-un mod corect, în așa fel încât să atragă portofolii de clienți, că mai bine vin și depun licențele de furnizare la Autoritatea de Reglementare. Să ne facă o adresă, să spună că nu vor să furnizeze energie electrică și să vină la direcția de licențe și să predea licențele respective, pentru că este mai cinstit așa, decât să vedem în comparator prețuri de 5 lei pe kWh, respectiv 8 lei pe kWh”, a mai afirmat George Niculescu.