Legislația secundară adoptată de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei privind furnizarea de ultimă instanță are avantajul că nu îi lasă pe consumatori fără gaze în cazul în care furnizorul lor concurențial are probleme, însă și dezavantajul că facturile sunt variabile și, cel puțin pe timp de iarnă, mult mai scumpe decât cele negociate cu un furnizor concurențial. Un consumator non-casnic a găsit o soluție la această problemă, soluție care din păcate nu poate fi aplicată și de consumatorii casnici.
Majoritatea consumatorilor casnici care până la 1 ianuarie beneficiau de preț reglementat, inclusiv cei care au semnat după această dată un contract concurențial, vor primi facturi cu prețul energiei consumate în ianuarie la prețul de serviciu universal, adică mai mari cu un procent cuprins între 13 și 26 decât vechiul preț reglementat pentru energia consumată în perioada 1-19 ianuarie. Pentru energia consumată în decembrie este valabil vechiul preț reglementat. Acest lucru este valabil pentru facturile emise (sau intrate în circuitul de avizare) înainte de 20 ianuarie, data intrării în vigoare a ordinului Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) care permite alocarea unei “reduceri comerciale” de către furnizori. Facturile emise după 20 ianuarie ar trebui, în mod normal, să cuprindă și această reducere.
Consumatorii casnici care încă n-au optat pentru un furnizor concurențial n-ar trebui să se relaxeze în urma deciziei Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) de a obliga actualii lor furnizori (foști de ultimă instanță) să le trimită 3 oferte din portofoliul lor și n-ar trebui să se grăbească să accepte una dintre aceste oferte. Motivul: pe piața liberă există oferte cu până la 19% mai avantajoase.
Greutatea cu care decurge procesul de liberalizare a pieței electricității, fie ca urmare a lipsei de informare a consumatorilor, fie ca urmare a personalului și infrastructurii deficitare (online și offline) a furnizorilor, i-a făcut pe aceștia să facă concesii din ce în ce mai importante. Astfel, după ce a fost primul furnizor care a anunțat prelungirea termenului de semnare a unui contract concurențial până la 31 martie înainte ca ANRE să decidă acest lucru, CEZ Vânzare a anunțat o nouă prelungire cu alte 3 luni, până la 30 iunie 2021, a perioadei până la care consumatorii casnici care au beneficiat de prețuri reglementate pot semna un contract concurențial cu compania, fără a achita de la 1 ianuarie prețul de serviciu universal.
Liberalizarea unei piețe conduce, cel puțin pe termen mediu și lung, la un acces mai ridicat al consumatorilor finali la bunuri și servicii mai ieftine și de o calitate superioară. Piața energiei nu face excepție. În pofida imaginii sale extrem de negative la nivelul opiniei publice, actuala liberalizare a pieței energiei electrice permite consumatorilor casnici din Moldova de exemplu să aleagă între 5 oferte concurențiale cu prețuri mai mici decât cel reglementat de anul trecut sau între 35 de oferte mai avantajoase decât cele actuale ale furnizorilor de ultimă instanță (FUI) pentru serviciu universal. Similar și în cazul majorității celorlalți consumatori casnici, din alte zone ale țării.
Prosumatorii ar trebui să ia serios în considerare achiziționarea de acumulatori în vederea stocării energiei electrice produsă de panourile solare pe care le dețin, prețul pe care-l primesc în acest an pentru energia introdusă în sistem, 19,6 bani/KWh, fiind mai mic cu o cincime decât cel de anul trecut. El reprezintă doar aproximativ o pătrime din prețul pentru serviciul universal solicitat de Furnizorii de ultimă instanță (FUI), ceea ce înseamnă că ar trebui să producă și să introducă în sistem o cantitate suplimentară de 4 ori mai mare decât consumul de la rețea pentru a putea compensa costul acestuia.
Liberalizarea pieței de energie electrică a adus pe piață și noi produse, printre care și cele cu prețuri diferențiate, de zi și de noapte. La prima vedere acestea avantajează consumatorii cu consum ridicat, în special pe timp de noapte.
Cum s-a întâmplat de cele mai multe ori în ultima perioadă, și noul an, 2021, debutează cu scumpiri ale produselor cu o importantă componentă reglementată sau cu un nivel ridicat al impozitării, ca urmare a indexării valorii taxelor cu rata inflației. Țigările, carburanții, dar și energia electrică, în cazul consumatorilor casnici care nu au optat pentru piața concurențială, vor costa mai mult de astăzi.
Consumatorii casnici care în prezent beneficiază de prețuri reglementate și care semnează, în luna ianuarie, un contract concurențial nu vor achita prețurile de serviciu universal anunțate de furnizorii de ultimă instanță, mai mari cu 13-17,5% decât cele reglementate, pentru energia consumată după 1 ianuarie și până la data semnării contractului concurențial, ci prețurile din contractul concurențial semnat, a decis Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).
Consumatorii casnici din Moldova ai E.ON care în prezent primesc energie electrică la preț reglementat și care nu vor opta pentru un furnizor concurențial vor achita începând din luna ianuarie a anului viitor facturi mai mari cu 13,4% decât cele actuale.