O subsidiară a Nova Power&Gas, din grupul E-INFRA al antreprenorilor clujeni Teofil Mureșan, Simion Mureșan și Marian Pantazescu, este pe cale să obțină o autorizație-cheie pentru demararea lucrărilor de construire a ceea ce va reprezenta, potrivit celor mai recente date oficiale disponibile, cea mai mare instalație de stocare de energie electrică din România, de natură să dubleze capacitatea totală locală de stocare.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Firma Nova H SRL, controlată integral de Nova Power&Gas, dezvoltă un proiect de instalație de stocare cu putere instalată de circa 200 MW și capacitate de 405 MWh, relevă datele analizate de Profit.ro.

La jumătatea lunii mai, în sistemul energetic național din România funcționau baterii de stocare de energie cu putere instalată totală de 240,7 MW și capacitate însumată de 404,9 MWh, conform operatorului de transport și sistem Transelectrica.
Sistemul de stocare al Nova H SRL va fi amplasat în intravilanul localității Florești din județul Cluj, pe un teren privat cu suprafață de aproape 4,4 hectare.

Proiectul mai include construirea unei stații de transformare 110/33 kV și a unei instalații electrică de înaltă și medie tensiune, pentru racordarea sistemului de stocare la stația 220 kV Florești a Transelectrica.
Noua instalație de stocare va fi utilizată pe piața serviciilor tehnologice de sistem realizate la comanda Transelectrica, precum și pe piața de echilibrare, urmând să înmagazineze electricitatea produsă de mai multe parcuri fotovoltaice din zonă.
Prin intermediul echipamentelor SCADA proiectate la nivelul stației, se va asigura transmiterea la dispecer a informatiilor necesare integrării parcurilor fotovoltaice de producere a energiei electrice, folosind ca și cale de comunicație fibra optică, respectiv o cale de comunicație de rezervă.

Firma dezvoltatoare a solicitat autorizație de înființare pentru proiect de la Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), o decizie în acest sens fiind așteptată foarte curând. Proiectele energetice care ajung în acest stadiu au finanțarea asigurată și sunt gata de demararea lucrărilor de construcții-montaj.
Nova Power&Gas deține și operează în prezent sisteme de stocare de energie aflate în funcțiune ce cumulează o putere instalată de 150 MW și o capacitate de aproape 241 MWh, fiind principalul jucător de pe această piață, incipientă în România.
″Dependența noastră de surse regenerabile a crescut foarte, foarte mult. Dacă e să punem la socoteală doar centralele clasice, în prezent, pe timpul iernii, reușim să adunăm undeva la 7.000 MW putere de producție. Restul până la 9.000 în vârf de consum ar trebui să vină din regenerabile sau din import. Aceasta este realitatea, mai mult de 7.000 MW nu putem produce din nuclear, gaze, cărbune și hidrocentrale, fără regenerabile. E trist. Instalațiile de stocare sunt veriga care acum lipsește și care va face posibilă integrarea centralelor regenerabile într-un volum din ce în ce mai mare″, atrăgea atenția, în noiembrie anul trecut, directorul Dispecerului Energetic Național (DEN) din cadrul Transelectrica, Virgiliu Ivan.