Când crede ministrul Energiei că ar putea fi instalate primele centrale eoliene în Marea Neagră. ”Avem un potențial imens, pe care nu-l vom exploata integral probabil niciodată.”

Când crede ministrul Energiei că ar putea fi instalate primele centrale eoliene în Marea Neagră. ”Avem un potențial imens, pe care nu-l vom exploata integral probabil niciodată.”
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 aug 2023

Primele proiecte de centrale eoliene ar putea fi instalate în Marea Neagră în 2027-2028, acolo existând un potențial imens, pe care România nu-l va exploata integral probabil niciodată, susține ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

"Undeva în toamna aceasta vom avea o lege pentru exploatarea energiei din surse eoliene în Marea Neagră, după care urmează un proces destul de îndelungat, împreună cu ANRM (Autoritatea Națională pentru Resurse Minerale n.r) de definire a acestor perimetre de exploatare, plus zona de avize de mediu, de securitate, într-o regiune foarte complicată și cu toate implicațiile aferente. Sper ca din 2027-2028 să vedem și primele proiecte de centrale eoliene în Marea Neagră, pentru că acolo Banca Mondială ne spune că avem un potențial imens, 75 de gigawați, un potențial pe care România nu-l va exploata integral probabil niciodată. Dar oricum, 10-20 de gigawați se pot exploata într-un termen de 10-15 ani de acum încolo", a declarat, pentru Agerpres, Sebastian Burduja.

”Folosim doar 10% din creier” - un mit spulberat de către oamenii de știință CITEȘTE ȘI ”Folosim doar 10% din creier” - un mit spulberat de către oamenii de știință

El a reamintit că deja, din 17 iulie 2023, Ministerul Energiei a pus în dezbatere publică proiectul de lege pentru energie eoliană din Marea Neagră și intenția este de a se crea acest cadru legislativ bine de la început.

"Dacă avem o legislație corectă vor veni și investițiile. Dacă nu, am trecut cu toții prin experiența legii off-shore care viza exploatarea gazului din Marea Neagră și ani de zile investitorii au fost blocați pentru că nu era un cadru legislativ favorabil, însă Partidul Național Liberal a schimbat legea respectivă și a reușit să o îndrepte și avem astăzi o decizie finală de investiții Neptun-Deep", a subliniat ministrul Energiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
burduja
marea neagră
centrale
eoliene
instalare
potențial