Ierihonul primește un impuls din partea turismului după includerea sa pe lista UNESCO

Ierihonul primește un impuls din partea turismului după includerea sa pe lista UNESCO
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 oct 2023

Profesioniștii din turism de la Ierihon, oraș palestinian din centrul Cisiordaniei ocupate, speră să ia avânt în urma includerii unui sit arheologic pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

La sfârșitul verii anului 2023, doar câteva zeci de vizitatori înfruntă soarele de la amiază pentru a se plimba prin situl preistoric Tell es-Sultan, scrie News.ro.

Grindeanu anunță „manageri corporatiști” la TAROM CITEȘTE ȘI Grindeanu anunță „manageri corporatiști” la TAROM

Situl, care este mai vechi decât piramidele egiptene, este o movilă de formă ovală situată în Valea Iordanului. Acesta conține vestigii preistorice care stau mărturie a activității umane "între mileniile 9 și 8 î.Hr.", potrivit UNESCO, agenția Națiunilor Unite pentru educație și cultură.

Aproape insesizabil din exterior, situl a primit un impuls în septembrie, când a devenit al patrulea sit înscris pe prestigioasa listă a Patrimoniului Mondial a UNESCO pentru statul Palestina.

Vestea a fost sărbătorită cu focuri de artificii, locuitorii imaginându-și deja că această distincție le va asigura zile mai bune în viitor.

"A fost prima dată când am crezut că există un fel de dreptate în lume", își amintește primarul orașului, Abdoulkarim Sider. "Sper că acest lucru va avea un efect pozitiv semnificativ asupra numărului de turiști", a declarat el pentru AFP de la primăria sa.

Motivele pentru a vizita Ierihonul nu lipsesc, atât pentru pelerinii creștini, cât și pentru curioși.

Peisajul înconjurător este presărat cu situri biblice, inclusiv Mănăstirea Carantania, cocoțată pe versantul unui munte, locul în care tradiția creștină plasează un episod din povestea evanghelică a tentației lui Hristos.

Rezervările turistice online au continuat să crească CITEȘTE ȘI Rezervările turistice online au continuat să crească

La marginea orașului milenar, palatul califului Umayyad Hisham Ibn Abdel Malik prezintă unul dintre cele mai mari ansambluri de mozaicuri din lume. După mai multe campanii de restaurare și protecție, se speră că pavajul va fi următorul care va primi atenția UNESCO.

În mod paradoxal, în ciuda bogăției sale culturale, Ierihon atrage relativ puțini turiști.

În primul trimestru al anului 2023, 32.535 de persoane s-au cazat în hotelurile din regiune, potrivit Biroului Central Palestinian de Statistică (PCBS). În comparație, în aceeași perioadă, Betleemul, o Mecca a pelerinajului din apropiere, a primit 221.377 de vizitatori.

Aflată în fața intrării în situl arheologic de la Tell es-Sultan, o turistă chineză recunoaște că nu știa de existența acestuia și că a venit doar pentru restaurantul alăturat, una dintre opririle din călătoria sa cu autobuzul.

Mohammed Mansour, care se ocupă de dezvoltarea siturilor arheologice din Ierihon, este conștient de provocări.

"Vom construi un nou muzeu (pe situl Tell es-Sultan, n.r.)", a anunțat el, adăugând că totul va fi plătit, cel puțin parțial, din fonduri italiene.

Mansour nu obosește niciodată să descrie cu entuziasm cele 29 de straturi stratigrafice ale căror săpături au scos la iveală urme de așezări care datează din mileniul al VIII-lea î.Hr. În acest sens, el consideră "fantastic" faptul că oameni din întreaga lume pot veni să le admire.

Însă Israelul - care ocupă Cisiordania din 1967 - este cel care eliberează vizele pentru turiștii care doresc să o viziteze, nu Autoritatea Palestiniană. Mansour povestește cu dezamăgire că vizitatorii cred adesea că se află în Israel și nu în zona palestiniană autonomă.

El și primarul deplâng faptul că mulți turiști nu fac decât să treacă rapid prin Ierihon, ca o escală în cadrul unor excursii puse la cale adesea de ghizi israelieni.

O altă dificultate în promovarea regiunii este căldura apăsătoare care domnește mai mult de jumătate de an. Ierihonul este o destinație care poate atrage palestinienii din Israel.

Profit Energy.forum - Ediția a VII-a, cu cei mai importanți lideri și experți ai industriei CITEȘTE ȘI Profit Energy.forum - Ediția a VII-a, cu cei mai importanți lideri și experți ai industriei

Chadia Dahamchi, care provine din Kafr Kana în Galileea (nordul Israelului), a găsit palatul lui Hicham "incredibil de frumos".

"Locul este într-adevăr sublim", insistă această femeie de 55 de ani, minunându-se de măiestria celor care au construit acest monument în secolul al VIII-lea d.Hr.

Sider sugerează iluminarea siturilor pentru a putea fi vizitate pe timp de noapte și speră să încurajeze turiștii să exploreze mai mult Valea Iordanului.

"O zi nu este suficientă" pentru a vizita Ierihonul, rezumă primarul, care ar dori să dezvolte tururi ale palmierilor din jurul orașului sau trasee de plimbare prin valea impunătoare.

"Ierihonul este cel mai vechi oraș din lume și toată lumea are dreptul" de a-l vizita, conchide primarul.

viewscnt
Afla mai multe despre
unesco
ierihon