Opinii

 • Distribuitorii preferă autostrada monopolului legal
  Distribuitorii preferă autostrada monopolului legal
  ieri, 15:00

  Dacă lumea evolua după logica distribuitorilor, în prezent nici măcar nu am fi avut autostradă între A și B în condițiile în care aveam deja o cale ferată. Investiția în autostradă ar fi fost “prea scumpă”: călătorii și comercianții aveau la îndemână transportul feroviar. Iar cel mai bun exemplu de investiție “ineficientă” ar fi internetul: ce nevoie aveam de el, dacă mail-urile puteau fi distribuite de Poșta Română (că firmele de curierat privat ar fi fost “ineficiente” din start)?

 • Nu americanii sunt dușmanii Uniunii Europene
  Nu americanii sunt dușmanii Uniunii Europene
  20 mar 2017

  Am scris de curând un text numit „Binomul Rusia –Turcia este marea provocare pentru Uniunea Europeană”, în care mă întrebam care sunt adevărații dușmani ai UE, Rusia și Turcia, sau Statele Unite. În respectivul material trăgeam concluzia că acolo unde nu exercită influență socialismul pervertit al rușilor, cum e cazul țărilor din sud, încearcă să o facă liberalismul turcesc, ce „arbitrează” tarele democrației și drepturile minorităților. Chiar dacă cele două componente ale binomului sunt diferite din punct de vedere al accepțiunii economice, ceea ce le unește e slăbiciunea UE, venită din inconsistența principiilor economice, sociale și politice pe care le aplică.

 • Perspectivele României în 2017
  17 mar 2017

  Creșterea PIB a României a încetinit în ultimele trimestre și este de așteptat ca tendința să continue. Fondul de Investiții pregătit de Guvern poate aduce îmbunătățiri semnificative modului în care companiile de stat generează valoare adăugată și atrage investitori străini, dar numai dacă va fi creat ca instituție independentă politic.

 • Politicile populiste au notă de plată costisitoare pentru economia reală
  Politicile populiste au notă de plată costisitoare pentru economia reală
  7 mar 2017

  Problema liberalizării pieței de gaze naturale revine în atenția publicului larg pentru că este din nou abordată dintr-o perspectivă riscantă, populistă. Mai mult, modul în care este pusă în dezbatere publică liberalizarea duce la contondențe majore între jucătorii din piață. Cel mai surprinzător punct de vedere vine de la distribuitori, care abordează o perspectivă populistă, de presupusă protecție a consumatorului casnic, opunându-se astfel liberalizării. Aceștia atrag atenția în mod alarmist asupra unor potențiale creșteri de prețuri la consumatorul final, dar uită să comunice că 50% din prețul final, plătit din buzunatul consumatorului casnic, se duce pe tarife de distribuție, transport și înmagazinare.

 • Ce ar face statul român dacă ar încasa prea multe taxe?
  Ce ar face statul român dacă ar încasa prea multe taxe?
  6 mar 2017

  Guvernul suedez are o nemulțumire mai puțin obișnuită, aceea că încasează prea multe taxe, în condițiile în care companiile și populația plătesc mai mult decât ar trebui datorită dobânzilor pe care le primesc în conturile fiscale, mai atractive decât cele bancare, care sunt negative, relatează Financial Times, citat de News.ro.

 • Cum răspunde propunerea de lege a prevenției la așteptările mediului de afaceri?
  Cum răspunde propunerea de lege a prevenției la așteptările mediului de afaceri?
  1 mar 2017

  Emiterea unei legi a prevenției ar însemna un pas important în reașezarea relației dintre mediul de afaceri și autoritățile fiscale, punând un accent mai mare pe principiul îndrumării. Totodată, dă speranța că, după această primă propunere care se referă mai mult la nereguli minore, vor fi abordate și probleme mai complexe apărute din interacțiunea între companii și autoritățile fiscale, cum ar fi spețele neclare apărute la controalele fiscale, față de care inspectorii evită să își asume o opinie sau interpretează în favoarea statului, lăsând contribuabilii să recurgă la contestații sau acțiuni în instanță pentru a clarifica situația.

 • PSD, te-aș întreba: îți place Târgoviștea?
  PSD, te-aș întreba: îți place Târgoviștea?
  27 feb 2017

  La mine în Dâmbovița, bătrânii care au cochetat pe vremuri cu politica povestesc că în primăvara lui '68, când a venit în vizită în România, generalul Charles de Gaulle ar fi trecut și prin județul nostru

 • Ziua Cârtiței sau cum bate turismul românesc pasul pe loc de 27 ani
  Ziua Cârtiței sau cum bate turismul românesc pasul pe loc de 27 ani
  22 feb 2017

  Prin anii 1990-1995 rula cu ceva succes un film despre un prezentator meteo care este trimis, fără tragere de inimă, să facă un reportaj despre prognozarea vremii în cadrul unui festival anual. Acesta este al patrulea an când participă la „Ziua cârtiței” și nu face niciun efort pentru a-și ascunde frustrarea. Dar, când se trezește în ziua "următoare", descoperă că este din nou „Ziua cârtiței” și din nou, și din nou.

 • Exportul de importuri trebuie să aducă prosperitate, nu spălare de bani
  Exportul de importuri trebuie să aducă prosperitate, nu spălare de bani
  21 feb 2017

  Am citit un articol în care se spunea că în România frauda de TVA e cea mai mare din Uniunea Europeană. De când am intrat în UE am fi pierdut între 5% - 7% din PIB anual la buget, adică mai mult decât întreaga datorie publică acumulată.