Oferta MedLife, suprasubscrisă de 4 ori pe tranșa de retail

Oferta MedLife, suprasubscrisă de 4 ori pe tranșa de retail
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 16 dec 2016

Investitorii de retail vor primi câte o acțiune MedLife la fiecare 4 titluri subscrise, conform indicelui de alocare publicat astăzi de intermediar.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Oferta primară de la MedLife a avut o rată de subscriere chiar mai bună chiar decât operațiunea de vânzare accelerate a Fondului Proprietatea la OMV Petrom (SNP) derulată în octombrie. Indicele de alocare de 0,2559729241 publicat pe portalul Bursei de Valori București de intermediarul Raiffeisen Bank. Aceasta înseamnă că la fiecare 4 titluri subscrise micii investitori vor primi câte o acțiune pe tranșa negarantată. Prin contrast, investitorii de retail care au subscris pe tranșa garantată, vor primi toate titlurile pentru care și-au publicat opțiunea.

Deocamdată, intermediarul nu a publicat date cu privire la prețul ofertei sau detalii privind structura subscrierilor pe trașa investitorilor instituționali. Publicația noastră a anunțat încă de miercuri că instituționalii au primit notificarea din partea consorțiului care structurează oferta că aceasta se va închide, fiind subscrisă integral.

Românii, refractari la investițiile în acțiuni, chiar și prin intermediul fondurilor CITEȘTE ȘI Românii, refractari la investițiile în acțiuni, chiar și prin intermediul fondurilor

Rata de subscriere bună vine în contrast cu o aparentă aversiune manifestată de mai mulți investitori persoane fizice, exprimate în principal pe forumu bursier AGF.ro. Principalele temeri legate de ofertă erau legate de saturarea pieței de profil, vânzarea precipitată a fondului de private equity V4C, nivelul ridicat de îndatorare a companiei, suspciunea că, de fapt, majoritarul nu vrea compania pe bursă și lipsa unei perspective privind acordarea de dividende erau principalele argumente aduse împotriva accesării ofertei.

Ulterior a fost temerea că prețul la care se vinde pachetul de 44% din titlurile companiei ar putea fi prea ridicat întrucât nu era dat un preț minim, iar la cotația maximă de 35,00 lei/acțiune valoarea companiei la 703,22 milioane lei (156,18 milioane euro) și pe cea a pachetului pus în vânzare la 309,41 milioane lei (68,72 milioane euro).

Operațiunea de piață închisă la un preț de peste 12 ori EBITDA era considerat mare unii investitori având în vedere multiplii la care se tranzacționează cea mai mare parte a acțiunilor de la BVB, dar și date comparabile pentru companii din sector în regiune. Faptul că societatea nu vine decât cu un profit nesemnificativ la 9 luni, iar gradul de îndatorare este de peste 80%, a alimentat această aversiune.

Șefa supravegherii: Piața de capital să abandoneze abordarea paternalistă CITEȘTE ȘI Șefa supravegherii: Piața de capital să abandoneze abordarea paternalistă

Pe măsură ce informații din piață au sosit că vor fi investitori instituționali vor subscrie și micii invetsitori și-au făcut curaj pentru un plasament, fie și pe termen scurt. Subscrieri s-au realizat în primele zile pentru a fructifica discount-ul de 5% față de prețul plătt de instituționali, dar acestea s-au realizat chiar și fără acest stimulent, în momentul în care Profit.ro a comunicat în urmă cu 2 zile că oferta a fost subscrisă integral.

Conform prospectului de emisiune, după închiderea ieri a ofertei, MedLife ar urma să ajungă la cota Bursei de Valori București în jurul datei de 21 decembrie.

viewscnt
Afla mai multe despre
medlife
bvb
bursa
oferta publica
raiffeisen bank. omv petrom
fondul proprietatea