Opinii

 • Noua lege offshore: Modificările esențiale aduse regimului fiscal și implicațiile lor
  Noua lege offshore: Modificările esențiale aduse regimului fiscal și implicațiile lor
  astăzi, 06:27

  Cum în ultimii ani au fost descoperite zăcăminte importante de gaze naturale în Marea Neagra, există un interes crescut asupra subiectului din partea autorităților române, a companiilor implicate sau interesate de explorare și exploatare, a cetățenilor români precum și a țărilor din jur, fiecare dorind ca exploatarea acestor gaze să răspundă unor nevoi și să aducă beneficii. Ținând cont de investițiile mari necesare în special pentru explorare și dezvoltare, dar și pentru exploatare, în ultimii ani s-a discutat mult despre o legislație specifică care să le ofere un cadru stabil investitorilor pentru a continua investițiile necesare.

 • Declarația unică: Un mecanism permanent de extindere a termenelor ar fi util
  vineri, 06:09

  Amânarea termenului pentru declarația unică de venit, decisă în contextul dificultăților de completare și depunere, ridică întrebarea dacă introducerea unui mecanism permanent de extindere similar cu cele pe care le aplică alte state ar fi o măsură utilă pentru persoanele fizice și pentru administrație.

 • Marele Hub Românesc: prin noi înșine și cu contribuția fiecărui colectiv
  Marele Hub Românesc: prin noi înșine și cu contribuția fiecărui colectiv
  2 iul 2018

  În urma unei analize profunde și multilaterale s-a ajuns la concluzia că “avem tot ce ne trebuie ca să devenim un hub energetic”, regional în primă fază, pentru ca apoi, în ce-a de-a doua fază a construcției hub-ului multilateral dezvoltat, acesta să se extindă la nivel global. Pentru că este de notorietate că Republica Energetică România este țara care se străduiește cu înflăcărare să promoveze pacea și colaborarea internațională prin dezvoltarea unei largi activități ȋn rȃndul maselor și cu sprijinul lor. Cum schimbările cele mai importante din viața societății trebuie să primească o expresie științifică profundă, organizațiile de partid și delegațiile companiilor prezente au apreciat obiectiv contribuția fiecărui colectiv la realizarea hub-ului, ajungând la concluzia că acesta a fost, până în prezent, sabotat de dușmanii interni și externi.

 • Statul ne vinde nouă înșine pe bani grei dreptul la muncă
  Statul ne vinde nouă înșine pe bani grei dreptul la muncă
  28 iun 2018

  La americani umblă o zicală: "Ce este autorizarea? Este atunci când guvernul îți ia dreptul de a face ceva și după aceea ți-l vinde înapoi contra cost".

 • Sancțiunile SUA contra gazelor rusești, al doilea remake al unui film vechi de 60 de ani și nu tocmai de succes, nici chiar cu Ronald Reagan în rol principal
  Sancțiunile SUA contra gazelor rusești, al doilea remake al unui film vechi de 60 de ani și nu tocmai de succes, nici chiar cu Ronald Reagan în rol principal
  26 iun 2018

  SUA, dar și destule state europene, în special din Europa Centrală și de Est, cum ar fi Polonia, văd proiectul gazoductului Nord Stream 2 al Gazprom nu ca pe unul comercial, ci ca pe o investiție politică a Rusiei lui Vladimir Putin. Una menită nu doar să sporească dependența Europei față de gazele rusești, ci mai ales să submineze veniturile bugetare ale regimului pro-euroatlantic al Ucrainei, cu care Kremlinul se află în conflict de la anexarea peninsulei Crimea în 2014.

 • Ca de la cer la pământ!
  Ca de la cer la pământ!
  22 iun 2018

  Săptămâna trecută m-am întors din Antalya. Este bine știut printre cei care se ocupă cu turismul faptul că nu zbor, dar în schimb merg foarte mult cu mașina. Acest dezavantaj are, totuși, și un avantaj: acela de a putea vizita liber orice este nevoie. Te poți opri din stațiune în stațiune și din hotel în hotel, poți vedea fiecare plajă și fiecare terasă, dacă e nevoie.

 • Către ce ne conduc ei?
  Către ce ne conduc ei?
  14 iun 2018

  Iată-ne la jumătate de an. Un an care se presupunea, ba chiar se dorea -dacă nu cumva încă “se dorește” - a fi unul “de glorie”. Pe de o parte, pentru că trebuia să sărbătorim Centenarul României. Pe de altă parte pentru că, după 3 ani de creștere continuă - record european privind viteza de creștere-, România trebuia să fi acumulat destulă energie pentru a-și transforma creșterea în dezvoltare economică.

 • GDPR bancar, Kafka style
  GDPR bancar, Kafka style
  13 iun 2018

  O bancă mi-a pierdut (fizic) cartea de identitate, în cursul rigurosului proces de conformare la regulile de protejare (metaforică) a datelor personale din acel buletin!

 • De ce polonezii sunt capitaliști și noi nu? O arată piața de capital
  De ce polonezii sunt capitaliști și noi nu? O arată piața de capital
  6 iun 2018

  Știți cum ne putem da seama cât de puțin capitalistă este România? Foarte simplu: ne uităm la piața de capital. După care, cu speranța că se va schimba ceva în viitor, ne apucăm să-i întrebăm pe bancheri de ce cele mai multe bănci românești nu-s cotate la bursă, așa cum se întâmpla în perioada interbelică. Ei ne răspund însă tot cu: “Nu-i nevoie!!!”, fiindcă instituțiile lor de credit sunt membre ale unui grup internațional și că-i listată banca-mamă.

 • Cum putem reduce poluarea generată de autovehicule
  Cum putem reduce poluarea generată de autovehicule
  6 iun 2018

  Reglementările UE privind poluarea atmosferică impun statelor membre să îmbunătățească semnificativ calitatea aerului, pentru a se apropia de nivelurile de emisii recomandate la nivel global. Acesta este principalul motiv pentru care CE a inițiat recent procedura de infringement împotriva României - autoritățile din România nu au implementat încă măsuri concrete pentru a combate poluarea aerului și pentru a îmbunătăți calitatea acestuia, mai ales în marile aglomerări urbane.