Opinii

 • Investitorii pariază pe România. De ce?
  Investitorii pariază pe România. De ce?
  vineri, 07:04

  Potențialul de investiții și antreprenorial începe să fie mare pentru regiune, iar România devine un exemplu internațional. Mi-a atras atenția un studiu relevant conform căruia fondurile de private equity au investit în regiune 2,7 miliarde de euro într-un singur an, iar Polonia și Cehia au primit împreună mai bine de jumătate din această sumă, iar România este a patra destinație pentru investitorii care vin în regiune, cu 311 milioane de euro

 • Monarhia garantează libertatea. Cazul Liechtenstein
  Monarhia garantează libertatea. Cazul Liechtenstein
  miercuri, 14:10

  Principatul Liechtenstein, unul dintre cele mai mici și mai bogate state din lume, cu o populație de numai 38.000 de persoane, cu un PIB pe cap de locuitor de peste 140.000 de dolari și o rată a șomajului de sub 2%, și-a sărbătorit recent cea de-a 300-a aniversare. Cu această ocazie, de neimaginat în alte părți, dar aproape de rutină în mica țară alpină mărginită de Elveția și Austria, locuitorii au băut bere cu monarhul constituțional al principatului, prințul Hans-Adam II de Liechtenstein, pe peluza din fața palatului princiar din capitala Vaduz.

 • 4 ani de Profit.ro. Vă mulțumim pentru susținere!
  4 ani de Profit.ro. Vă mulțumim pentru susținere!
  2 sep 2019

  Profit.ro împlinește astăzi patru ani de la lansare. Vă mulțumim că ne-ați fost alături în tot acest timp!

 • Oglindă, oglinjioară, cine e mai important pentru economie din țară?
  Oglindă, oglinjioară, cine e mai important pentru economie din țară?
  27 aug 2019

  Avem o nouă controversă deschisă de ministrul finanțelor, Eugen Teodorovici. În încercarea de a explica măsura de creștere a salariilor funcționarilor din Ministerul Finanțelor și ANAF, Eugen Teodorovici a declarat că aceștia „duc greul economiei”.

 • Dependența de China sau cum am devenit cu toții chinezi
  Dependența de China sau cum am devenit cu toții chinezi
  12 aug 2019

  China comunistă a făcut, începând cu 1978, cam ce-au făcut în URSS, în epoci diferite, Lenin și Gorbaciov (NEP și perestroika). Confruntate cu o economie în prăbușire și cu o penurie tot mai mare de produse de bază, care le amenință grav popularitatea, regimurile comuniste injectează doze mici, controlate, de liberalism economic, pentru a ține în viață în mod artificial un sistem bazat pe abolirea proprietății și inițiativei private și pe controlul cvasitotal al statului asupra factorilor de producție.

 • Noile confesiuni de pe litoral: Soacra nu mai e copil
  Noile confesiuni de pe litoral: Soacra nu mai e copil
  8 aug 2019

  România adevărată nu e cea din clipurile plicticoase și inutile făcute pe bani mulți de Ministerul Turismului, în care bătrâni îmbrăcați în straie populare îi ademenesc pe turiști cu pâine și slană din dosul unor porți de lemn sculptate frumos.

 • Trei riscuri în afaceri: de la fraude cu TVA la subestimarea de către firmele mari
  Trei riscuri în afaceri: de la fraude cu TVA la subestimarea de către firmele mari
  8 aug 2019

  Experiența mea profesională îmi arată că antreprenorii și managerii din România se confruntă zilnic cu zeci de riscuri de business. Vă propun spre analiză trei dintre acestea, toate trei complementare, care au legătură cu activitatea noastră în dezvoltarea afacerilor: riscul potențial privind TVA, riscul reputațional și riscul de a fi subestimat.

 • Românii pot jubila: corupția a ajuns, în sfârșit, la companiile străine
  Românii pot jubila: corupția a ajuns, în sfârșit, la companiile străine
  7 aug 2019

  Unul dintre miturile care au circulat în ultimii ani a fost cel care spune că firmele străine care activează în România nu pot fi acuzate de corupție, nu sunt controlate de instituțiile publice specializate, ba chiar, sunt favorizate.

 • Va trimite industria auto economia globală în recesiune?
  Va trimite industria auto economia globală în recesiune?
  6 aug 2019

  Industria auto mondială dă semne de încetinire. Este o veste care trebuie privită din cel puțin două puncte de vedere. În primul rând, industria auto are o considerabilă forță de tractare a economiei mondiale. Dacă vânzările de autoturisme nu merg, este posibil ca acesta să fie primul semn al unei crize sau al unei recesiuni.

 • Sfârșitul “petrecerii”
  Sfârșitul “petrecerii”
  5 aug 2019

  Anticipam într-un articol anterior că rezultatele execuției bugetului general consolidat la 6 luni 2019 vor arăta rău, determinând Guvernul să accepte că “petrecerea” pe bani publici nu poate ține la infinit și trebuie să facă o rectificare negativă dură. Din păcate, am avut dreptate.