Ungaria și Slovacia riscă o criză energetică, după sancțiunile Ucrainei împotriva rușilor de la Lukoil

Ungaria și Slovacia riscă o criză energetică, după sancțiunile Ucrainei împotriva rușilor de la Lukoil
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 iul 2024

Prețurile ridicate și o penurie de energie ar putea afecta Ungaria în termen de „săptămâni” după ce Kievul a impus o interdicție parțială asupra petrolului rusesc care tranzitează țara. Ungaria se află într-o cursă contracronometru pentru a evita întreruperile de curent electric și penuria de combustibil, relatează agenția BGNES, citată de publicația bulgară Mediapool.

Pe lângă Ungaria, săptămâna aceasta și Slovacia a declarat că a încetat să mai primească petrol de la furnizorul său cheie Lukoil, relatează Reuters, preluată de Hotnews.

Urmărește-ne și pe Google News
CONFIRMARE FOTO Cel mai mare lanț de restaurante fast-food din Finlanda a venit în România și începe extinderea CITEȘTE ȘI CONFIRMARE FOTO Cel mai mare lanț de restaurante fast-food din Finlanda a venit în România și începe extinderea
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Luna trecută, Kievul a impus sancțiuni care blochează tranzitul prin conducte al țițeiului vândut de Lukoil, cea mai mare companie petrolieră privată din Moscova, către Europa Centrală, anulând parțial o excepție de la sancțiuni introdusă de Uniunea Europeană pentru a acorda țărilor dependente de Rusia timp suplimentar pentru a renunța la livrări.

Obiectivul Ucrainei este de a bloca o sursă cheie de venituri pentru vistieria de război a Kremlinului, la mai mult de doi ani după declanșarea războiului.

Cu toate acestea, decizia a stârnit temeri legate de lipsa aprovizionării la Budapesta, care depinde de Rusia pentru 70% din importurile sale de petrol și de Lukoil pentru jumătate din această cantitate.

Plajele grecești afectate de supraaglomerare, verificate cu drone pentru a combate amplasarea ilegală de șezlonguri CITEȘTE ȘI Plajele grecești afectate de supraaglomerare, verificate cu drone pentru a combate amplasarea ilegală de șezlonguri

„Măsurile ucrainene ar putea duce la o situație dificilă”, a declarat Ilona Gizinska, cercetător și expert privind Ungaria la think tank-ul Center for Eastern Studies. Ea a adăugat că maghiarii s-ar putea confrunta cu prețuri ridicate la energie și cu penurii de curent în termen de „săptămâni” dacă nu se găsește o soluție.

Potrivit think tank-ului Center for Energy and Clean Air Research, numai în luna aprilie a acestui an, Ungaria a cheltuit aproape un sfert de miliard de euro pe petrol și gaze rusești.

Vineri, ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó, a declarat că măsura Ucrainei ar putea amenința securitatea energetică pe termen lung a Ungariei, învinuind Kievul pentru acest demers.

„Autoritățile ucrainene și-au arătat dorința de a găsi o soluție la această situație, dar aceste încercări s-au estompat între timp”, a declarat el.

viewscnt
Afla mai multe despre
ucraina sancțiuni lukoil
ungaria țiței lukoil
slovacia țiței lukoil
criză energetică