La oferta Alro a trecut perioada obținerii discountului de 7% și numai 10% din tranșa de retail este subscrisă

La oferta Alro a trecut perioada obținerii discountului de 7% și numai 10% din tranșa de retail este subscrisă

Sursa foto: Bacho12345/dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 6 iul 2018

În pofida unei campanii de popularizare vizibile, participarea investitorilor individuali este mai degrabă slabă la oferta Alro, plasamentele în primele 4 zile ale operațiunii de piață fiind cu puțin sub 10 milioane dolari, dar abia la 10,77% din tranșa alocată retailului. În piața secundară prețul este marginal peste reperul de 1 dolar pe acțiune.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ordinele de subscriere s-au accelerat ieri pe tranșa investitorilor individuali ai ofertei derulată de acționarii majoritari Vimetco și Conef pentru aproape 54% din acțiunile Alro Slatina (ALR). Faptul că a fost ultima zi în care micii investitori au putut beneficia de un discount de 7% a adus ordine pentru 5,38 milioane acțiuni, după ce în precedentele 3 zile erau cumulate ordine pentru numai aproximativ 821.000 de titluri.

Este, totuși, o participare destul de slabă într-o ofertă care a lăsat deschis un procent de 15% din acțiunile vândute către investitorii de retail. Cele 6,20 milioane acțiuni subscrise reprezintă abia 10,77% din cele 57,57 milioane acțiuni puse în vânzare pe acest segment.

Au fost plasate numai 328 de ordine, iar cum acestea se realizează, conform prospectului ofertei la prețul maxim de 6,18 lei/acțiune, valoarea subscrierilor se ridică la 38,33 milioane lei (9,60 milioane dolari).

Participarea apare mai degrabă ca slabă având în vedere performanțele financiare recente ale companiei, poziția în piața europeană a României, dar și campania media destul de suținută și de vizibilă a emitentului de a populariza operațiunea de piață care ar urma să schimbe acționarul majoritar al companiei, miliardarul rus Vitali Matchitski.

Totuși, participarea retailului ceva mai ridicată decât apare pe respectiva tranșă a ofertei. Profit.ro a documentat din piață existența unor investitori individuali care preferă să cumpere în acest răstimp pachete mai mici din piața secundară. Argumentul lor este că preferă să achiziționeze pachetele mai un preț mai scăzut în piață, decât să le plaseze „în orb” la un preț de 6,18 lei/acțiune fără a știi nivelul la care se va închide operațiunea de piață.

Pe bursă, ieri titlurile Alro au închis la prețul de 4,03 lei/acțiune, pe volume echivalente cu aproximativ 230.000 de lei. De la anunțul parametrilor ofertei, tranzacțiile din piața secundară pe acest emitent s-au ridicat la 4,60 milioane lei. La ultima cotație, capitalizarea de piață a companiei se ridică la 2,87 miliarde lei (719,33 milioane dolari), adică de peste 30 de ori deasupra prețului de privatizare. În urmă cu 16 ani, statul român obținea suma de 11,5 milioane dolari pentru vânzarea pachetului majoritar.

viewscnt
Afla mai multe despre
alro
bvb
bursa