Opinii

 • Casa Eligibilă a României
  Casa Eligibilă a României
  marţi, 19:40

  În momentul de față economia se dezvoltă rapid și atinge parametri record, în condițiile în care există o evidentă problemă de redistribuire a veniturilor la nivelul populației și se încearcă direcționarea lor în cantitate cât mai mare spre cheltuielile bugetare.

 • "Tolerații” din imobiliare, caz ilustrativ pentru fiscalitatea românească
  "Tolerații” din imobiliare, caz ilustrativ pentru fiscalitatea românească
  16 iun 2017

  Autoritățile fiscale au anunțat sec zilele trecute că au schimbat abordarea în impozitarea dezvoltatorilor imobiliari persoane fizice. O practică larg răspândită și tolerată sau cel puțin ignorată de Ministerul de Finanțe și de autoritățile fiscale de peste zece ani a fost tranșată printr-un comunicat de presă.

 • Adevărul despre forța de muncă din turism în România
  Adevărul despre forța de muncă din turism în România
  16 iun 2017

  Tot ce am citit pe temă m-a determinat să încerc să abordez mai în amănunt o problema gravă care nu este numai a turismului, ci a societății românești în acest an de pomină 2017. De ce nu avem forță de muncă suficientă și mai ales bine pregătită profesional?

 • Cine mulge oile plătite din banii noștri
  Cine mulge oile plătite din banii noștri
  6 iun 2017

  Era clar încă de la început că din iubirea sinceră și neprotejată dintre ministrul Mircea Dobre și turism se va naște la un moment dat o oaie. A fost atins de aripa geniului chiar din prima zi de mandat, când a anunțat că vrea să promoveze turismul ecumenic. Și a spus-o atât de sigur de sine, de parcă ar fi fost pe vremuri director de marketing la Apple sau la Google în California, nu la Dobre și Fiii, în Constanța.

 • Legea lobby-ului și statul social nu pot coexista
  Legea lobby-ului și statul social nu pot coexista
  30 mai 2017

  Puținii economiști cu expertiză pe care-i are România nu au încredere în inițiativele clasei politice. Aceasta nu e în măsură să aibă o abordare consecventă nici măcar atunci când exponenții ei pozează în specialiști. Iar asta se vede în incoerența și discreționarismul cadrului legislativ. Pentru că de aceea se și numește legislație cu dedicație.

 • Atracția crypto valutelor și inevitabila impozitare
  Atracția crypto valutelor și inevitabila impozitare
  30 mai 2017

  Acolo unde există potențial de a colecta sume la buget statul va interveni prin impozitare mai devreme sau mai târziu. Este și cazul cryto valutelor care generează venituri substanțiale. Teoretic, inclusiv în România sunt impozabile, conform regulii generale, dar cu toate acestea se află într-o zonă nereglementată. Practic, vidul legislativ expune investitorii riscului fiscal și îi lasă, în cazul unui control, la latitudinea inspectorilor. Istoria recentă arată că numeroase situații lăsate “în aer” de legislația fiscală s-au întors, apoi, împotriva contribuabililor.

 • Cine se teme de liberalizarea pieței de gaze naturale?
  Cine se teme de liberalizarea pieței de gaze naturale?
  25 mai 2017

  Liberalizarea pieței de gaze naturale produce mari emoții în societate, politicienii se întrec în schimburi de replici tăioase, iar oamenii simpli ajung să se teamă că cineva - "piața liberă" - le va "aspira" banii din portofele. Teama societății este firească în contextul în care tema liberalizării este abordată cel mai adesea în ton populist care, în loc să lămurească și să calmeze spiritele încinse, mai tare aruncă paie pe foc.

 • Ce au de făcut companiile din România pentru a deveni competitive pe piețele europene
  Ce au de făcut companiile din România pentru a deveni competitive pe piețele europene
  16 mai 2017

  A trecut epoca tunurilor în business-ul românesc. Ca să reziste, afacerile din România trebuie să se integreze în peisajul european, să facă față. Oamenii de afaceri români trebuie să înțeleagă că succesul de durată contează, în dauna iluzorului succes de moment, iar succesul de durată se obține în timp, printr-o construcție solidă, respectând reguli, standarde, proceduri.

 • Despre compania „România” și responsabilitatea mediului de afaceri
  Despre compania „România” și responsabilitatea mediului de afaceri
  25 apr 2017

  Este interesant și paradoxal în același timp fenomenul prin care o serie întreagă de oameni, comunicatori relevanți din mediul privat (chiar și oameni de afaceri), ajung să fie foarte îngrijorați de orice posibilă scădere a încasărilor la bugetul statului.

 • De ce sunt căutați intelectualii la matrimoniale?
  De ce sunt căutați intelectualii la matrimoniale?
  24 apr 2017

  “Serioasă, elegantă, văduvă…” sau “prezentabilă, credincioasă, singură...” ori “stilată, divorțată, licențiată …” doresc căsătorie/relație cu “…intelectual, nefumător, auto... ”. Din câte se observă bărbații sunt căutați mai ales pentru că-s intelectuali. Dar întrebarea e ce înseamnă asta? Să ai studii superioare?