Traderul de stat de peste Prut, Energocom, a transmis că nu mai este nevoie ca Republica Moldova să importe astăzi 484 MWh de energie electrică în regim de urgență, la prețuri mai mari decât cele ale pieței spot, prin intermediul așa-numitelor ajutoare de avarie, ca urmare a insuficienței capacității comerciale disponibile de interconexiune cu România, așa cum fusese anunțat ieri.
Marți, 14 ianuarie, nu vor avea loc deconectări ale energiei electrice, potrivit consilierului prim-ministrului, responsabil de comunicarea Celulei de criză, Cristian Jardan. Totuși, în sinteza activității Celulei de criză de luni, 13 ianuarie, acesta a reiterat îndemnul către cetățeni de a economisi lumină între orele 16:00 și 19:00 și în orele de vârf. Totodată, a punctat că situația din regiunea transnistreană „rămâne în continuare complicată”, potrivit Rador Radio România.
Veniturile din vânzările de petrol și gaze pentru bugetul federal al Rusiei în 2024 au crescut cu peste 26%, la 11,13 trilioane de ruble (108,22 miliarde de dolari), informează Reuters.
Republica Moldova va importa mâine energie electrică și în regim de urgență, din România și, posibil, și din Ucraina, la prețuri mai mari decât cele ale pieței spot, prin intermediul așa-numitelor ajutoare de avarie acordate contra cost de operatorii de transport și sistem din cele 2 țări vecine.
Gigantul energetic Gazprom are de gând să facă disponibilizări în rândul angajaților care lucrează la sediul său central din Sankt Petersburg, a declarat un purtător de cuvânt al companiei, în condițiile în care firma controlată de statul rus se confruntă cu dificultăți ca urmare a pierderii piețelor sale din Europa, transmite Reuters.
Hermann Goering, mâna dreaptă a lui Hitler, a scăpat de un asemenea afront. Sticlele sale cu vin – făcând parte dintr-o colecție confiscată de armata sovietică drept trofeu la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial și depozitate într-un labirint subteran de pivnițe din Moldova – pot fi încă văzute.
Polonia susține apelul lui Donald Trump către țările NATO de a cheltui 5% din PIB pentru apărare. Apelul lui Trump ca membrii alianței să-și dubleze ținta pentru bugetele de apărare a provocat o reacție mixtă în rândul guvernelor europene, care se confruntă cu probleme financiare. Dar ministrul polonez al apărării, Władysław Kosiniak-Kamysz, a declarat duminică pentru „Financial Times” că Varșovia poate fi „legătura transatlantică” între Europa și provocarea lansată de viitorul președinte al Statelor Unite, scrie POLITICO.
Rusia a declarat că a doborât nouă drone ucrainene care au încercat să atace o parte din infrastructura gazoductului TurkStream, prin care gazul rusesc ajunge în Turcia și Europa, potrivit Reuters.
Afganistanul a devenit anul trecut cel mai mare importator de făină din Rusia, în condițiile în care și-a dublat achizițiile, a informat Agenția de stat responsabilă cu exporturile de produse agricole ale Rusiei (Agroexport), transmite Reuters.
Ungaria intenționează să inițieze discuții cu aliații regionali pentru a diminua efectele creșterii prețurilor petrolului, cauzate de un nou set de sancțiuni impuse de SUA asupra sectorului de petrol și gaze al Rusiei, a declarat ministrul de Externe ungar, Peter Szijjarto, citat de Reuters.