Opinii

 • Eco - zona euro din Africa
  Eco - zona euro din Africa
  16 ian 2020

  Oare ce-o face francul francez în timpul în care trebuie să rămână în umbra euro? Nu e el invidios pe succesul francului elvețian? Asta e egalitate și fraternitate, să stai fără libertate sub poala monedei unice?

 • Sicriul cu sarmale și un like de singurătate
  Sicriul cu sarmale și un like de singurătate
  13 ian 2020

  În comună la noi, cu foarte mulți ani în urmă, când nu exista nici Facebook și nici Instagram, iar oamenii vorbeau între ei pe la porți, nu pe pereți virtuali, a murit Vasile, bărbatul bețiv și bătăuș al unei biete femei. Văduva nu suferea prea tare, pentru că scăpase de certuri și bătăi, dar nu era nici bucuroasă, pentru că la vârsta ei era greu de crezut că și-ar mai fi putut găsi alt soț. În ziua în care urma înmormântarea, scoseseră mortul în sicriu în curte și îl urcaseră într-o căruță, urmând ca în curând să-l ducă la cimitir. Nevasta bețivului se urcase în câruță, lângă coșciug, și, fără convingere, începuse să-l jelească pe om, mai mult de teama bârfelor din sat decât de durere:

 • Directiva DAC 6 trebuie aplicată și în România din 2020: cum este transpusă în alte țări
  Directiva DAC 6 trebuie aplicată și în România din 2020: cum este transpusă în alte țări
  9 ian 2020

  Transpunerea Directivei privind raportarea de către “intermediari” și, în anumite cazuri, chiar de către contribuabili a tranzacțiilor transfrontaliere de planificare fiscală potențial agresivă - DAC 6 (“Directiva”) și de modificare a Directivei vizând cooperarea administrativă (Directiva 2011/16) reprezintă un subiect important pe agenda mediului de afaceri la început de an.

 • Antiselecția care îmbogățește șmecherii nu e capitalism
  Antiselecția care îmbogățește șmecherii nu e capitalism
  8 ian 2020

  Un cunoscut om de afaceri al cărui business s-a dovedit in corpore falit, dar el e prosper pe persoană fizică, sugera - în urmă cu cinci ani - că românii, care n-au furat, nu i-a dus capul s-o facă, nu că n-ar fi vrut.

 • Te poți visa antreprenor, mai dureros e să devii!
  Te poți visa antreprenor, mai dureros e să devii!
  8 ian 2020

  „Visul antreprenorial“ a ajuns să fie omniprezent în ultimii ani, iar diverse scheme de finanțare cu bani europeni au creat o adevărată febră a deschiderii de noi afaceri. Povești de succes ale unor oameni de afaceri încep să facă și audiență, iar mentoratul a ajuns să fie o regulă în business. O întreagă generație de corporatiști trăiește cu gândul că va veni și acea zi în care vor renunța la job și vor da lovitura cu o idee la care nu s-a mai gândit nimeni. Totuși, cum arată viața în economia reală și cum îți dai seama dacă antreprenoriatul este pentru tine?

 • Schimbări minore, dar de efect, aduse Legii 31/1990 privind societățile
  Schimbări minore, dar de efect, aduse Legii 31/1990 privind societățile
  24 dec 2019

  Vești bune pentru antreprenorii și investitorii care vor să înceapă o afacere în România. Modificările anticipate la Legea nr. 31/1990 privind societățile („Legea Societăților”) referitoare la măsuri menite să ușureze procesul de înființare sau de funcționare a unei societăți sunt pe cale să devină realitate. Aceasta, după ce – la mai bine de doi ani de la lansarea acestei inițiative – proiectul de lege relevant a trecut de Camera Deputaților.

 • Curiosul caz al clubului FC Midtjylland
  Curiosul caz al clubului FC Midtjylland
  6 dec 2019

  FC Midtjylland este un club danez apărut în anul 1999, ca urmare a fuziunii între două cluburi rivale: Ikast FS și Herning Fremad. La finalul sezonului 1999/2000, FC Midtjylland reușea să promoveze în prima ligă. Paisprezece ani mai târziu, în iulie 2014, Matthew Benham, proprietarul clubului englez Brentford, devenea acționarul majoritar al clubului.

 • Războiul de 5 bani al liberalilor cu ei înșiși
  Războiul de 5 bani al liberalilor cu ei înșiși
  5 dec 2019

  Liberalii și-au pus propriul președinte în fața unei dileme: fie promulgă o lege care încalcă legislația europeană și se alătură grupului liderilor rebeli din estul Europei, fie le dă cu legea în cap și o retrimite în Parlament pentru ca fanii săi să refacă socotelile. Orice soluție ar adopta, fie președintele, fie “oamenii săi”, inițiatori ai proiectului de lege, în frunte cu ministrul de finanțe, Florin Cîțu, vor ieși sifonați. Dar poate că liberalii speră ca președintele Iohannis, când va primi “informarea”, nu o va citi și nu se va considera informat!

 • Chiar nu se poate guverna liberal în România?
  Chiar nu se poate guverna liberal în România?
  4 dec 2019

  După cum am arătat și în alte articole, ceea ce i-a lipsit României în anii 90 a fost un ansamblu de reforme radicale de tip terapie de șoc, așa cum a implementat Polonia. Cu prețul unor suferințe acute, însă pe o perioadă relativ scurtă de timp, economia poloneză s-a eliberat în bună măsură de balastul comunist și a câștigat masiv productivitate și competitivitate.

 • Politica este brățară de aur
  Politica este brățară de aur
  27 nov 2019

  Pentru toți cei care ați dat click la cuvintele “brățară” sau “aur”, articolul de mai jos va fi o dezamăgire. :-)