Opinii

 • Ca de la cer la pământ!
  Ca de la cer la pământ!
  vineri, 10:13

  Săptămâna trecută m-am întors din Antalya. Este bine știut printre cei care se ocupă cu turismul faptul că nu zbor, dar în schimb merg foarte mult cu mașina. Acest dezavantaj are, totuși, și un avantaj: acela de a putea vizita liber orice este nevoie. Te poți opri din stațiune în stațiune și din hotel în hotel, poți vedea fiecare plajă și fiecare terasă, dacă e nevoie.

 • Către ce ne conduc ei?
  Către ce ne conduc ei?
  14 iun 2018

  Iată-ne la jumătate de an. Un an care se presupunea, ba chiar se dorea -dacă nu cumva încă “se dorește” - a fi unul “de glorie”. Pe de o parte, pentru că trebuia să sărbătorim Centenarul României. Pe de altă parte pentru că, după 3 ani de creștere continuă - record european privind viteza de creștere-, România trebuia să fi acumulat destulă energie pentru a-și transforma creșterea în dezvoltare economică.

 • GDPR bancar, Kafka style
  GDPR bancar, Kafka style
  13 iun 2018

  O bancă mi-a pierdut (fizic) cartea de identitate, în cursul rigurosului proces de conformare la regulile de protejare (metaforică) a datelor personale din acel buletin!

 • De ce polonezii sunt capitaliști și noi nu? O arată piața de capital
  De ce polonezii sunt capitaliști și noi nu? O arată piața de capital
  6 iun 2018

  Știți cum ne putem da seama cât de puțin capitalistă este România? Foarte simplu: ne uităm la piața de capital. După care, cu speranța că se va schimba ceva în viitor, ne apucăm să-i întrebăm pe bancheri de ce cele mai multe bănci românești nu-s cotate la bursă, așa cum se întâmpla în perioada interbelică. Ei ne răspund însă tot cu: “Nu-i nevoie!!!”, fiindcă instituțiile lor de credit sunt membre ale unui grup internațional și că-i listată banca-mamă.

 • Cum putem reduce poluarea generată de autovehicule
  Cum putem reduce poluarea generată de autovehicule
  6 iun 2018

  Reglementările UE privind poluarea atmosferică impun statelor membre să îmbunătățească semnificativ calitatea aerului, pentru a se apropia de nivelurile de emisii recomandate la nivel global. Acesta este principalul motiv pentru care CE a inițiat recent procedura de infringement împotriva României - autoritățile din România nu au implementat încă măsuri concrete pentru a combate poluarea aerului și pentru a îmbunătăți calitatea acestuia, mai ales în marile aglomerări urbane.

 • România își condamnă copiii să-și înjure părinții
  România își condamnă copiii să-și înjure părinții
  4 iun 2018

  Pentru România, parașuta de siguranță a fost în ultimii ani ritmul susținut de creștere economică. Avansul considerabil al PIB înregistrat până în prezent putea fi de data asta o “moștenire” valoroasă care să stea la baza unei dezvoltări durabile. Problema este că parașuta de siguranță prinde din ce în ce mai multe găuri amenințătoare pentru “zborul” economiei românești.

 • Pensiile nu sunt bani publici!
  Pensiile nu sunt bani publici!
  25 mai 2018

  Urmărind haosul discursurilor politice și duelurile politicianiste televizate din ultima vreme, simt nevoia să punctez ceea ce mi se pare esențial în problema pensiilor, fie ele “private” sau “de la stat”: banii din pensii NU sunt bani publici!

 • Început de capitol, reglementatorii nu mai pot ignora criptomonedele
  Început de capitol, reglementatorii nu mai pot ignora criptomonedele
  10 mai 2018

  Un fenomen considerat mai întâi exotic, apoi experimental, criptomonedele au intrat în ultima vreme în topul de priorități al autorităților de reglementare, fie că vorbim de guverne, bănci centrale, autorități de supraveghere, Fondul Monetar Internațional sau agenda summitului G20.

 • Iohannis a ațipit pe marginea gropii din spatele castelului
  Iohannis a ațipit pe marginea gropii din spatele castelului
  24 apr 2018

  Legenda spune că baba îngropase de-a lungul timpului sute de nevinovați în spatele castelului. Cum simțea că unul dintre "copiii" săi e fricos, leneș, apatic sau timid, doamna Stramann, baroneasa, nu stătea la discuții. Nemțoaica lua pușca din dulap și îl scotea din cărți.