VIDEO SUA anunță o realizare istorică în domeniul fuziunii nucleare

VIDEO SUA anunță o realizare istorică în domeniul fuziunii nucleare
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 dec 2022

Oficialii Departamentului de Energie al SUA au anunțat o realizare istorică în domeniul fuziunii nucleare: Pentru prima dată, oamenii de știință americani au produs mai multă energie din fuziune decât energia laser folosită pentru a alimenta experimentul, potrivit CNN.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Un așa-numit „câștig net de energie” reprezintă o etapă importantă în încercările de zeci de ani de a obține energie curată și nelimitată din fuziunea nucleară. Experimentul a introdus 2,05 megajouli de energie în țintă și a produs 3,15 MJ de energie de fuziune – generând cu peste 50% mai multă energie decât a fost introdusă. Este pentru prima dată când un experiment a dus la un câștig semnificativ de energie, arată G4Media.

VIDEO&DOCUMENT Operatorul centralei nucleare Cernavodă testează percepția românilor despre mini-reactoarele modulare americane. Două turnuri detonate CITEȘTE ȘI VIDEO&DOCUMENT Operatorul centralei nucleare Cernavodă testează percepția românilor despre mini-reactoarele modulare americane. Două turnuri detonate

„Această descoperire științifică monumentală este o piatră de hotar pentru viitorul energiei curate”, a declarat senatorul democrat Alex Padilla din California.

Descoperirea a fost realizată de o echipă de oameni de știință de la Lawrence Livermore National Laboratory’s National Ignition Facility din California pe 5 decembrie – o instalație de mărimea unui stadion sportiv și echipată cu 192 de lasere.

Departamentul american al Energiei a anunțat anterior că se pregătește să anunțe în această săptămână "o descoperire științifică majoră" în domeniul fuziunii nucleare.

Cotidianul britanic Financial Times (FT) raportase cu câteva ore mai devreme că oameni de știință de la Laboratorul Național Lawrence Livermore (LLNL), situat în California, au obținut recent "un câștig net de energie" la un reactor experimental cu fuziune nucleară.

BCE: Plafonarea prețului gazelor de către UE pune în pericol stabilitatea financiară CITEȘTE ȘI BCE: Plafonarea prețului gazelor de către UE pune în pericol stabilitatea financiară

Ar fi pentru prima dată când cercetătorii reușesc să producă mai multă energie într-o reacție de fuziune - precum cea care se produce în Soare - decât cantitatea de energie consumată în cursul acestui proces, ceea ce ar reprezenta o descoperire importantă în domeniul cercetărilor care privesc obținerea unei surse de energie fără carbon.

Invitați să comenteze articolul publicat în FT, purtătorii de cuvânt ai Departamentului Energiei și laboratorului LLNL au dezvăluit pentru AFP că secretarul american pentru Energie, Jennifer Granholm, va organiza marți un eveniment în cadrul căruia "va anunța o descoperire științifică majoră".

Purtătorul de cuvânt al LLNL a adăugat că "o analiză este încă în curs de desfășurare".

"Așteptăm cu nerăbdare să dezvăluim mai multe informații marți, când acest proces va fi terminat", a adăugat aceeași sursă.

Reacția de fuziune care a produs un câștig net de energie de 120% s-a produs în decursul ultimelor două săptămâni, a raportat FT, citând trei persoane care au cunoștință despre rezultatele preliminare ale experimentului.

Fuziunea nucleară este considerată de susținătorii ei drept o energie a viitorului, în special pentru că ea nu produce gaze cu efect de seră și pentru că elimină foarte puține produse reziduale.

"Dacă această descoperire este reală, ea va putea schimba datele problemei pentru planeta noastră", a scris pe Twitter Ted Lieu, membru al Congresului din California, după publicarea acelui articol în FT.

Fuziunea diferă de fisiune, tehnica utilizată în centralele nucleare actuale și care constă în spargerea legăturilor dintre nuclee atomice grele pentru a recupera apoi energie.

Fuziunea este procesul invers: se combină două nuclee atomice ușoare pentru a crea unul greu. În cazul de față, doi izotopi ai hidrogenului, dând naștere unor atomi de heliu.

Instalațiile de la LLNL sunt compuse din aproape 200 de lasere de mărimea a trei terenuri de fotbal, care țintesc un punct minuscul, spre care trimit niveluri înalte de energie, pentru a iniția o reacție de fuziune. 

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
energie