România este gata să își asume rolul de hub energetic. Cablu uriaș care va lega România de Azerbaidjan, Georgia și Ungaria

România este gata să își asume rolul de hub energetic. Cablu uriaș care va lega România de Azerbaidjan, Georgia și Ungaria
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 nov 2023

România este gata să își asume rolul de hub energetic, furnizor de stabilitate, având toate resursele necesare, de la energie solară și eoliană la energie nucleară și surse geotermale, a afirmat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Burduja a participat, la Budapesta, la reuniunea ministerială a Comitetului Director, înființat în conformitate cu prevederile Acordului de Parteneriat Strategic în domeniul dezvoltării și transportului energiei verzi între Guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, României și Ungariei.

Nicușor Dan invocă o expertiză judiciară conform căreia drumul spre Greenfield poate fi preluat temporar. Greva foamei în fața Primăriei CITEȘTE ȘI Nicușor Dan invocă o expertiză judiciară conform căreia drumul spre Greenfield poate fi preluat temporar. Greva foamei în fața Primăriei

Proiectul "Coridorul Verde" prevede realizarea unui cablu de curent continuu, care va conecta toate cele patru state.

"Acordul miniștrilor subliniază importanța energiei verzi și curate în combaterea încălzirii globale și prevenirea schimbărilor climatice, încurajând cooperarea reciprocă în domeniile energiei regenerabile, eficienței energetice și hidrogenului verde, în vederea creșterii securității sistemelor energetice și a stabilității aprovizionării", se menționează în comunicat.

Potrivit sursei citate, se susține totodată extinderea infrastructurii existente pentru tranzitul de energie electrică produsă din surse de energie regenerabilă către România și Ungaria, prin Georgia, și către alte țări europene.

În cadrul reuniunii s-a semnat un Memorandum de Înțelegere între ministerele de resort din România, Republica Azerbaidjan, Georgia, și Ungaria privind cooperarea în domeniul energiei verzi, pentru a aprofunda colaborarea în vederea atingerii obiectivelor comune privind dezvoltarea sectorului energiei verzi, inclusiv producția de hidrogen.

Sebastian Burduja s-a adresat în limba română presei prezente la eveniment, subliniind importanța eliminării dependenței europene față de state care "au folosit energia ca armă sau cel puțin ca instrument de șantaj" în raport cu Uniunea Europeană.

VIDEO 170.000 de oameni au ieșit în stradă la Madrid CITEȘTE ȘI VIDEO 170.000 de oameni au ieșit în stradă la Madrid

"Ne reunim în acest proiect, Coridorul Verde, pentru că ne dorim cu toții consolidarea securității energetice a întregii regiuni. România este gata să își asume rolul de hub energetic, furnizor de stabilitate, având toate resursele necesare: de la energie solară și eoliană la energie nucleară și surse geotermale. Acest proiect, lansat la București în decembrie 2022, în prezența președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, are datoria să avanseze rapid, cu sprijinul tuturor. Trebuie să acționăm în deplină coordonare cu strategiile noastre naționale și având perspectiva de termen lung. Se spune că uneori trebuie să plantăm sămânța unui pom la umbra căruia nu ne vom odihni niciodată, dar acesta va fi acolo pentru copiii și nepoții noștri. Pentru un astfel de proiect suntem astăzi aici", a afirmat ministrul Energiei.

Potrivit sursei citate, proiectul Coridorului Verde intră în linie dreaptă. Operatorii de sistem din cele patru țări vor forma o companie de proiect și studiul de fezabilitate va fi atribuit în cel mai scurt timp.

"Ministrul român al Energiei a propus ca sediul companiei să fie la București, urmând ca decizia finală să fie luată în cadrul unor negocieri, în perioada următoare", se mai spune în comunicat. 

viewscnt
Afla mai multe despre
romania
energie