VIDEO&FOTO Goana după diamante. O companie americană lansează diamante standardizate și vede potențial pentru o piață a deținerilor de investitori de aproape 200 miliarde dolari. Un român legat de cea mai mare bursă

VIDEO&FOTO Goana după diamante. O companie americană lansează diamante standardizate și vede potențial pentru o piață a deținerilor de investitori de aproape 200 miliarde dolari. Un român legat de cea mai mare bursă

Sursa foto: Alphaspirit | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 16 oct 2022

Diamond Standard, firmă care a atras recent finanțare de la investitori, pune în vânzare monede și minilingouri din diamante standardizate, disponibile la tranzacționare pe o platformă care să dea un preț de piață. Deși valoroase, diamantele au avut totdeauna neajunsul investițional de a fi foarte diferite, astfel încât evaluarea să fie doar apanajul unor cunoscători. În prezent, cea mai importantă bursă de diamante funcționează în Israel, iar de dezvoltarea acesteia își leagă numele și un român.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Diamante standardizate cu prețuri între 6.000 de dolari și aproximativ 60.000 de dolari pot fi achiziționate de investitori în piața americană. Compania Diamond Standard a atras o finanțare de 30 milioane dolari de la investitori și vizează o extindere a activităților, pe o piață pe care fondatorul Cormac Kinney o vede în expansiune exponențială în următorii 5 ani.

Diamantele reprezintă, alături de aur, o resursă palpabilă, limitată și valoroasă, însă tradițional aceasta nu a ajuns la investitori întrucât fiecare diamant este diferit și nu se știe exact cât valorează. Firma americană a vizat exact un răspuns în această direcție și pune în vânzare monede în care măsurarea computerizată are în vedere ca fiecare din diamant să fie pe același standard.

CONFIRMARE Elon Musk s-a răzgândit și vrea să cumpere Twitter CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Elon Musk s-a răzgândit și vrea să cumpere Twitter

Aceasta permite ca fiecare unitate să se tranzacționeze la același reper de cotare și astfel în piață să se descopere un preț al monedelor. În plus, acestea ar urma să confere investitorilor lichiditate și abilitatea de marcare la piață, ceea ce îi interesează pe instituționali.

„Nu stabilim noi prețul; ca și la aur, prețul este stabilit zi de zi prin trading”, a spus, într-o intervenție la CNBC, Kinney de la Diamond Standard, care la sfârșitul lunii trecute a pus bazele unei piețe spot pe propria platformă.

ULTIMA ORĂ Ministerul Finanțelor cere Fondului Proprietatea să decidă listarea acțiunilor doar la Bursa din București, dar și ca banii să îi fie dați în maximum 3 luni, ca un dividend special CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Ministerul Finanțelor cere Fondului Proprietatea să decidă listarea acțiunilor doar la Bursa din București, dar și ca banii să îi fie dați în maximum 3 luni, ca un dividend special

Diamantele valorează mai mult decât argintul, platina și paladiul luate împreună, dar a fost ocolit de investitori tocmai urmare a caracteristicii de irepetabilitate a pietrelor prețioase.

Astfel, dacă la aur, din totalul de 9 trilioane dolari în echivalent al stocului existent, 30% îl reprezintă deținerile investitorilor, la diamante doar 1% din totalul de 1,2 trilioane dolari, cât ar valora totaliatea acestora din lume, este la investitori. Utilizarea financiară este foarte mică și comparativ cu alte metale prețioase: 19% la argint pentru o cantitate în echivalent 1,1 trilioane dolari, 17% la platină pentru o resursă cu o valoare agregată la nivel mondial de 30 miliarde dolari și de 15% în cazul paladiului, cu o valoare estimată a cantității rezultată din minerit de 20 miliarde dolari.

