Deputații resping înăsprirea regulilor privind bunurile de patrimoniu. Opere de tezaur, precum ”Cumințenia Pământului” a lui Brâncuși, pot fi scoase din țară pe termen nelimitat

Deputații resping înăsprirea regulilor privind bunurile de patrimoniu. Opere de tezaur, precum ”Cumințenia Pământului” a lui Brâncuși, pot fi scoase din țară pe termen nelimitat
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 27 apr 2017

Guvernul Cioloș a adoptat anul trecut un proiect de lege care prevedea că opere precum "Cumințenia Pământului" de Constantin Brâncuși și alte bunuri mobile de tezaur ale patrimoniului național nu vor mai putea fi scoase din țară, indiferent dacă aparțin statului sau unui proprietar privat, decât pentru un an. Proiectul a fost adoptat tot anul trecut de Senat, dar deputații din comisia de cultură au propus acum eliminarea tuturor acestor restricții.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.
Legislația actuală privind protejarea patrimoniului național mobil prevede că bunurile culturale mobile clasate în tezaur, aflate fie în proprietatea persoanelor fizice, fie a celor juridice de drept privat, pot fi exportate numai temporar. Legea în vigoare nu specifică, însă, ce perioadă poate fi considerată "temporar", astfel încât un proprietar privat al unui bun de tezaur ar putea solicita avizul pentru scoaterea din țară a artefactului pentru o perioadă foarte mare.
 
În contextul discuției privind achiziția de către statul român a sculpturii "Cumințenia Pământului" de Constantin Brâncuși, chiar Guvernul Ponta a inițiat în toamna anului 2015 un proiect de lege care a stabilit ce înseamnă "temporar" și care a fost preluat de cabinetul Cioloș.
 
Potrivit proiectului de lege, care trebuie aprobat și de Parlament și, în acest sens, a fost adoptat deja de Senat, "bunurile culturale mobile clasate în categoria tezaur, aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice de drept privat, pot fi scoase în afara teritoriului României numai temporar, pentru o perioadă de maxim 12 luni".
O lucrare din seria Muza adormită a lui Brâncuși va fi vândută în licitație la New York cu estimare între 20 și 30 milioane de dolari CITEȘTE ȘI O lucrare din seria Muza adormită a lui Brâncuși va fi vândută în licitație la New York cu estimare între 20 și 30 milioane de dolari

Proiectul implementează și o serie de reglementări cuprinse în cea mai recentă directivă europeană privind protejarea bunurilor de patrimoniu mobile, directivă care trebuia implementată până la 18 decembrie 2015.

Mai mult, recent Ministerul Afacerilor Exetrene a solicitat parlamentarilor să se grăbească și să adopte proiectul, pentru că altfel Comisia Europeană poate declanșa o nouă procedură de infringement împotriva României.

În urmă cu o lună, proiectul a intrat și în dezbaterea Camerei Deputațilior, cu raport favorbail de adoptare în forma adoptată de Senat și trimisă de Guvern, dar, la solicitarea grupului PMP, a fost retrimis la comisie, cu argumentul că nu este reglementată în mod clar circulația bunurilor culturale în spațiul Uniunii Europene. Retrimiterea la comisie a fost acceptată de plenul Camerei Deputaților, în ciuda faptului că Ministerul Culturii, deci și Guvernul Grindeanu, susțineau forma inițială a proiectului.

Întrucât legea actuală nu reglementează distinct situațiile privind bunurile culturale care circulă în afara teritoriului României, râmân sau părăsesc spațiul Uniunii Europene, proiectul redefinește exportul bunurilor de patrimoniu ca fiind scoatere în afara teritoriului Uniunii Europene. În schimb, proiectul stabilește utilizarea sintagmei "circulație ilegală" pentru scoaterea bunurilor în afara teritoriului României, dar în interiorul Uniunii Europene.
 
Deputații din comisia de cultură au întocmit, prin urmare, un nou raport în care au eliminat complet din proiectul de lege noile definiții ale bunurilor culturale de patrimoniu, care se refereau la toate bunurile culturale importante aflate în diverse forme de proprietate.
 
Conform amendamentelor din comisia de specialitate, au fost eliminate orice obligații ale proprietarilor acestor bunuri de le restaura și de a permite autorităților verificarea stării sau existenței acestor bunuri.
 
Proiectul de lege a fost amendat totodată astfel încât să fie eliminate totodată toate noile reglementări de cicrculație a acestor bunuri în interiorul Uniunii Europene sau de export în afara Uniunii, păstrându-se doar niște definiții și proceduri generale. 
 

Mai mult, deputații propun eliminarea articolului care prevede că bunurile culturale mobile clasate, aflate în proprietatea statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale, pot fi scoase în afara teritoriului României numai temporar şi numai pentru organizarea unor expoziţii în străinătate, pentru investigaţii de laborator, restaurare sau expertizare.

Este propus spre eliminare și termenul de maximum 12 luni pentru scoaterea din țară a acestor bunuri, astfel încât o operă precum cea lui Brâncuși va putea fi scoasă din țară pe o durată nedefinită.
 
Autorii amendamentelor susțin că toate prevederile respective ar excede chiar directivei europene care trebuia implementată de anul trecut.
 
Proiectul urmează a fi supus în perioada următoare din nou votului în plenul Camerei Deputaților și apoi trimis președintelui Iohannis spre promulgare.
 
viewscnt
Afla mai multe despre
brancusi
cumintenia pamantului
scoatere
tara
temporar
export
ilegal
guver
parlament
deputai
amendamenten