Cea mai mare bancă din Ucraina cere PwC 3 miliarde de dolari pentru nereguli în auditurile efectuate în perioada 2013-2015

Cea mai mare bancă din Ucraina cere PwC 3 miliarde de dolari pentru nereguli în auditurile efectuate în perioada 2013-2015
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 apr 2018

Cea mai mare bancă din Ucraina, PrivatBank, a dat în judecată subsidiarele din Ucraina și Cipru ale firmei de consultanță PricewaterhouseCoopers (PwC), pentru neregulile care au avut loc în auditurile efectuate de aceasta în perioada 2013-2015, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Acesta este cel mai recent dintr-o serie de procese intentate în urma naționalizării PrivatBank în 2016, după ce politica de creditare riscantă a provocat băncii un deficit de capital de peste 5,5 miliarde de dolari, potrivit băncii centrale.

Autoritățile de la Kiev au retras deja dreptul PwC de a efectua servicii de audit pentru băncile ucrainene, ca penalizare pentru că nu a semnalat neregulile de la PrivatBank, scrie News.ro.

PwC a susținut că interdicția este nejustificată.

Studiu PwC: Piața de publicitate online din România va depăși 50 milioane euro CITEȘTE ȘI Studiu PwC: Piața de publicitate online din România va depăși 50 milioane euro

PrivatBank a anunțat că a dat în judecată subsidiarele PwC Ukraine și PwC Cyprus, la un tribunal din Cipru.

“PrivatBank susține că a avut de suferit ca urmare a încălcării grave a atribuțiilor și responsabilităților de către PwC în verificarea rapoartelor financiare ale PrivatBank”, se arată într-un comunicat al instituției financiare.

Reprezentanții subsidiarelor din Ucraina și Cipru ale PwC nu au răspuns imediat solicitărilor pentru comentarii ale Reuters.

Potrivit băncii centrale, 95% din împrumuturile acordate de PrivatBank au mers la companii care aveau legături cu foștii proprietari al instituției financiare și afiliatelor acestora.

Foștii acționari ai PrivatBank, Ihor Kolomoiski și Ghenadi Bogoliubov, au contestat naționalizarea și susțin că banca centrală a evaluat greșit soliditatea finanțelor PrivatBank.

În decembrie, o instanță din Londra a ordonat înghețarea activelor celor doi, pe perioada în care analizează cazul.

Naționalizarea PrivatBank a fost punctul culminant al unei operațiuni de curățare a sistemului financiar din Ucraina, cu susținerea FMI. Zeci de bănci au fost închise de la venirea la putere a unui guvern pro-occidental, în 2014.

viewscnt
Afla mai multe despre
pwc
audit
privatbank