Grupul imobiliar Yellow Tree, controlat, indirect, de omul de afaceri britanic Carl Bossino, va intra pe piața hotelieră prin achiziția de la operatorul lituanian Apex Alliance Hotel Management a hotelului de 4 stele Hilton Garden Inn Bucharest Airport, primul hotel situat într-un aeroport din România, potrivit surselor Profit.ro din piața imobiliară.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Profit.ro a anunțat anterior că Apex derulează procesul de vânzare a hotelului, CEO-ul Apex Alliance Hotel Management nedorind să divulge identitatea cumpărătorului.
La acest moment, tranzacția nu este finalizată.

Hilton Garden Inn Bucharest Airport a fost inaugurat în august 2019, are 218 camere și a necesitat o investiție de 19 milioane de euro.
Prin această achiziție, Yellow Tree va intra pe piața hotelieră, investițiile companiei fiind concentrate, până acum, pe clădiri de birouri și depozite din București.
Apex Alliance va continua să opereze hotelul în baza unui contract de închiriere, asigurând astfel continuitatea în administrare și servicii.
Profit.ro a scris încă din 2019 că toate hotelurile lituanienilor sunt de vânzare, însă operatorul s-a confruntat cu perioada pandemiei și a post-pandemiei, când investitorii au fost mai reticenți față de plasamentele în acest sector imobiliar.

Profit.ro a scris din vara anului trecut că Apex Alliance a început să primească mai multe oferte din partea unor investitori interesați să cumpere hotelul din aeroportul Otopeni. Acum, sursele Profit.ro spun că hotelul va fi vândut către Yellow Tree.
Cine e cumpărătorul
Cumpărătorul hotelului, grupul Yellow Tree și-a început activitatea în România în 2015, este controlat, printr-un offshore din Cipru, de omul de afaceri britanic Carl Bossino, ca acționar majoritar, și are manageri români, israelieni și britanici.
Investitorii au acumulat proprietăți cu o valoare de circa 75,7 milioane de euro în București și o suprafață de circa 90.000 de metri pătrați, iar țina lor era să ajungă la un portofoliu de un milion de metri pătrați până în 2025.
Grupul Yellow Tree este specializat pe achiziția de active neperformante, proiecte imobiliare semi-finalizate și portofolii de proprietăți cu probleme financiare, cu ideea îmbunătățirii acestora prin investiții suplimentare. Între 2015 și 2018, grupul a cumpărat 4 proprietăți din București cu o valoare de piață de circa 50 de milioane de euro și venituri anuale cumulate din chirii de 4,6 milioane euro, potrivit datelor analizate de Profit.ro.
Achiziția acestor proprietăți a fost realizată la un preț total de 21 de milioane de euro. (situația defalcată a proprietăților Yellow Tree poate fi vizualizată în infograficul de la final)

Investitorii dețin, pe lângă noua achiziție, 5 clădiri de birouri și două centre logistice. Cea mai valoroasă proprietate din portofoliul Yellow Tree este clădirea de birouri Nerva Traian 3 din centrul Bucureștiului, cumpărată în februarie 2016 cu 30 de milioane de lei. După achiziție s-au investit încă 21 de milioane de lei în renovare și a rezultat un spațiu de retail de 1.000 de metri pătrați și un spațiu de birouri de 10.700 de metri pătrați. Imobilul este închiriat cu circa 10 euro/metru pătrat.
În 2023, compania a cumpărat de la fondul de investiții Bluehouse Capital clădirea de birouri Olympia Tower din zona pieței Muncii din București la un preț de 15 milioane de euro.
În 2022 a cumpărat fostul sediu central al Blue Air, din apropierea Pieței Victoriei, de la o firmă în insolvență a omului de afaceri Nelu Iordache la un preț de 5,54 milioane euro. În același an a cumparat și clădirea de birouri Mecano Export-Import din centrul Bucureștiului, într-o tranzacție de 9,5 milioane de euro.
Grupul a anunțat că se concentrează pe dezvoltarea și redezvoltarea activelor imobiliare comerciale de calitate în orașe europene mari, Bucureștiul fiind principala sa piață.
În ultimii an, Yellow Tree a recrutat o serie de manageri români care să îi gestioneze afacerile. Anda Constantin ocupă poziția de executive director și chief operating officer, după ce a lucrat anterior în sectorul IT. George Gardin este country manager pe România, după o experiență bogată ca manager în mai multe companii IT. Cristian Ezri este directorul de investiții al grupului, după mai bine de cinci ani ca șef al biroului din Israel al Libra Internet Bank și cu istorie de implicare în comunitatea evreiască din România.
De asemenea, Laura Onescu a fost recrutată pe poziția de head of finance Romania, după o experiență de peste 14 ani în cadrul companiei de audit EY.

