Opinii

 • Să nu confundăm volatilitatea cu deprecierea
  Să nu confundăm volatilitatea cu deprecierea
  ieri, 14:56

  Breaking News! S-a atins cel mai slab leu din istorie: 4,7669. Nici măcar nu e adevărat, statisticile Băncii Centrale Europene afișează un nivel maxim de 4,7737 lei/euro pe 13 martie, după o rată de 4,7722 pe 24 ianuarie. Iar pe graficul Bloomberg se poate observa un curs maximum de 4,7767 pe 12 martie și unul de 4,7751 pe 28 ianuarie, peste “vârful” de joi de 4,7674. De unde se vede că recordurile sunt relative, doar emoția e mare. Și o dată cu ea se verifică și Legea lui Murphy potrivit căreia informațiile din presă sunt în general adevărate, cu excepția celor cu care te confrunți în mod direct și care conțin mic imperfecțiuni.

 • Motivele care determină consumul evenimentelor sportive
  Motivele care determină consumul evenimentelor sportive
  ieri, 07:04

  Sportul generează astăzi venituri foarte mari. Spre exemplu, veniturile realizate în anul 2019 de Nike, cunoscutul producător de echipament sportiv, s-au ridicat la nu mai puțin de 39.117 miliarde USD, înregistrând o creștere cu 7.47% față de anul 2018, când veniturile obținute de compania americană au fost de 36.397 miliarde USD. Grupul Adidas, concurentul european al celor de la Nike, a avut în anul 2018 venituri de 21.915 miliarde EUR, înregistrând astfel o creștere cu 3% față de 2017 (21.218 miliarde EUR).

 • Care sunt așteptările hotelierilor de la noul guvern?
  Care sunt așteptările hotelierilor de la noul guvern?
  5 nov 2019

  La momentul schimbării ministrului turismului Dobre cu ministrul Trif am făcut o listă prin care menționam așteptările industriei noastre față de recenta nominalizare

 • Economic și financiar ar trebui să aderăm la SUA, nu la UE
  Economic și financiar ar trebui să aderăm la SUA, nu la UE
  16 oct 2019

  Atunci când ne uităm la o Europă în care băncile încep să semene până la confuzie unele cu altele, pentru că plafonul de garantare face ca riscul să se diluează la nivel de entitate bancară și să fie judecat sistemic, ne îndreptăm instantaneu atenția către Statele Unite, unde finanțarea vine preponderent de pe piața de capital.

 • Parlamentul a tăiat nodul gordian
  Parlamentul a tăiat nodul gordian
  11 oct 2019

  Putem spune că, prin decizia din 10 octombrie, Parlamentul a reconfigurat echilibrul politic din România. În esență, situația politică va rămâne încordată și după numirea noului Guvern, având în vedere actuala configurație parlamentară și majoritatea deținută de PSD în Senat.

 • Economiile hazardului
  Economiile hazardului
  9 oct 2019

  Elvis Presley, cel mai bine vândut artist solo al tuturor timpurilor - ce a devenit celebru într-o perioadă în care capitalismul părea indestructibil - era perfect conștient că antidepresivele îl pot ucide, a sugerat Priscilla, fosta sa soție. Iată un exemplu tipic de disonanță cognitivă. Conceptul, teoretizat de Leon Festinger arată că aceeași persoană poate avea două opinii contrare. Știu că nu fac bine, dar continui să beau băuturi tari și să fumez, și apoi mă liniștesc cu zicerea că de ceva tot trebuie să mor...

 • Despre bugete, bugetari și impozite
  Despre bugete, bugetari și impozite
  2 oct 2019

  Am văzut că niște afirmații ale mele făcute ieri (dar nu pentru prima dată) au dat naștere, nu numai multor minciuni și aberații dar și a unor slogane electorale.