Opinii

 • Opinii: Economiile din UE, țintuite locului de ghiuleaua suprareglementării
  Opinii: Economiile din UE, țintuite locului de ghiuleaua suprareglementării
  ieri, 08:12

  Uniunea Europeană este adesea privită ca un exemplu de cooperare și integrare între statele membre. Dar în umbra acestui ideal se ridică un fenomen îngrijorător: birocrația europeană excesivă și suprareglementarea devin obstacole semnificative pentru ceea ce, paradoxal, doresc să sprijine: pentru dezvoltarea economică, pentru inovație tehnologică, pentru competitivitate în producție și pentru atragerea de volume considerabile de investiții private.

 • Opinii: Afacerile de familie pot salva România în 2025
  Opinii: Afacerile de familie pot salva România în 2025
  13 feb 2024

  Într-un peisaj economic foarte dinamic, afacerile de familie sunt adesea percepute ca modele de reziliență și adaptare. Cu toate că nu au mereu parte de aceeași atenție ca unele companii listate la bursă, afacerile de familie reprezintă o resursă de exploatat și explorat pentru mediul de afaceri în ansamblu, deoarece aceste afaceri, care pot varia de la o mică afacere locală până la corporații multinaționale cu impact global, îmbrățișează principiile sustenabilității pe termen lung și ale construirii de parteneriate solide.

 • Opinie: Inflație, dobânzi și economie: provocări și prognoze
  Opinie: Inflație, dobânzi și economie: provocări și prognoze
  30 ian 2024

  Există, la începutul acestui an, o așteptare firească la nivel european referitoare la adoptarea măsurii de reducere a dobânzilor. Este, oare, realistă această așteptare a pieței?

 • Opinii: Exporting Romania
  Opinii: Exporting Romania
  26 ian 2024

  The ‘Educated Romania’ slogan has correctly identified a pressing problem, generated almost complete national consensus for taking urgent action – and in the end never left the talk-show studio. These days, a new slogan is taking shape in the public consciousness: “Exporting Romania”.

 • Opinii: “Romanian House Davos”: influența României Globale
  Opinii: “Romanian House Davos”: influența României Globale
  18 ian 2024

  În lumea interconectată de astăzi, în contextul internațional mai mult decât complicat pe care îl traversăm, o prezență constantă, activă și influentă a României pe scena globală ar fi nu doar un avantaj evident, ci o necesitate. Astfel, organizarea unei „Romanian House Davos” / Casa României în cadrul World Economic Forum (Forumului Economic Mondial) de la Davos ar putea oferi o oportunitate unică pentru România de a-și evidenția, extinde și consolida rolul pe arena globală.

 • Opinii: Un decalog pentru reconstruirea încrederii globale
  Opinii: Un decalog pentru reconstruirea încrederii globale
  17 ian 2024

  Forumului Economic Mondial (WEF) provoacă din nou. De data aceasta, WEF provoacă lumea să mediteze dar și să acționeze în sensul reconstrucției încrederii la nivel general, global. Chemați “să facă un pas înapoi”, liderii lumii ar trebui -potrivit WEF- să vină cu soluții de restabilirea încrederii la trei niveluri fundamentale: în viitor, în interiorul societăților și între națiuni.

 • Opinii: Captarea și stocarea carbonului, instrument al dezvoltării economice a României
  Opinii: Captarea și stocarea carbonului, instrument al dezvoltării economice a României
  16 ian 2024

  Ca parte a ambițiilor Pactului Ecologic European, România s-a angajat să își reducă cu 95% emisiile de dioxid de carbon până în 20501

 • Opinii: Am vopsit gardul, căutăm leopardul
  Opinii: Am vopsit gardul, căutăm leopardul
  11 ian 2024

  Avea nea Nicu (dimpreună cu toată camarila) niște fraze stas, pe care le furniza cu orice ocazie. Da’ și ele, ocaziile, nu mai conteneau să se ivească la tot pasul. Cea mai folosită, mai ales în ultimul deceniu, era aia cu „un an hotărâtor”. Nu’ș cum dracu se făcea, dar fiecare an era, pe rând, tot mai hotărâtor. Dacă m-ar citi acum, cred că împușcatul s-ar răsuci în mormânt, căci, iată, am ajuns și noi la vorba lui. 2024 e un an hotărâtor. Nu pentru noi, poporul, prostimea, ci exclusiv pentru partide, lideri, băgători de seamă, țuțeri, țucălari, funcționari de stat. Pentru ei toți e unul decisiv, criminal, entuziasmat, pe viață sau pe moarte. Acum ori niciodată.

 • Opinii: Pe lângă creșterea fiscalității, antreprenorii vor fi nevoiți să suporte și costurile în bani și timp generate de introducerea e-Factura, chiar dacă, în timp, demersul va fi unul benefic
  Opinii: Pe lângă creșterea fiscalității, antreprenorii vor fi nevoiți să suporte și costurile în bani și timp generate de introducerea e-Factura, chiar dacă, în timp, demersul va fi unul benefic
  10 ian 2024

  Sistemul RO e-Factura, mult discutat în această perioadă, este o inițiativă importantă a procesului de digitalizare, care poate conduce, la un moment dat, la o mai bună colectare a taxelor la Bugetul de Stat. Însă, cum drumul spre iad este pavat cu bune intenții, acest sistem are și neajunsuri care generează, deja, multe bătăi de cap firmelor.

 • Opinii: Parada ipocriților sau răzbunarea prostului?
  Opinii: Parada ipocriților sau răzbunarea prostului?
  30 dec 2023

  Nu aș fi scris acest articol dacă, la hipermarket, nu mi-ar fi sărit în ochi inscripția de pe un pachet cu jumări (ați citit bine, jumări): „Nu conține gluten”. Sau, într-un alt magazin, „Profită de ofertă… și cumpără online lapte de… fără gluten” Am râs. Au porcul și vaca gluten? Sau or fi jumări din înlocuitor sintetic de porc și lapte din distilat de cereale? Cine mama dracului își poate închipui o vacă (sau un porc) cu gluten, deși, săracii, consumă la greu cereale. De ce e nevoie de o astfel de precizare? După câteva secunde, m-am lămurit. Inscripția era la mișto.