Italia vrea să vândă active de 21 de miliarde de euro pentru a ține sub control datoria țării

Italia vrea să vândă active de 21 de miliarde de euro pentru a ține sub control datoria țării
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 oct 2023

Italia își propune să strângă o sumă echivalentă cu cel puțin 1% din produsul intern brut (PIB), sau aproximativ 21 de miliarde de euro (22,2 miliarde de dolari), prin vânzări de active între 2024 și 2026, a anunțat Trezoreria în raportul său economic și financiar, transmite Reuters, citată de News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Planul face parte din eforturile prim-ministrului Giorgia Meloni de a ține sub control a doua cea mai mare datorie publică din zona euro, ca pondere din PIB, în timp ce investitorii urmăresc îndeaproape finanțele publice ale Romei.

Raportul datoriei Italiei/PIB ar urma să scadă la 139,6% în 2026, de la 140,2% în acest an.

Noile ținte iau în considerare veniturile din vânzarea activelor, așteptată în următorii trei ani, a spus DEF, arătând că, fără planurile de vânzare, povara datoriei probabil ar crește.

Ministrul Economiei, Giancarlo Giorgetti, a spus în document că vânzările de pachete de acțiuni vor implica companii care fac obiectul angajamentelor de privatizare deja convenite cu Comisia Europeană.

Aceasta este o referire la banca Monte dei Paschi di Siena (MPS), care a fost salvată în 2017 la un cost de 5,4 miliarde de euro pentru contribuabili.

Se așteaptă ca Trezoreria să angajeze consilieri pentru procesul de reprivatizare al băncii, au spus bancherii, deși Giorgetti a minimizat perspectiva unei acțiuni rapide, spunând că guvernul nu are nevoie urgentă de numerar.

De asemenea, Italia va vinde acțiuni la companii la care participația Trezoreriei ”o depășește pe cea necesară pentru a menține o coerență și unitatea corespunzătoare a direcției strategice”, a adăugat Giorgetti, fără a oferi alte detalii.

Cu toate acestea, guvernele Italiei au un istoric de ținte de privatizare nerespectate, datând dinainte de pandemia de COVID-19, care a declanșat o lungă perioadă de politică fiscală expansionistă, care nu s-a încheiat încă.

În 2018, prim-ministrul de atunci Giuseppe Conte s-a angajat să strângă aproximativ 18 miliarde de euro din vânzările de active, până la sfârșitul anului următor, pentru a ajuta la scăderea datoriilor și a liniști investitorii, dar planul nu a dat rezultate.

viewscnt
Afla mai multe despre
italia
active
vanzare
datorie