Opinii

 • Sarcina lui Neemia: Reconstruirea antreprenorială
  Sarcina lui Neemia: Reconstruirea antreprenorială
  7 iun 2021

  În The European Miracle („Miracolul european”), istoricul economic Ralph Raico face referire la operele lui Peter Bauer, David Landes, Norman Cantor, Helmut Schoeck și Harold J. Berman pentru a stabili rațiunile pe care se bazează succesul lumii vestice, remarcând îndeosebi modelul acesteia de societate civilă și o relativă absență a invidiei instituționalizate.

 • Cine e de fapt statul, banca centrală sau ministerul finanțelor? Statul votat sau statul numit?
  Cine e de fapt statul, banca centrală sau ministerul finanțelor? Statul votat sau statul numit?
  6 iun 2021

  Îmi amintesc că un cunoscut analist, care, între timp - pentru meritele dovedite - a primit demnități publice, spunea că: “Dacă ar fi emise ți­tluri de stat pentru populație, oamenii ar avea un mod direct de a penaliza statul. Atunci când statul face risipă, când crește cheltuielile, urcă inflația - ceea ce erodează randamentele, populația vinde titlurile, iar prețul acestora scade. Relația dintre ce­tă­țeni și stat ar fi mai directă și mai acti­vă decât acum când ce­tățenii penalizează politicienii doar din patru în patru ani, la alegeri”.

 • Liderii europeni și africani solicită un nou acord pentru Africa
  Liderii europeni și africani solicită un nou acord pentru Africa
  31 mai 2021

  Pandemia COVID-19 ne-a învățat că nu mai putem trata crizele aparent îndepărtate ca probleme ce nu ne interesează. Ceea ce se întâmplă punctual oriunde în lume poate afecta oamenii de pretutindeni. De aceea este atât de importantă abordarea impactului și a moștenirii lăsate de pandemie în Africa.

 • Dacă doriți să revedeți... reforme neterminate: management profesionist la stat
  Dacă doriți să revedeți... reforme neterminate: management profesionist la stat
  25 mai 2021

  Reforma companiilor de stat este precum asfaltarea drumurilor. O facem anul ăsta, trebuie să o refacem anul următor – de bună ce e.

 • Impactul crizei COVID-19 asupra creșterii pieței criptomonedelor în România
  Impactul crizei COVID-19 asupra creșterii pieței criptomonedelor în România
  27 apr 2021

  Covid-19 a luat lumea prin surprindere, venind cu provocări care au destabilizat economia globală și au schimbat modul în care lumea operează. Pentru a răspunde restricțiilor impuse de societate, afacerile au fost nevoite să treacă în online, apelând la lucrul de la distanță, videoconferințe și cumpărături online; practic, criza Covid-19 ne-a accelerat progresul și toate aceste procese care în mod normal ar fi durat 10 ani s-au realizat în 10 luni.

 • Keynes nu a fost un partizan al deficitelor bugetare
  Keynes nu a fost un partizan al deficitelor bugetare
  8 apr 2021

  “Acum suntem toți keynesieni” - asta se știe de dinainte de marea criză mondială declanșată în 2007-2008. Keynesianismul este fundamentul însuși al sistemului economic mondial. Nu există nimic mai mainsteam în economie, chiar dacă mulți decidenți de politici publice refuză să pronunțe numele lui John Maynard Keynes, iar destui, poate, nici n-au auzit de el.

 • Suspendarea PUZ-urilor – adevăr sau provocare?
  Suspendarea PUZ-urilor – adevăr sau provocare?
  1 apr 2021

  Într-un context economic mondial incert și pe alocuri chiar alarmant, generat de o situație pandemică ce afectează planeta de peste un an de zile, Consiliul General al Municipiului București hotărăște să arunce într-o incertitudine și mai mare dezvoltatorii imobiliari locali prin suspendarea1, la data de 26 februarie 2021, pe o perioadă de 12 luni, a Planurilor de Urbanism Zonale aprobate pentru Sectoarele 2, 3, 4, 5 și 6 ale Municipiului București.

 • Guvernatorii băncilor centrale nu trebuie schimbați, ci ascultați. Cazul Turciei
  Guvernatorii băncilor centrale nu trebuie schimbați, ci ascultați. Cazul Turciei
  25 mar 2021

  Ultimele trei dăți când președintele Erdoğan a îndepărtat guvernatorul, reacția piețelor valutare în prima săptămână de activitate a celor care au preluat funcția le-a definit acestora întreg mandatul. Tocmai de aceea este atât de mare prăbușirea lirei de săptămâna aceasta, survenită în pofida angajamentului lui Kavcıoğlu de a menține continuitatea politicilor predecesorului său.

 • Mesaj pentru Claudiu Năsui: În istoria omenirii, 1 an nu contează foarte mult. Pentru o firmă din domeniul nostru, 1 an este diferența dintre a supraviețui sau nu
  Mesaj pentru Claudiu Năsui: În istoria omenirii, 1 an nu contează foarte mult. Pentru o firmă din domeniul nostru, 1 an este diferența dintre a supraviețui sau nu
  23 mar 2021

  Marian Alecu, unul dintre cei mai puternici oameni din industria HoReCa, acționar în lanțul City Grill, lansează un mesaj către ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, în care îi amintește că schema de ajutor promisă de stat, pe baza căreia antreprenorii și-au calibrat planul de afaceri, întârzie și la acest moment, generând o situație critică, și îi solicită sprijinul pentru aplicarea promisiunilor.

 • Generația rușinată
  Generația rușinată
  18 mar 2021

  În sfârșit avem aprobat bugetul pentru anul 2021. Ce ar trebui să ne bucure și ce ar trebui să ne îngrijoreze în legătură cu acesta?