Opinii

 • Cine se teme de liberalizarea pieței de gaze naturale?
  Cine se teme de liberalizarea pieței de gaze naturale?
  joi, 13:06

  Liberalizarea pieței de gaze naturale produce mari emoții în societate, politicienii se întrec în schimburi de replici tăioase, iar oamenii simpli ajung să se teamă că cineva - "piața liberă" - le va "aspira" banii din portofele. Teama societății este firească în contextul în care tema liberalizării este abordată cel mai adesea în ton populist care, în loc să lămurească și să calmeze spiritele încinse, mai tare aruncă paie pe foc.

 • Ce au de făcut companiile din România pentru a deveni competitive pe piețele europene
  Ce au de făcut companiile din România pentru a deveni competitive pe piețele europene
  16 mai 2017

  A trecut epoca tunurilor în business-ul românesc. Ca să reziste, afacerile din România trebuie să se integreze în peisajul european, să facă față. Oamenii de afaceri români trebuie să înțeleagă că succesul de durată contează, în dauna iluzorului succes de moment, iar succesul de durată se obține în timp, printr-o construcție solidă, respectând reguli, standarde, proceduri.

 • Despre compania „România” și responsabilitatea mediului de afaceri
  Despre compania „România” și responsabilitatea mediului de afaceri
  25 apr 2017

  Este interesant și paradoxal în același timp fenomenul prin care o serie întreagă de oameni, comunicatori relevanți din mediul privat (chiar și oameni de afaceri), ajung să fie foarte îngrijorați de orice posibilă scădere a încasărilor la bugetul statului.

 • De ce sunt căutați intelectualii la matrimoniale?
  De ce sunt căutați intelectualii la matrimoniale?
  24 apr 2017

  “Serioasă, elegantă, văduvă…” sau “prezentabilă, credincioasă, singură...” ori “stilată, divorțată, licențiată …” doresc căsătorie/relație cu “…intelectual, nefumător, auto... ”. Din câte se observă bărbații sunt căutați mai ales pentru că-s intelectuali. Dar întrebarea e ce înseamnă asta? Să ai studii superioare?

 • I’m Your Man… Your Taxman
  I’m Your Man… Your Taxman
  23 apr 2017

  Puțină lume știe cui ar trebui să fie recunoscători fanii lui Leonard Cohen pentru lansarea ultimelor 4 albume înregistrate în studio și a celor 7 albume live comercializate începând cu 2004. Ca să nu mai spunem de multitudinea de concerte susținute! Dacă ar fi compus I’m Your Man după anul 2004, Cohen și-ar fi intitulat hit-ul I’m Your Taxman, iar referința la cătușe din ultima strofă n-ar mai fi fost una metaforică, ci cât se poate de reală. Pentru că, fără "ajutorul" unui consultant fiscal, artistul s-ar fi pensionat anticipat, la începutul anilor 2000 dedicându-se deja trup și, mai ales suflet, budismului.

 • Impozitarea venitului global: Suntem pregătiți să trecem la un sistem bazat pe încrederea dintre stat și contribuabil?
  Impozitarea venitului global: Suntem pregătiți să trecem la un sistem bazat pe încrederea dintre stat și contribuabil?
  21 apr 2017

  Renunțarea la cota unică în schimbul impozitării venitului global ar însemna o schimbare de paradigmă în fiscalitatea românească care ar presupune în primul rând - înainte de introducerea în lege a unor definiții, mecanisme de deducere a cheltuielilor și proceduri de administrare deloc simple - o recentrare a relației stat-contribuabil pe încredere, în loc de suspiciune.

 • Jupuitu în 35.000 de exemplare, pentru bunăstarea gospodăriilor
  Jupuitu în 35.000 de exemplare, pentru bunăstarea gospodăriilor
  19 apr 2017

  E greu de făcut o ierarhie, după nocivitate, în lunga listă de probleme pe care le creează trecerea la impozitarea globală a gospodăriilor, în forma gândită de guvernul PSD. Una iese, totuși, în evidență, mai odioasă poate decât celelalte: odată implementat sistemul și creată armata de pseudo-consultanți fiscali necesari pentru a ajuta cu forța oamenii să se descurce cu o problemă nou creată de stat, ne putem lua adio de la orice încercare de simplificare în viitor, când ne vom da seama că tot mai bun e un sistem necomplicat.

 • Tratament fascist pentru fondurile de pensii
  Tratament fascist pentru fondurile de pensii
  19 apr 2017

  O smetie venită din mediul politic spre o companie privată activând într-o piață reglementată care a îndrăznit să (între)deschidă gura într-o problematică ce a speriat „Estul Sălbatic” al Uniunii Europene. Având deasupra lor securea unor decapitări anunțate, reprezentanți ai Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) s-au grăbit chiar și din concediu să dea drumul, la rândul lor, ghilotinei pentru o entitate din sistemul pensiilor private obligatorii.

 • Hiperspecializarea ca infirmitate indusă
  Hiperspecializarea ca infirmitate indusă
  3 apr 2017

  De când ne știm, la școală învățătura e organizată pe materii separate. Asta încă din prima clasă primară. Cu timpul, pe măsură ce avansăm spre gimnaziu, liceu și facultate, materiile nu fac decât să se înmulțească și să se specializeze tot mai mult. După ora de română, ieșim în pauză, ne facem mintea tabula rasa, după care intrăm la ora de matematică, pentru ceva cu totul diferit, și tot așa. Ziua, ca și cunoașterea, ne este fracturată. Nici nu ne imaginăm că între toate aceste materii există, poate, o legătură de profunzime, care ar trebui să ne fie revelată. Nici nu ne închipuim că lucrurile ar putea sta și altfel și că au și stat altfel, altădată.