Companiile energetice europene au nevoie de 1.500 de miliarde de euro pentru a acoperi costul expunerii lor la creșterea prețurilor gazelor

Companiile energetice europene au nevoie de 1.500 de miliarde de euro pentru a acoperi costul expunerii lor la creșterea prețurilor gazelor
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 sep 2022

Companiile energetice europene au nevoie de cel puțin 1.500 de miliarde de euro pentru a acoperi costul expunerii lor la creșterea prețurilor gazelor, a estimat grupul energetic norvegian Equinor, a cărei analiză nu include și firmele din Marea Britanie, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Mai multe țări europene oferă sprijin de miliarde de euro furnizorilor de energie afectate de plăți suplimentare de garanție pentru tranzacțiile lor - cunoscute sub numele de apeluri în marjă - dar estimarea Equinor sugerează că un astfel de sprijin este o fracțiune din factura totală, scrie News.ro.

FOTO Două autocare s-au blocat la intrarea în Pasajul Unirii din centrul capitalei, la scurt timp după redeschidere CITEȘTE ȘI FOTO Două autocare s-au blocat la intrarea în Pasajul Unirii din centrul capitalei, la scurt timp după redeschidere

Firmele de utilități vând adesea energie în avans, pentru a-și asigura un anumit preț, dar trebuie să mențină un depozit ”de marjă minimă”, în caz de neplată înainte de a furniza energie.

Acest lucru s-a extins odată cu creșterea prețurilor energiei, declanșată în principal de reducerea livrărilor de gaze către Europa, lăsând firmele să facă eforturi să găsească numerar.

Helge Haugane, vicepreședintele Equinor pentru gaze și energie electrică, a declarat pentru Reuters că în Europa, cu excepția Marii Britanii, totalul acestor apeluri în marjă este probabil mai mare de 1.500 de miliarde de euro, ceea ce reduce lichiditatea pieței și lasă în dificultate un număr de firme mici și mijlocii.

”Este o funcție a prețului, continuă să crească și să crească”, a spus Haugane, adăugând că acest lucru necesită și intervenția guvernului.

”Piața poate funcționa mult mai bine decât ceea ce face în acest moment, …, deoarece oamenii nu au suficientă lichiditate pentru a juca”, a spus el, în marginea unei conferințe internaționale în domeniul gazelor, de la Milano.

Prețurile gazelor, care au crescut la un nivel de cinci ori mai mare decât în ​​urmă cu un an, în urma invadării Ucrainei de către Rusia, au crescut și mai mult luni, după ce Moscova a închis pe o perioadă nedeterminată principala conductă de gaze, Nord Stream 1.

Haugane a spus că crede că reducerea pe scară largă a cererii ar fi singura soluție fezabilă pe termen scurt la criza energetică a Europei, dacă Rusia va întrerupe întreaga aprovizionare cu gaze. El a mai spus că o propunere a Uniunii Europene de a impune un plafon de preț pentru gazele importate și gazele utilizate pentru producerea de energie electrică nu ar rezolva problema de bază a continentului.

”În cazul în care livrările rusești se opresc complet, reducerea cererii trebuie să fie și mai mare decât ceea ce am experimentat până acum și niciun plafon de preț sau ceva de genul acesta nu poate rezolva problema de bază”, a spus Haugane la conferința Gastech.

Miniștrii UE vor discuta în cadrul unei reuniuni de vineri o serie de opțiuni, inclusiv un plafon de preț pentru gazele importate, un plafon de preț pentru gazele utilizate pentru producerea de energie electrică sau eliminarea temporară a centralelor pe gaze din sistemul actual al UE de stabilire a prețurilor energiei electrice.

viewscnt
Afla mai multe despre
energie
preturi