Firmele prin care Yellow Tree și-a făcut până acum achizițiile sunt reprezentate de Lily Halay, care a lucrat pentru biroul primului ministru din Israel.
Cine este vânzătorul
Apex Alliance Hotel Management este un operator litualian independent, care dezvoltă parteneriate de management hotelier pe termen lung cu investitori instituționali, proprietari sau fonduri de investiții, pentru hoteluri deja funcționale sau în faza de investiție. Compania operează 6 hoteluri în București, cu o capacitate totală de peste 1.000 de camere.
Acestea sunt Hilton Garden Inn Bucharest Old Town, Hilton Garden Inn Bucharest Airport, Courtyard Bucharest Floreasca, Moxy Bucharest Old Town, The Marmorosch Bucharest și Europa Royale Bucharest, cel din urmă fiind și prima investiție a grupului pe piața locală, în urmă cu un deceniu.

Grupul a investit circa 120 de milioane euro până în prezent în proprietățile hoteliere din România.
Cele șase hoteluri au adus companiei venituri de 50 de milioane de euro în 2024, iar pentru 2025 compania estimează o creștere a veniturilor cu circa 5 milioane de euro.
La finalul acestui an, Apex va inaugura și Hilton Garden Inn Brașov, primul hotel din portofoliul companiei din afara Capitalei și al șaptelea ca număr.
Anul trecut, Apex Alliance Hotel Management a încheiat un parteneriat cu frații Dragoș și Adrian Pavăl, proprietarii Dedeman, și împreună au cumpărat complexul hotelier de 5 stele Waldhaus Flims Wellness Resort, o unitate celebră, cu o istorie de aproape 150 de ani, din localitatea elvețiană Flims.
Piață dinamică
Volumul de tranzacții cu proprietăți hoteliere a atins anul trecut circa 30 de milioane de euro, echivalentul unei ponderi de 4% din totalul tranzacțiilor cu proprietăți comerciale din România, potrivit datelor publicate de compania de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Printre cele mai importante tranzacții se află cea prin care grupul austriac House of Julius Meinl, care deține cele mai mari două fabrici de ciocolată din România (Kandia și Heidi), a cumpărat hotelul Ambasador, unul dintre cele mai cunoscute hoteluri din București, după o tranzacție complexă care a implicat persoane juridice și moștenitorii arhitectului Arghir Culina, cel care a proiectat clădirea în anii `30.

Piața hotelieră din România se află într-o perioadă de creștere accelerată, atingând în 2024 un record de peste 25 de milioane de nopți de cazare, cel mai mare nivel din ultimii 30 de ani, susținut de un număr tot mai mare de turiști străini și de o cerere ridicată pentru hoteluri moderne, potrivit unui raport de piață realizat de compania de consultanță imobiliară Colliers.
Investițiile semnificative în noi hoteluri și interesul tot mai mare al brandurilor internaționale consolidează poziția României de piață cu potențial ridicat, pregătită pentru o creștere sustenabilă pe termen lung, arată brokerii.
În 2024, pe piață au fost adăugate peste 400 de camere în hoteluri internaționale, inclusiv primul hotel de 5 stele Swissotel din Poiana Brașov (64 de camere, cu planuri de extindere).
Pentru 2025-2026, sunt anunțate aproximativ 15 noi hoteluri, care vor adăuga peste 2.000 de camere. Majoritatea vor aparține brandurilor consacrate, precum Marriott, Hilton și Accor, însă și noi lanțuri hoteliere, precum Ascott Hotels (The Crest Collection) și Corinthia, recent deschis, vor intra pe piața din București cu proiecte noi.