Taxe și Consultanță

Rata șomajului, în creștere

Rata șomajului, în creștere

ieri, 15:58

Rata șomajului înregistrat la nivel național a fost, la sfârșitul lunii decembrie 2020 de 3,38%, mai mare decât cea din luna anterioară cu 0,06 puncte procentuale. Cei mai mulți șomeri provin din mediul rural, dublu față de cei din mediul urban. Pe categorii de vârstă, cel mai mulți șomeri provin din grupa 40 - 49 de ani.

 • DOCUMENT ANAF pregătește schimbarea procedurii la înregistrarea în scop de TVA. Va emite înregistrarea doar pe baza solicitării, dar și cu decizia de anulare dacă solicitantul prezintă risc
  DOCUMENT ANAF pregătește schimbarea procedurii la înregistrarea în scop de TVA. Va emite înregistrarea doar pe baza solicitării, dar și cu decizia de anulare dacă solicitantul prezintă risc
  ieri, 14:30

  Obligată de legislația fiscală să emită certificatul de înregistrare în scop de TVA persoanelor impozabile doar pe baza cererii acestora, întrucât nu mai are posibilitatea de a refuza, ANAF le va elibera concomitent și decizia de anulare în acele cazuri în care tot legislația fiscală în vigoare impune acest lucru. Astfel, ANAF va verifica rapid situația celor care solicită înregistrarea în scop de TVA și va emite concomitent cu certificatul de înregistrare și decizia de anulare în cazul în care solicitantul se încadrează la prevederile în acest scop din legislația fiscală. Măsura pregătită de ANAF încearcă să evite înregistrarea în scop de TVA a firmelor cu risc, în contextul în care bugetul pierde sume foarte mari la colectarea TVA. Potrivit estimărilor preliminare ale Comisiei Europene, România a avut anul trecut un deficit de încasare la TVA, diferența dintre potențialul de venituri și cât încasează efectiv, de 32,9 miliarde de lei, respectiv 33,4%.

 • ANAF vinde la licitație un teren din Constanța pe care este construită o mănăstire, inclusiv o biserică
  ANAF vinde la licitație un teren din Constanța pe care este construită o mănăstire, inclusiv o biserică
  ieri, 08:00

  ANAF a scos la vânzare un teren de circa 3.600 de metri pătrați din Constanța, teren ocupat parțial de o biserică și anexele acesteia. Prețul de la care pornește licitația a fost stabilit la 156.000 de lei. Terenul este parțial ocupat de o biserică și anexele acesteia, construite în urmă cu aproximativ 20 de ani de către o persoană fizică care ar fi intenționat să le doneze Arhiepiscopiei Tomisului, potrivit presei din Constanța.

 • INFOGRAFICE Moody's: Sprijinul acordat de Guvern în România în contextul pandemiei, cel mai redus din Europa Centrală și de Est. România - singura țară din regiune cu acțiune negativă pe rating în 2020
  INFOGRAFICE Moody's: Sprijinul acordat de Guvern în România în contextul pandemiei, cel mai redus din Europa Centrală și de Est. România - singura țară din regiune cu acțiune negativă pe rating în 2020
  vineri, 06:38

  Guvernul României a acordat în 2020 economiei cel mai redus sprijin dintre țările din Europa Centrală și de Est, aproximativ 4% din PIB, potrivit unui raport al agenției de rating Moody's, care analizează 8 state din Europa Centrală și de Est, respectiv România, Bulgaria, Croația, Slovenia, Slovacia, Polonia, Ungaria și Cehia. Cehia este statul care a acordat economiei cel mai puternic sprijin fiscal, de peste 20% din PIB, relevă raportul. România are și cea mai slabă situație financiară dintre cele opt țări analizate. Ratingul României este la același nivel cu cel al Ungariei, pe ultima treaptă recomandată investitorilor, dar în timp ce Ungaria are perspectivă pozitivă, de îmbunătățire a ratingului, România are perspectivă de înrăutățire, fiind singura țară, din regiune, în cazul căreia a fost luată anul trecut o măsură negativă.

 • Ministrul Economiei: Toate casele de marcat sunt deductibile direct din impozit
  Ministrul Economiei: Toate casele de marcat sunt deductibile direct din impozit
  joi, 12:38

  Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a anunțat că toate casele de marcat sunt deductibile direct din impozit, inclusiv cele puse în fucnțiune din 2018.

 • Primăria sectorului 4 desființează ghișeele pentru plata taxelor și impozitelor
  Primăria sectorului 4 desființează ghișeele pentru plata taxelor și impozitelor
  joi, 10:39

  Primarul sectorului 4, Daniel Băluță, anunță digitalizarea completă și desființarea ghișeelor pentru plata taxelor și impozitelor. Pentru cei care nu se descurcă să plătească online sau la stațiile de plată vor exista puncte de informare.

 • DOCUMENT Lista celor peste 1.000 de companii active ale statului. Alte aproape 300 de companii sunt în insolvență, faliment sau lichidare
  DOCUMENT Lista celor peste 1.000 de companii active ale statului. Alte aproape 300 de companii sunt în insolvență, faliment sau lichidare
  joi, 06:06

  Ministerul Finanțelor monitorizează 1.367 de companii ale statului, din care 294 sunt inactive, în diverse stadii de insolvență, reorganizare, faliment, lichidare, dizolvare, iar 1.073 sunt active, relevă o listă a acestor companii, prezentată acum de Profit.ro. Companiile de stat sunt o sursă de posturi bănoase și călduțe în care partidele aflate la guvernare, miniștrii, primarii, consilierii locali și județeni și alți puternici ai zilei, inclusiv în prezent, își plasează uneori apropiați, rude, membri de partid sau alte persoane, de multe ori pe criterii de clientelism politic, nu de competență.

 • Cîțu: Creșterea cheltuielilor cu salarizarea în sectorul public nu e sustenabilă. Aștept măsuri de corectare
  Cîțu: Creșterea cheltuielilor cu salarizarea în sectorul public nu e sustenabilă. Aștept măsuri de corectare
  miercuri, 19:22

  Creșterea salarizării în administrația publică centrală și locală din ultimii 4 ani nu este sustenabilă și numai alocarea de resurse bugetare pentru investiții poate menține actualul nivel de salarizare în sectorul public, a declarat miercuri premierul Cîțu, care a solicitat autorităților măsuri de corectare a acestei tendințe de majorare a cheltuielilor cu personalul.

 • ANAF va iniția consultări cu mediul de afaceri
  ANAF va iniția consultări cu mediul de afaceri
  miercuri, 13:28

  Implementarea SAF-T ar putea fi gata undeva în luna iulie, reiese din declarațiile Mirelei Călugăreanu, președintele ANAF. “Până la sfârșitul lunii februarie ne-am propus să finalizăm etapa de analiză și design a sistemului informatic. Luna februarie va fi una destul de plină pentru că ne-am propus să organizăm consultări cu toți actorii implicați”, a spus ea, într-o conferință organizată de EY România.

 • Tentativă de modificare a programului Kurzarbeit: Reducerea duratei de lucru - permisă doar cu acordul salariatului
  Tentativă de modificare a programului Kurzarbeit: Reducerea duratei de lucru - permisă doar cu acordul salariatului
  17 ian 2021

  Programul de muncă flexibilă (Kurzarbeit) ar urma să fie aplicat de angajator doar în urma acordului salariaților, prevede un amendament adoptat de o comisie parlamentară, la inițiativa senatorului PSD Titus Corlățean. Modificarea are însă șanse slabe să fie adoptată rapid, de actuala majoritate parlamentară.