O fântână cu vin apare permanent în drumul pelerinilor de pe Camino de Santiago - unul dintre cele mai cunoscute trasee de pelerinaj ale lumii, care începe, de obicei, în Spania, Portugalia sau sud-vestul Franței și se termină în orașul Santiago de Compostela din Galicia - și îi îmbie la o tratație gratuită. “Pentru a-ți reface forțele”, este argumentul. Desigur, fără a exagera cu băutura. Se află în localitatea Ayegui (nordul Spaniei), la câțiva kilometri după Estella, îndreptându-te spre Los Arcos, o regiune renumită pentru vinurile sale diverse, cu Denumire de Origine Navarra, scrie escapadarural.
Fântâna în realitate este robinetul unei cisterne, ce aparține cramelor Irache, care o umplu zilnic cu 100 de litri de vin din recoltele lor. Este încorporată într-unul dintre zidurile cramei, care dă spre traseu, și are două robinete, unul pentru vin și unul pentru apă. Este ușor de găsit, acolo unde vezi pelerini care își umplu sticlele. Deși este gratuit, pelerinul este rugat să bea responsabil: „Te invităm cu drag să bei fără a abuza, dacă vrei să duci cu tine vinul, acesta trebuie cumpărat.”, arată G4Food.ro
Fântâna de vin de la Irache a fost amplasată în 1991 de familia Santesteban, al treilea proprietar al terenului. Cu toate acestea, tradiția de a oferi vin pelerinilor este mult mai veche, întrucât călugării care locuiau inițial la mănăstirea Santa María la Real de Irache, situată lângă cramă, obișnuiau să ofere o gură de vin pelerinilor care se opreau pe terenurile lor.
Istoria mănăstirii Irache și a viticulturii din zonă
În secolul al XI-lea, Camino de Santiago era una dintre cele mai frecventate căi ale pelerinajelor creștine. Conform site-ului cramelor Irache, doar 50% dintre pelerini reușeau să ajungă până la Santiago de Compostela. În Evul Mediu, informațiile despre rută erau limitate, mulți se rătăceau, erau prădați sau se îmbolnăveau, depinzând de caritatea și ospitalitatea localnicilor.
Mănăstirea Irache era unul dintre acele locuri unde pelerinii veneau să se refacă după călătoriile lungi. Fondată în secolul al X-lea de călugării benedictini, mănăstirea a fost primul spital pentru pelerini din Navarra, oferind cazare, îngrijire medicală și sprijin religios.
Din cauza lipsei de alimente pe parcursul pelerinajului, vinul era binevenit și important pentru refacerea puterilor, iar în timpul recoltei, pelerinii se puteau hrăni cu struguri. Regiunea Ayegui și împrejurimile ei erau renumite pentru „pâinea bună și vinul excelent”, așa cum este menționat în Codex Calixtinus, primul ghid cunoscut al pelerinului către Santiago de Compostela.
Viticultura în zonă a prosperat chiar și după desființarea mănăstirii în timpul secularizării proprietăților bisericești din 1836-1837.
CITEȘTE ȘI Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia se închide temporar pentru public, până în 30 noiembrie Fântâna de vin și viticultura locală astăzi
De-a lungul anilor, crama Irache a crescut în notorietate, mai ales sub conducerea familiei Santesteban, care a continuat tradiția de a oferi vin pelerinilor. Astăzi, fântâna de vin, acum în mâinile noilor proprietari, Alejandro Gómez Sigala și Letizia Mangione, rămâne o atracție majoră pentru pelerini.
În plus, cramele Irache sunt deschise publicului pentru vizite și degustări, iar în interiorul lor se află un muzeu al vinului, cu o colecție de peste 400 de obiecte legate de viticultură.
Camino de Santiago este denumirea unui ansamblu de rute de pelerinaj creștin de origine medievală, care duc la mormântul Sfântului Iacob cel Mare, situat în catedrala din Santiago de Compostela (Galicia, Spania). Istoric, traseul principal cunoscut sub numele de „Camino de Santiago” începe din Pirineii occidentali și traversează Spania până la orașul Santiago de Compostela.