Opinii

  • Opinii: De ce avem nevoie de multinaționale românești?
    Opinii: De ce avem nevoie de multinaționale românești?
    19 iul 2024

    În România de astăzi, un lucru este ușor de remarcat: acumulăm o frustrare semnificativă față de capitalul străin, care domină o mare parte din (povestea despre) economia noastră. În același timp, nu reușim să creștem suficient de mult și de rapid gradul de ambiție necesar pentru a stimula dezvoltarea capitalului autohton. Discutam dar nu ne organizam. Avem povești de succes, avem antreprenori locali care au construit cu multă muncă, onestitate și creativitate, dar, de multe ori, povestea lor se încheie la granițele României sau cel mult vorbind despre exporturi.

  • Opinii: Despre strategia energetică și rolul gazelor naturale
    Opinii: Despre strategia energetică și rolul gazelor naturale
    18 iul 2024

    E limpede că, fiind membru al UE, România trebuie să-și alinieze strategiile și politicile la obiectivele europene de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. Gazele naturale, cu emisii mai scăzute decât alți combustibili fosili, vor contribui la atingerea acestor obiective. Mai mult, țara noastră poate să devină un lider regional în securitatea energetică, contribuind la obiectivele europene prin utilizarea optimă a resurselor sale de gaze naturale și prin inversarea dependenței de importuri de energie până în 2035 - un alt obiectiv strategic aflat în vizorul ministerului de profil. Acest lucru poate fi realizat prin intensificarea exploatării resurselor interne de gaze naturale și integrarea acestora într-un mix energetic diversificat.

  • Opinii: De ce n-are ursul coadă?
    Opinii: De ce n-are ursul coadă?
    15 iul 2024

    Am mai spus-o de multe ori. Când nu te pricepi la ceva, economie, medicină, agricultură, tinichigerie, cel mai bine e să faci ciocu’ mic. Lasă-i pe ăi de se pricep. Așa e normal, e cuminte, dacă vrem să se termine totul cu bine

  • Opinii: Dacia continuă să dezamăgească la testele de siguranță și cu noul Duster
    Opinii: Dacia continuă să dezamăgească la testele de siguranță și cu noul Duster
    11 iul 2024

    Cel mai așteptat model al mărcii Dacia, SUV-ul Duster 3, a ratat ocazia de a se apropia de liga campionilor din punct de vedere al siguranței oferite pasagerilor, chiar dacă a trecut la o nouă platformă, iar prețul majorat simțitor ar fi permis probabil și o creștere substanțială a tehnologiilor de protejare a celor aflați în mașină și, poate, a celor aflați pe șosea.

  • Opinii: O lecție pe care n-o va învăța nimeni
    Opinii: O lecție pe care n-o va învăța nimeni
    28 iun 2024

    Bucuria victoriei șterge tot, de la pete la spirit critic. Și împacă tot, capra cu varza și lupul cu capra. Cam așa stau lucrurile în acest moment, fotbalul a luat mințile românilor. Dar cât va dura bucuria? Până la prima înfrângere, așa că nu am să aștept momentul dezumflării și am să înțep de pe acum balonul entuziasmului.

  • Opinii: Regele Fotbal și prințesa Europa
    Opinii: Regele Fotbal și prințesa Europa
    26 iun 2024

    După multă vreme, în care s-a pensat, și-a tras pieile, s-a vopsit, s-a închis în turnulețul de fildeș ori s-a îmbrăcat cu haine mai strâmte, regele Fotbal s-a întors cu fața către popor.

  • Opinii: Români de succes, ieșiți în față!
    Opinii: Români de succes, ieșiți în față!
    24 iun 2024

    În momentul de față, în societatea românească, suntem într-un deceniu în care ajungem la limitele unui model economic bazat pe taxe mici, salarii mici și fonduri europene. Marea provocarea devine tranziția către ceea ce se va întâmpla după 2028-2029.

  • Opinii: Cum va acționa viitoarea UE pentru viitorul energiei?
    Opinii: Cum va acționa viitoarea UE pentru viitorul energiei?
    20 iun 2024

    Sunt semne că Europa de după 9 iunie încearcă să fie ceva mai blândă cu propria industrie față de Europa de dinainte. Noua coloratură a viitorului Parlament European și a viitoarei Comisii Europene, alături de câteva declarații publice din ultimele săptămâni ne arată că este posibilă o abordare foarte serioasă a ceea ce s-ar numi un „pact industrial european”.

  • Opinii: Statul paralel cu drumul
    Opinii: Statul paralel cu drumul
    31 mai 2024

    Am afirmat de nenumărate ori că nu cred în „statul paralel” și nici în „câmpul tactic”. Așa cum nu cred nici în ruptul capului în conspirațiile mondiale. După mintea mea, nu există decât două conspirații perfecte, a imbecililor și a banilor. În rest, nicio idee, niciun lider, nimeni și nimic nu poate închega atât de mulți oameni la un loc și să-i facă să funcționeze perfect, ca degetele de la o mână. Ei bine, de când cu măreții și decăzuții generali de la SRI, Coldea și Dumbravă, primesc mesaje, telefoane, iar la crâșmă sunt ironizat non-stop. „Ei, amice? Mai îndrăznești să zici ceva? Te mai încăpățânezi să susții aberația că nu există statul paralel?”

  • Opinii: Modelul Singapore: Cum și ce ar putea fi aplicat în România?
    Opinii: Modelul Singapore: Cum și ce ar putea fi aplicat în România?
    28 mai 2024

    Cu schimbarea recentă de leadership de la mijlocul lunii mai, tot mai mulți se uită cu atenție la ce se întâmplă în Singapore. Pe scurt, în mai puțin de șase decenii de independență, Singapore a reușit să se transforme dintr-o societate subdezvoltată într-un hub global al afacerilor, tehnologiei și inovației printr-o combinație (mai ușor sau mai greu de replicat, rămâne de discutat) de factori cheie. Într-un moment în care discutăm tot mai mult despre care trebuie să ne fie pașii în anii următori, adoptarea unor elemente din acest model ar putea fi luată în considerare pentru dezvoltarea economică și socială a României.