Băncile din România nu s-au împrumutat deloc, între ele, în luna ianuarie, iar cotațiile ROBOR la 3 și 6 luni au fost folosite pentru a ”umfla” ratele populației, a scris, marți, pe pagina sa de Facebook, consilierul guvernamental Darius Vâlcov.
Transformările care au avut loc în România dar și în celelalte țări est-europene ca urmare a modificării regimului proprietății au condus la schimbări instituționale care au avut impact direct asupra vieții economice și sociale. Procesul de privatizare și importanța dezvoltări pieței de capital din România nu au fost cu adevărat înțelese de către decidenții politici. “Din păcate același lucru s-a întâmplat și cu Pilonul II – pilon care ar fi trebuit să fie un instrument de investitii și de sprijinire a politicii economice a statului”, spune Cristina Chiriac, președintele CONAF – Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin.
Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a urcat la 3,19%, cel mai mare nivel din ultimele trei luni, potrivit datelor publicate marți de Banca Națională a României (BNR).
Italia a început discuțiile cu Uniunea Europeană pentru înnoirea unui program de garantare prin care statul ajută băncile să vândă creditele neperformante, a declarat luni o sursă guvernamentală, transmite Reuters.
Banca Națională a României și Ministerul de Finanțe discută o formulă prin care indicatorul ROBOR să fie recalculat. Oficialii BNR spun că se ia în calcul raportarea la tranzacțiile din piață și nu la cotațiile oferite de bănci la fixing, așa cum se întâmplă acum. Profit.ro a calculat care ar fi câștigurile pentru debitori dacă noua formulă ar fi implementată.
Grupul interinstituțional de lucru format din reprezentanți ai Ministerului Finanțelor Publice și ai Băncii Naționale a României și-a încheiat activitatea, prezentând azi concluziile referitoare la OUG nr. 114/2018, în ședința Consiliul general al Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială (CNSM). Rezultatul discuțiilor a fost prezentat public prin cel mai ambiguu comunicat, care nu mai face nicio referire la legarea taxei de ROBOR, rupere cerută expres de BNR, și vorbește de identificarea unor “soluții de posibile scenarii de adaptare” a OUG 114, fără nicio altă informație concretă.
Comunitatea bancară a transmis Senatului, prima Cameră a Parlamentului care va dezbate OUG 114, prin care Guvernul a decis, printre altele, impozitarea activelor financiare ale băncilor, că, deși impactul introducerii taxei pare a fi doar asupra instituțiilor bancare, costul final va fi plătit de societate în general.
Banca Națională a României (BNR) a anunțat, luni, un curs de referință de 4,7401 lei, o creștere de 0,04% față de nivelul atins vineri. Aurul a crescut până la cel mai mare nivel din iulie 2016 până în prezent.
Programul Prima Casă are prevăzut un plafon de două miliarde de lei pentru acest an și va continua, însă până la finele lunii februarie vom avea o formă modificată pentru a-l face mai social, a declarat ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.
Banca rusă Gazprombank a blocat conturile companiei petroliere de stat PDVSA și tranzacțiile cu aceasta, pentru a reduce riscul de a nu respecta sancțiunile Statelor Unite, a declarat duminică o sursă din instituția financiară, transmite Reuters.