Opinii

 • De ce se depreciază leul. Contraintuitiv, pentru că suntem puțin mai bogați
  De ce se depreciază leul. Contraintuitiv, pentru că suntem puțin mai bogați
  ieri, 06:16

  În general, când vin bancherii să spună că leul se va devaloriza încă și mai mult, este cazul să devenim suspicioși. Prognozele valoroase, în lumea financiară, nu se dau gratis. Nu este exclus chiar ca, de aici încolo, tendința de slăbire a monedei naționale în raport cu principalele valute să se atenueze, să se oprească sau chiar să se inverseze temporar. Dar și dacă nu ar fi așa, cât trebuie să ne îngrijoreze actuala depreciere?

 • Când Statul seamănă vânt, contribuabilii culeg furtună
  Când Statul seamănă vânt, contribuabilii culeg furtună
  miercuri, 06:12

  Nici nu s-a uscat bine cerneala de pe controversata Ordonanță de Urgență 79/2017, care prevede ”transferul” contribuțiilor sociale preponderent din sarcina angajatorului în cea a angajatului, și autoritățile au adoptat o nouă reglementare cu mare impact asupra mediului de afaceri din România, de data aceasta generând efecte juridice greu de înțeles și chiar în contradicție cu regulile de bază ale dialogului social din țara noastră, mai ales în condițiile unei lipse manifeste de corelație între cele două reglementări legale.

 • Apucă-te azi de ea!
  Apucă-te azi de ea!
  miercuri, 06:09

  Mădălin s-a aprins la față ca dopul de Coca Cola, a luat poziția ghiocelului și a șoptit, ghemuindu-se defensiv, cu bărbia în piept, ca Lucian Bute în ultimele meciuri, alea cu adversari adevărați:

 • Nepotul Sucă conduce România
  Nepotul Sucă conduce România
  16 nov 2017

  În urmă cu 40 de ani râdeam de nepotul Sucă a lui nea Mărin. Acum el se află în fruntea țării.

 • Moneda euro - tichia de mărgăritar care lipsește României
  Moneda euro - tichia de mărgăritar care lipsește României
  15 nov 2017

  Devalorizarea leului din ultima vreme și perspectiva nerespectării unora dintre criteriile de la Maastricht semnalată de Economistul-Șef al BNR readuce în dezbatere oportunitatea aderării rapide a României la zona euro, un punct de vedere reprezentativ pentru acest curent de opinie fiind exprimat in ZF sub titlul “Furtuna valutară arată de ce România trebuie să-și ia cât mai repede euro ca scut: De ce să plătim toți prin curs și prin dobânzi incompetența și populismul politicienilor?”.

 • Insurtech, revoluție sau evoluție în asigurări?
  Insurtech, revoluție sau evoluție în asigurări?
  15 nov 2017

  La nivel internațional se remarcă o efervescență deosebită în a discuta despre inovația tehnologică în asigurări.

 • Cel mai nou atac asupra IT-iștilor români: un program fiscal de tip troian care blochează investițiile și inhibă inovarea
  Cel mai nou atac asupra IT-iștilor români: un program fiscal de tip troian care blochează investițiile și inhibă inovarea
  14 nov 2017

  Chiar în ziua în care fostul președinte al Estoniei, cel care a transformat țara sa într-un lider al tehnologiei, spunea la București că românii trebuie să-și preseze guvernul dacă vor să aibă o „țară digitală” în care serviciile să fie furnizate online, iar birocrația să fie eliminată, companiile de IT erau “lovite” de o nouă măsură fiscală. Ordonanța de modificare a Codului Fiscal confiscă, practic, o parte din veniturile angajaților din cercetare și dezvoltare și IT, specialiști care vor fi penalizați cu reducerea salariului net. În aceste condiții, reîntregirea salariilor nete ale acestor persoane va depinde de puterea economică și de voința angajatorilor, după transferul contribuțiilor la nivelul costului total actual.

 • Să vămuiți bine!
  Să vămuiți bine!
  13 nov 2017

  Pentru a intra în posesia unei cărți cumpărate cu 28,9 dolari, am stat două ore în trafic, alte două ore la coadă și am achitat, pe lângă cei 10 dolari transportul până-n România, și 20 dolari benzina până la Târgoviște și-napoi, 5,5 dolari TVA și 2 dolari taxă de înmagazinare. Taxa de înmagazinare am plătit-o pentru că nu-mi puteam modifica rapid programul de pe luni pe marți pentru a mă deplasa la Târgoviște și a trebuit să amân vizitarea capitalei de județ cu o săptămână. Și asta pentru că monstruoasa coaliție Poșta Română-Vamă "lucrează" doar marțea, ca hoții!

 • Cum să piardă statul, dacă oamenii câștigă?!
  Cum să piardă statul, dacă oamenii câștigă?!
  9 nov 2017

  Reflexele verbale condiționate ale mass media induc în public ideea că orice problemă trebuie rezolvată de către stat și că, în absența intervenției lui, oamenii n-ar fi capabili să-și îmbunătățească situația, ca niște bolnavi legați de pat. "Autoritățile! Ce fac autoritățile? De ce nu intervin?", auzim toată ziua la posturile tv. Ironia este că, de multe ori, se cere intervenția administrației de stat pentru rezolvarea problemelor chiar de ea, eventual sub o altă guvernare, dar acest aspect e ceva secundar.

 • Tot noi suntem de vină?
  Tot noi suntem de vină?
  9 nov 2017

  Zilele trecute mă aflăm într-un platou de televiziune, invitat acolo să-mi dau cu părerea asupra “revoluției fiscale“ pe care guvernul o tot anunță. În fața mea, un ilustru profesor universitar, vedetă de televiziune și unanim recunoscut ca atotștiutor (pe indiferent ce temã , care explica la tablă cum stăm cu trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat și ne povestea cum a vorbit el cu toți miniștrii României și a aflat de ce avem nevoie de acest tămbălău.