Autoritatea britanică de reglementare financiară a propus o formă ”sintetică” a dobânzii de referință Libor în dolari, până în septembrie 2024

Autoritatea britanică de reglementare financiară a propus o formă ”sintetică” a dobânzii de referință Libor în dolari, până în septembrie 2024
scris 24 nov 2022

Autoritatea pentru Conduită Financiară (FCA) din Marea Britanie a propus să permită o formă ”sintetică” a dobânzii de referință Libor denominată în dolari, până în septembrie 2024, când utilizarea a ceea ce odată a fost numit cel mai important număr din lume va fi oprită definitiv, transmite Reuters.

Majoritatea permutărilor dobânzii interbancare din Londra (Libor) în cinci valute pentru noi contracte au fost abandonate la sfârșitul anului trecut, fiind înlocuite cu dobânzi ”fără riscuri”, stabilite de băncile centrale, după ce creditorii au fost amendați cu miliarde de dolari pentru că au încercat să fraudeze Libor.

ING Bank România a fost sancționată cu 20.000 de euro CITEȘTE ȘI ING Bank România a fost sancționată cu 20.000 de euro

S-a permis continuarea unor dobânzi Libor în dolari și lire sterline, pentru a oferi băncilor și companiilor timp să transfere contracte în valoare de mii de miliardee de dolari, cum ar fi creditele ipotecare, împrumuturile pentru studenți și cardurile de credit, la dobânzile băncilor centrale.

Dobânzile Libor în dolari rămase, bazate pe cotațiile băncilor, se încheie în iunie 2023, iar piețele așteptau să vadă dacă va exista o prelungire într-o anumită formă pentru a ajuta piețele să schimbe contractele restante la o altă dobândă.

FCA a propus miercuri să permită cotațiilor Libor la 1, 3 și 6 luni să continue în conformitate cu ”o metodologie sintetică nereprezentativă”, până la sfârșitul lunii septembrie 2024, iar apoi să înceteze definitiv.

Anul trrecut s-a estimat că expuneri Libor de 70.000 de miliarde de dolari vor rămâne restante după iunie 2023, a spus FCA.

viewscnt
Afla mai multe despre
libor
dolari