Opinii

 • Keynes nu a fost un partizan al deficitelor bugetare
  Keynes nu a fost un partizan al deficitelor bugetare
  joi, 07:03

  “Acum suntem toți keynesieni” - asta se știe de dinainte de marea criză mondială declanșată în 2007-2008. Keynesianismul este fundamentul însuși al sistemului economic mondial. Nu există nimic mai mainsteam în economie, chiar dacă mulți decidenți de politici publice refuză să pronunțe numele lui John Maynard Keynes, iar destui, poate, nici n-au auzit de el.

 • Suspendarea PUZ-urilor – adevăr sau provocare?
  Suspendarea PUZ-urilor – adevăr sau provocare?
  1 apr 2021

  Într-un context economic mondial incert și pe alocuri chiar alarmant, generat de o situație pandemică ce afectează planeta de peste un an de zile, Consiliul General al Municipiului București hotărăște să arunce într-o incertitudine și mai mare dezvoltatorii imobiliari locali prin suspendarea1, la data de 26 februarie 2021, pe o perioadă de 12 luni, a Planurilor de Urbanism Zonale aprobate pentru Sectoarele 2, 3, 4, 5 și 6 ale Municipiului București.

 • Guvernatorii băncilor centrale nu trebuie schimbați, ci ascultați. Cazul Turciei
  Guvernatorii băncilor centrale nu trebuie schimbați, ci ascultați. Cazul Turciei
  25 mar 2021

  Ultimele trei dăți când președintele Erdoğan a îndepărtat guvernatorul, reacția piețelor valutare în prima săptămână de activitate a celor care au preluat funcția le-a definit acestora întreg mandatul. Tocmai de aceea este atât de mare prăbușirea lirei de săptămâna aceasta, survenită în pofida angajamentului lui Kavcıoğlu de a menține continuitatea politicilor predecesorului său.

 • Mesaj pentru Claudiu Năsui: În istoria omenirii, 1 an nu contează foarte mult. Pentru o firmă din domeniul nostru, 1 an este diferența dintre a supraviețui sau nu
  Mesaj pentru Claudiu Năsui: În istoria omenirii, 1 an nu contează foarte mult. Pentru o firmă din domeniul nostru, 1 an este diferența dintre a supraviețui sau nu
  23 mar 2021

  Marian Alecu, unul dintre cei mai puternici oameni din industria HoReCa, acționar în lanțul City Grill, lansează un mesaj către ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, în care îi amintește că schema de ajutor promisă de stat, pe baza căreia antreprenorii și-au calibrat planul de afaceri, întârzie și la acest moment, generând o situație critică, și îi solicită sprijinul pentru aplicarea promisiunilor.

 • Generația rușinată
  Generația rușinată
  18 mar 2021

  În sfârșit avem aprobat bugetul pentru anul 2021. Ce ar trebui să ne bucure și ce ar trebui să ne îngrijoreze în legătură cu acesta?

 • Un an de pandemie!
  Un an de pandemie!
  17 mar 2021

  Industria ospitalității nu înseamnă pentru această țară nimic altceva decât sporadice momente de mândrie, scurte vacanțe atunci când nu avem altceva de ales și trebuie să le petrecem acasă și propagandă electorală fără niciun fel de acoperire pentru politicieni aflați în perioade de campanie.

 • De ce este important deceniul digital al Europei
  De ce este important deceniul digital al Europei
  16 mar 2021

  Recent, Comisia Europeană și-a prezentat viziunea cu privire la un „deceniu digital” european. Prin obiective de politică pentru 2030 axate pe cele patru chestiuni esențiale, și anume competențele, infrastructura și capacitățile, serviciile publice și digitalizarea întreprinderilor, Uniunea Europeană își propune să se situeze în avangarda revoluției digitale de astăzi.

 • Autodenunț terorist
  Autodenunț terorist
  13 mar 2021

  Domnule prim-ministru, permiteți să raportez! Orașul colcăie de teroriști! Au reapărut și la Comitetul Central, și la Televiziune, și la Universitate... peste tot, ca pe vremuri, ce să mai!

 • În ce cireși ne suim ca să căpătăm perspectivă asupra economiei
  În ce cireși ne suim ca să căpătăm perspectivă asupra economiei
  3 mar 2021

  Evaluările asupra economiei, cel puțin cele care implică cifre și calcule aritmetice, sunt întotdeauna tentative eșuate parțial din start de a structura și "captura" informații extrem de complexe și aflate în continuă schimbare. PIB-ul, indicele prețurilor de consum, rata șomajului, starea contului curent sau a schimburilor comerciale sunt valabile la modul absolut practic doar în secunda în care au fost calculate și asta dincolo de eventuala incompletitudine a datelor statistice. Economiștii încearcă să reconstituie filmul dinamic al raporturilor de producție și consum dintr-o succesiune de fotografii mișcate, cu multe goluri între ele.

 • Micro Green Deal
  Micro Green Deal
  2 mar 2021

  Recunosc că în starea de urgență am fost un infractor. În loc să respect cu strictețe arestul la domiciliu impus de autorități, spre binele nostru evident, m-am gândit să salvez la rândul meu vieți și, încărcând flagrant restricțiile, mi-am instalat panouri solare