RAPORT Jumătate dintre cele 155 milioane de atacuri de phishing blocate anul trecut au fost concepute pentru a fura

RAPORT Jumătate dintre cele 155 milioane de atacuri de phishing blocate anul trecut au fost concepute pentru a fura
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 feb 2017

Aproape jumătate (47,5%) dintre cele 155 milioane de atacuri de phishing blocate anul trecut au fost create pentru a fura banii utilizatorilor, în contextual unui avans al acestui tip de amenințare la nivel global, potrivit unui raport publicat de producătorul rus de soluții de securitate cibernetică Kaspersky Lab.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În comparație cu 2015, numărul de atacuri financiare de tip phishing a crescut cu 13,1% în 2016, reprezentând 47,5% din totalul atacurilor de phishing blocate de soluțiile de securitate, scrie News.ro.

Dintre cele aproape 155 de milioane de atacuri, aproape jumătate au fost tentative de a vizita pagini de phishing financiar – cu scopul de a obține informații personale de la utilizatori, cum ar fi numerele de conturi bancare sau carduri de credit, numărul de asigurări sociale, datele de acces și parolele folosite pentru a accesa serviciul de online banking.

”Phishing-ul bancar este liderul absolut, dintre toate tipurile de phishing financiar. Unul din patru atacuri (25,76%) a folosit informații false de online banking sau alt conținut legat de bănci - un rezultat cu 8,31% mai mare comparativ cu 2015”, se arată în raport.

Proporția de phishing legate de sistemele de plată și magazine online a reprezentat 11,5%, respectiv 10,1%, o creștere de 3,7% și 1,1% comparativ cu 2015. Proporția de phishing financiar detectat pe computere cu MacOS a fost de 31,4%.

Windows 10 va primi două update-uri majore anul acesta CITEȘTE ȘI Windows 10 va primi două update-uri majore anul acesta

Infractorii preferă să folosească cu precădere informații care au legătură cu bănci multinaționale de top, sisteme de plată populare, magazine online și sisteme de licitații din Statele Unite, China și Brazilia.

Lista brand-urilor folosite este aceeași de la an la an, pentru că ele rămân la fel de populare și, astfel, continuă să fie o țintă profitabilă pentru infractorii cibernetici.

Experții avertizează că atacurile nu sunt declanșate doar de programatori talentați sau de persoane care au investit mulți bani în sisteme, dar cele mai populare înșelătorii de phishing sunt ușor de recunoscut și evitat.

Pentru a se proteja de phishing, experții sfătuiesc utilizatorii verifice întotdeauna legitimitatea site-ului în cazul unei achiziții online, să aibă o conexiune protejată cu Https, iar domeniul trebuie să aparțină organizației către care se face plata.

În plus, utilizatorii trebuie să verifice întotdeauna autenticitatea email-urilor primite de la brand-uri celebre și să ia contact cu banca sau reprezentanții sistemului de plată, ca să afle dacă email-ul a fost într-adevăr trimis de aceștia.

Principalul concurent al Kaspersky Lab pe piața din România este producătorul autohton de soluții de securitate cibernetică Bitdefender.

viewscnt
Afla mai multe despre
kaspersky lab
phishing