Austria - Reacția după ce România și-a chemat ambasadorul

Austria - Reacția după ce România și-a chemat ambasadorul
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 dec 2022

Președintele Austriei, Alexander Van der Bellen, și-a exprimat vineri regretul pentru decizia guvernului de la Viena de a bloca aderarea României și Bulgariei la Schengen, exprimându-și temerea că economia țării sale va fi afectată de „contramăsuri” românești.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Mesajul este transmis și după ce Ministerul de Externe a chemat în țară ambasadorul din Austria.

„Regret profund decizia guvernului federal austriac de a bloca aderarea la Schengen a României și Bulgariei. Este adevărat că Austria se află într-o situație dificilă din cauza numărului foarte mare de solicitanți de azil. Dar blocarea în Schengen nu contribuie cu nimic la o găsirea unei soluții. Dimpotrivă, acum sancțiunile pentru economia austriacă sunt amenințate de contramăsurile românești. Putem depăși provocările din domeniul zborurilor și al migrației doar împreună cu partenerii noștri din UE. Sper că o soluție prin dialog va fi posibilă în curând”, a transmis președintele Alexander Van der Bellen.

Peste un milion de turiști români au vizitat Grecia în 2022 CITEȘTE ȘI Peste un milion de turiști români au vizitat Grecia în 2022

Președintele Austriei face parte din altă familie politică decât cancelarul conservator Karl Nehammer. Alexander Van der Bellen provine din rândul Verzilor, care sunt parteneri minoritari la guvernare și care nu au fost de acord cu decizia cancelarului și al ministrului său de interne, Gerhard Karner, de a bloca aderarea României la Schengen, scrie News.ro.

Încăpățânarea Austriei de a bloca aderarea României la Schengen, în ciuda faptului că toate celelalte state UE au sprijinit extinderea spațiului de liberă circulație și la România, a fost interpretată de analiștii politici ca având o motivație electorală. Partidul OeVP al cancelarului Nehammer se confruntă în ianuarie cu alegeri dificile în Austria Inferioară, unde sondajele plasează partidul pe al treilea loc, pierzând teren în favoarea extremei dreapta, care are un discurs anti-imigrație.

viewscnt
Afla mai multe despre
schengen
austria