VIDEOCONFERINȚĂ E-commerce Profit.ro – Florinel Chiș, ARMO: Există potențial pentru digitalizarea accelerată a business-urilor care își desfășoară activitatea doar offline, acces la finanțare fără blocaje sau întârzieri

VIDEOCONFERINȚĂ E-commerce Profit.ro – Florinel Chiș, ARMO: Există potențial pentru digitalizarea accelerată a business-urilor care își desfășoară activitatea doar offline, acces la finanțare fără blocaje sau întârzieri
Ana Iliescu
Ana Iliescu
scris 22 iul 2020

Susținerea companiilor care activează doar în mediul offline pentru a-și digitaliza activitatea, accesul la liniile de finanțare și suport pentru afaceri, desfășurat fără blocaje sau întârzieri, luarea unor măsuri în privința comerțului online raportat la contextul european, nu doar la piața românească sunt câteva dintre recomandările avansate de Florinel Chiș, Directorul Executiv al Asociației Române a Magazinelor Online (ARMO), în cadrul Videoconferinței E-commerce Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Videoconferința, transmisă în direct și la Profit TV, a fost organizată în parteneriat cu UniCredit Bank

„Există mult potențial pentru digitalizarea accelerată a business-urilor care își desfășoară activitatea doar offline. Ca urmare, se pot îndrepta mai mult către online, își pot digitaliza activitatea în măsura în care vor avea acces și la finanțări în acest domeniu, ajutând pentru dezvoltare. Este important ca lucrurile să se întâmple cât mai repede, pentru că dacă urmăm un proces la fel cum a fost până acum, în ritmul în care a fost până acum, este posibil să treacă și toamna, și al doilea val până când vom putea să luăm niște măsuri concrete”, explică Chiș.

Directorul executiv ARMO atrage atenția asupra trendurilor de consum și a activării într-un context european, spunând că autoritățile nu trebuie să ia măsuri raportându-se doar la piața românească, ci trebuie să susțină companiile care privesc lucrurile într-un context european.

„Este important de văzut că noi operăm într-un context european. Când ne uităm la acțiuni și la perspective naționale în care vom dezvolta lucruri, ținând lucrurile doar la nivel național, omitem faptul că acest consumator din România poate să cumpere de oriunde din Europa și din afara Uniunii Europene. Este important să susținem companiile care privesc lucrurile în acest context european”, spune Chiș, adăugând că nu este constructivă o abordare în care autoritățile vor lua măsuri strict ținând cont că există o piață românească.

VIDEOCONFERINȚA E-commerce Profit.ro - Pătrășcanu, Managing Partner FAN Courier: După declanșarea pandemiei, ne-am trezit într-un Black Friday neanunțat, după ce mai întâi ne-am speriat. Am fost nevoiți să angajăm CITEȘTE ȘI VIDEOCONFERINȚA E-commerce Profit.ro - Pătrășcanu, Managing Partner FAN Courier: După declanșarea pandemiei, ne-am trezit într-un Black Friday neanunțat, după ce mai întâi ne-am speriat. Am fost nevoiți să angajăm

De altfel, Chiș susține că firmele românești sunt în competiție cu cele din Europa și este important ca autoritățile să susțină IMM-urile românești pentru a se digitaliza, în contextul în care, în clasamentul european, la indexul DESI (Indicele economiei și societății digitale), România se află la sfârștiul clasamentului, alături de Bulgaria și Grecia.

„Care este procentul IMM-urilor digitalizate, procentul IMM-urilor care vând online? Suntem la coada clasamentului, alături de Bulgaria și Grecia ca și context european. Acum este contextul potrivit în care companiile sunt forțate să se folosească de tehnologie pentru a face față și a-și aduce clienți și din alte zone”, mai spune Chiș.

O altă recomandare din partea directorului executiv ARMO este accesul la finanțare și la suport pentru companii, care trebuie realizat fără blocaje sau întârzieri.

„În ceea ce privește partea de potențial blocaj financiar, riscurile le văd din perspectiva în care va evalua consumul. Dacă există o contractare foarte puternică a economiei în Europa întreagă, evident toate business-urile vor fi afectate. Eu nu cred că în momentul acesta ce se va întâmpla în continuare va fi aceeași criză pe care am văzut-o în trecut. Nu văd să fie o problemă pentru companiile care au datele financiare bune. Pentru companiile care până acum constant aveau probleme, cred că va fi o provocare să obțină finanțare pentru a continua mai departe, dacă business-ul era deja șubred”, arată Chiș.

Directorul executiv ARMO mai spune că, în prezent, există categorii care și-au păstrat trendul semnificativ de creștere și sunt categorii care încă rămân la un nivel scăzut.

VIDEOCONFERINȚA E-commerce Profit.ro - 34 miliarde euro din fondurile UE de relansare economică vor merge direct către economie, IMM și alte companii. Planul pentru comerț CITEȘTE ȘI VIDEOCONFERINȚA E-commerce Profit.ro - 34 miliarde euro din fondurile UE de relansare economică vor merge direct către economie, IMM și alte companii. Planul pentru comerț

Dacă la începutul anului perspectiva era un pesimistă în privința ritmului de creștere al industriei, din al doilea trimestru a fost înregistrată o creștere la categoriile de produse necesare în perioada pandemiei, precum produse sanitare, măști, dezinfectanți, în timp ce categoriile care erau pe un trend de creștere semnificativ până atunci, au fost afectate negativ, precum categoria auto, mai spune Chiș.

„Per total, față de estimarea inițială, ne ducem pe un trend crescător, estimarea în momentul acesta fiind de aproximativ 30% față de anul trecut, pentru anul acesta, în contextul în care mulți retaileri care au aveau operațiuni doar offline s-au mutat spre online pentru a putea acoperi și a-și desfășura activitatea în continuare mai ales pentru lunile aprilie și ulterior”, adaugă Chiș.

De altfel, directorul executiv ARMO afirmă că pandemia are și un impact pozitiv asupra industriei, fiind înregistrați clienți noi, care cumpără pentru prima dată online.

„Pentru industria de comerț online a fost și un moment de cumpănă, luna martie, și după aceea modul în care s-au desfășurat lucrurile arată că e un proces accelerat prin care comerțul online poate să-și consolideze o fundație. Este important că a putut pune la dispoziția consumatorilor avantajele pe care le oferă, că au putut comanda și obține produsele fără să se deplaseze. A fost un accelerator pentru digitalizare și este important să se păstreze același trend în continuare”, concluzionează Chiș.

viewscnt
Afla mai multe despre
videoconferinta
ecommerce
florinel chis
armo
magazine online