Opinii

 • Eliminarea perioadei de opoziție de 30 de zile pentru transferul acțiunilor – un pas important în lupta cu birocrația
  Eliminarea perioadei de opoziție de 30 de zile pentru transferul acțiunilor – un pas important în lupta cu birocrația
  miercuri, 07:04

  Săptămâna trecută a intrat in vigoare o lege importantă pentru companii, care simplifică procedura de transfer a acțiunilor unei companii prin eliminarea perioadei de opoziție de 30 de zile. Termenul de opoziție a creat dificultăți inutile pentru investitori și a prejudiciat climatul general de afaceri, prin tergiversarea nejustificată a transferului de proprietate. În același timp, imaginea României a avut de suferit, întrucât introducerea sa a dus la o abatere de la practicile standard aplicate la nivel internațional în afaceri.

 • Patru păreri sincere ale guvernatorilor de bănci centrale dinainte de epoca QE/criptomonede
  Patru păreri sincere ale guvernatorilor de bănci centrale dinainte de epoca QE/criptomonede
  6 nov 2020

  Monetariștii, deși mai favorabili pieței libere decât keynesienii, nu au o soluție diferită față de aceștia din urmă privind ieșirea din criză. Primii văd salvarea în pomparea de bani de către banca centrală, ceilalți în programele de lucrări publice realizate de guvern.

 • Stânga revoluționară – din nou la răscruce în anul 2020. Se va repeta 1918 sau 1968?
  Stânga revoluționară – din nou la răscruce în anul 2020. Se va repeta 1918 sau 1968?
  3 nov 2020

  De la Marea Blestemăție Franceză din anul 1789 încoace, stânga radicală ne „fericește” la fiecare 50 de ani cu pusee violente care mușcă din organizarea socială așa cum aceasta rezultă din milenii de memorie instituțională, concluzii ale unor rătăciri periodice și îndrumări întru civilizare ale marilor religii revelate.

 • Violența în familie, o nouă țintă a politicii penale populiste
  Violența în familie, o nouă țintă a politicii penale populiste
  23 oct 2020

  Nici nu s-a „uscat bine cerneala” articolului prin care atrăgeam atenția asupra pericolului politicii penale populiste (3P, un „virus” reactivat, care amenință sănătatea justiției penale1) că, iată, sunt obligat să semnalez un nou caz „flagrant”, ce se înscrie în același gen de politică.

 • Cu ouăle ascunse-n mască
  Cu ouăle ascunse-n mască
  12 oct 2020

  Sunt unul dintre zecile de mii de proprietari de baruri și restaurante care, în această iarnă, și-ar putea pune cruce muncii de 11 ani, și nu pentru management defectuos, nici din lipsă de clienți, ci pentru că soarta economiei românești e decisă de un medic de ambulanțe și de un veșnic șomer și plimbător prin funcții înalte la stat.

 • Există caritate fără proprietate privată?
  Există caritate fără proprietate privată?
  7 oct 2020

  Papa Francisc și-a făcut un obicei din a ataca ciclic capitalismul și proprietatea privată. Mai mult, o face utilizând inclusiv termeni extrem de circumscriși ideologic, cum ar fi "neoliberalism".

 • Noii homosexuali
  Noii homosexuali
  7 oct 2020

  Suntem același popor perspicace care, fix cu doi ani în urmă, se temea că homosexualii, lăsați să-și facă de cap, vor penetra pe din dos familia tradițională - celula societății mioritice. Suntem tot ăia care, pe 6-7 octombrie 2018, fie mergeau amenințători la urne să voteze o bazaconie, fie își schimbau pozele de profil de pe Facebook cu "stau acasă", în timp ce partidul lui Dragnea arunca pe fereastră zeci de milioane de euro din banii noștri pentru o falsă problemă.

 • Casele eficiente energetic, un pariu în vremea pandemiei și a Green Deal
  Casele eficiente energetic, un pariu în vremea pandemiei și a Green Deal
  1 oct 2020

  Criza generată de noul coronavirus a schimbat multe și va schimba și mai multe. Nu în ultimul rând, schimbă opțiunile de muncă ale oamenilor. Și, un lucru, interesant, odată cu ele încep să se schimbe și preferințele de locuire ale oamenilor de vârstă activă și angajați din medul urban.

 • Luptele din viața noastră
  Luptele din viața noastră
  10 sep 2020

  Odată, undeva într-o companie multinațională subordonata unui manager se plângea că viața ei era nenorocită și că nu mai știa cum să facă față la toate provocările cu care se confrunta zilnic. Era obosită să lupte și să se zbată tot timpul. I se părea frecvent că atunci când o problemă părea însfârșit rezolvată, apărea foarte curând o alta.