Opinii

 • Spectacolul funebru al statisticii, armă a autoritarismului
  Spectacolul funebru al statisticii, armă a autoritarismului
  astăzi, 16:38

  Pe canalele de comunicare oficiale și semioficiale ni se servește constant, aproape obsesiv, o falsă dilemă, caracterizată în plus cu epitete crâncene precum "vitală", "existențială" sau "de viață și de moarte": stoparea sau măcar frânarea ritmului de escaladare a infectărilor cu coronavirus versus necesitatea de a nu sufoca complet economia cu restricțiile determinate de prima exigență.Ambalarea sub formă de dilemă e de altfel ipocrită, pentru că mesajul care se vrea transmis e de fapt că trebuie să oprim tot, să ne încuiem în case și să așteptăm ca autoritățile să câștige meciul cu pandemia.

 • România – o țară cu "bătrâni" dar nu pentru "bătrâni"
  România – o țară cu "bătrâni" dar nu pentru "bătrâni"
  ieri, 16:30

  Am revăzut zilele astea filmul Nu există țară pentru bătrâni (No Country for Old Man), o capodoperă a fraților Coen, și am recunoscut în el provocarea morală pe care o trăim odată cu noul coronavirus vis-a-vis de vârstnici, față de cei de azi, dar și față de cei de mâine

 • Cum văd măsurile fiscale între criza sanitară și cea economică
  Cum văd măsurile fiscale între criza sanitară și cea economică
  marţi, 07:06

  În mod cert, trăim vremuri foarte tulburi și incerte, marcate atât de o criză sanitară, cât și de una economică. De aici și existența a doua opinii complet divergente, una din lumea medicală – care promovează o perioadă cât mai lungă și cât mai strictă de limitare a activității, de izolare și de distanțare socială – și una din lumea de business, care dorește o întoarcere cât mai rapidă la situația anterioară și o reluare a activităților economice și, implicit, a relațiilor sociale.

 • Asimptomaticul autor necunoscut al Ordonanțelor Militare
  Asimptomaticul autor necunoscut al Ordonanțelor Militare
  marţi, 07:04

  Autorul necunoscut al textelor Ordonanțelor Militare poate fi un exemplu de expertiză și profesionalism, însă atât ideile sale, cât și modul în care le formulează demonstrează că este asimptomatic. Cu toate că i s-a atras atenția că posibilitatea plafonării prețurilor la energie la media ultimelor 3 luni, din prima OM, este un tratament eronat, care ar putea avea efecte colaterale precum majorarea prețurilor, acesta a decis să ignore știința economică și să meargă înainte cu terapia sa intensivă.

 • Ce se mai aude, cine cu cine vorbește, cine și ce mai lucrează? Adică, mai lucrăm sau luăm o pauză, #acasă?
  Ce se mai aude, cine cu cine vorbește, cine și ce mai lucrează? Adică, mai lucrăm sau luăm o pauză, #acasă?
  luni, 16:30

  Vremurile sunt interesante, ne provoacă să fim trup - la propriu și suflet, plus creier, atenți. Pe fază, adică. În primul rând, aș zice că ne provoacă la un alt fel de comunicare, dar desigur și la un tip nou de acțiune, empatie, decizii cruciale, la transparență. Ne provoacă la viteză de reacție, mai mult ca în vremuri calme.

 • Toți pentru toți
  Toți pentru toți
  vineri, 15:00

  Traducerea în chineză a cuvântului criză se realizează prin două simboluri. Traduse separate, primul simbol înseamnă pericol, iar cel de-al doilea înseamnă oportunitate.

 • Cine achită costurile intervenționismului politic?
  Cine achită costurile intervenționismului politic?
  vineri, 11:52

  Ne pregătim pentru o scădere de 10-20% a PIB. Aproximativ 10-20% dintre angajați sunt în șomaj.

 • Criza medicală sperăm că va trece cândva! Avem grijă să existe viață și după?
  Criza medicală sperăm că va trece cândva! Avem grijă să existe viață și după?
  25 mar 2020

  Criza medicală sperăm că va trece cândva! Avem grija să existe viață și după? Mă consider un român normal aflat în izolare la domiciliu și care se îngrijorează pentru sănătatea lui și a familiei sale, pentru sănătatea tuturor cunoscuților și a tuturor oamenilor, în esență