EXCLUSIV Numărul 2 în telefonia din Moldova, deținut de cel mai mare grup din Nepal, având în spate un politician singurul miliardar nepalez - la BVB . Proprietarul a finanțat construcția unui templu hindus dedicat zeității Shiva CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Numărul 2 în telefonia din Moldova, deținut de cel mai mare grup din Nepal, având în spate un politician singurul miliardar nepalez - la BVB . Proprietarul a finanțat construcția unui templu hindus dedicat zeității Shiva

O monedă de diamant pusă în vânzare de Diamond Standard era cotată la piață, săptămâna trecută, la 5.880 dolari, în timp ce la minilingouri – care sunt calculate să valoreze standardizat echivalentul a 10 monede – prețul de piață era de 58.800 dolari.

Este un preț cu 30% mai mare decât cel de la lansarea de acum 2 ani. „Este goana după diamante, cum îmi place să o numesc”, spune Kinney, făcând trimitere la numele unui film al lui Charlie Chaplin despre mirajul mineritului de aur din Lumea Nouă, de acum peste 100 de ani.

Industria diamantelor – conexiunile se leagă în Israel

Dincolo de demersul investițional al americanilor, diamantele au avut totodeauna proprietatea că nu sunt fungibile și au fost apanajul cunoscătorilor unei piețe specifice. Cea mai importantă bursă de diamante din lume este în orașul Ramat Gan, de lângă Tel-Aviv, în Israel. În cartierul de zgârie-nori a diamantelor, 3.100 de specialiști asigură operațiunile de tăiere și evaluare a pietrelor prețioase.

Industria diamantelor a crescut rapid în anii 1944-1948, dar structurarea bursei din Israel s-a realizat în anii 1967-1993, când aceasta a fost condusă de Moshe Schnitzer, evreu născut în anul 1921 la Cernăuți, pe atunci în Regatul României. Acesta a dus piața israeliană de la un echivalent de 200 milioane dolari a diamantelor vândute la una de 3,4 miliarde dolari pe an, la retragerea sa.

Livrări la termen. Cei mai mulți investitori nu pun mâna pe diamante

Americanii de la Diamond Standard vor să dea lovitura pe segmentul diamantelor standardizate. Cea mai mare parte a deținerilor produselor puse în vânzare de companie sunt ale investitorilor instituționali. Fondurile de hedging cumpără monedele și minilingourile de la desk-ul firmei în cele mai multe cazuri, însă sunt și investitori care le achiziționează din piață.

Tranzacțiile se fac cu termen de livrare, însă numai 5% din investitori cer să aibă și deținerea fizică. În marea majoritate, fondurile tezaurizează diamantele în seiful companiei din localitatea Brinks, din statul american Delaware.

„Diamantele doar acum sunt deblocate ca activ”, spune Kinney, promotorul proiectului în care se așteaptă ca, în următorii 10 ani, monedele sale din diamante să performeze deasupra mediei. El mizează ca, în 5 ani, investitorii să-și majoreze deținerile de diamante la 15% din totalul stocului mondial, într-un echivalent al utilizării financiare a paladiului. Având în vedere valoarea actuală a stocului de diamante la nivel mondial, aceasta ar însemna dezvoltarea unei pieței de aproximativ 200 miliarde dolari.

Diamantele brute – un monopol de peste un secol

Cel mai mare jucător pe segmentul diamantelor neșlefuite este compania DeBeers, cu sediul în Londra și care operează mai multe mine în Africa de Sud, Canada, Australia, Namibia, Botswana. Aceasta a fost fondată în anul 1888 de magnatul Cecil Rhodes, cu finanțare de la filiala londoneză a băncii Rothschild.

Controlată timp de peste 100 de ani de familia Oppenheimer, DeBeers a deținut 80-85% din piața mondială a diamantelor brute, un veritabil monopol. Compania, cu venituri de peste 6 miliarde dolari, a fost achiziționată în anul 2011 de gigantul minier Anglo- American, cu sediul în Londra, pentru suma de 5,1 miliarde dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
diamond standard
israel
debeers
aur
argint
platina
paladiu
bursa
debeers
anglo american