Cea mai mare bancă din Ucraina cere PwC 3 miliarde de dolari pentru nereguli în auditurile efectuate în perioada 2013-2015

Cea mai mare bancă din Ucraina cere PwC 3 miliarde de dolari pentru nereguli în auditurile efectuate în perioada 2013-2015
scris 2 apr 2018

Cea mai mare bancă din Ucraina, PrivatBank, a dat în judecată subsidiarele din Ucraina și Cipru ale firmei de consultanță PricewaterhouseCoopers (PwC), pentru neregulile care au avut loc în auditurile efectuate de aceasta în perioada 2013-2015, transmite Reuters.

Acesta este cel mai recent dintr-o serie de procese intentate în urma naționalizării PrivatBank în 2016, după ce politica de creditare riscantă a provocat băncii un deficit de capital de peste 5,5 miliarde de dolari, potrivit băncii centrale.

Autoritățile de la Kiev au retras deja dreptul PwC de a efectua servicii de audit pentru băncile ucrainene, ca penalizare pentru că nu a semnalat neregulile de la PrivatBank, scrie News.ro.

PwC a susținut că interdicția este nejustificată.

Studiu PwC: Piața de publicitate online din România va depăși 50 milioane euro CITEȘTE ȘI Studiu PwC: Piața de publicitate online din România va depăși 50 milioane euro

PrivatBank a anunțat că a dat în judecată subsidiarele PwC Ukraine și PwC Cyprus, la un tribunal din Cipru.

“PrivatBank susține că a avut de suferit ca urmare a încălcării grave a atribuțiilor și responsabilităților de către PwC în verificarea rapoartelor financiare ale PrivatBank”, se arată într-un comunicat al instituției financiare.

Reprezentanții subsidiarelor din Ucraina și Cipru ale PwC nu au răspuns imediat solicitărilor pentru comentarii ale Reuters.

Potrivit băncii centrale, 95% din împrumuturile acordate de PrivatBank au mers la companii care aveau legături cu foștii proprietari al instituției financiare și afiliatelor acestora.

Foștii acționari ai PrivatBank, Ihor Kolomoiski și Ghenadi Bogoliubov, au contestat naționalizarea și susțin că banca centrală a evaluat greșit soliditatea finanțelor PrivatBank.

În decembrie, o instanță din Londra a ordonat înghețarea activelor celor doi, pe perioada în care analizează cazul.

Naționalizarea PrivatBank a fost punctul culminant al unei operațiuni de curățare a sistemului financiar din Ucraina, cu susținerea FMI. Zeci de bănci au fost închise de la venirea la putere a unui guvern pro-occidental, în 2014.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
pwc
audit
privatbank