Prima lucrare a unui robot umanoid, vândută la licitație pentru un milion de euro

Prima lucrare a unui robot umanoid, vândută la licitație pentru un milion de euro
scris 8 nov 2024

Un portret al matematicianului englez Alan Turing a fost adjudecat joi cu un milion de euro, devenind prima operă de artă realizată de un robot umanoid vândută la licitație, a anunțat Sotheby's.

Lucrarea, intitulată "A.I. God" (Dumnezeul inteligenței artificiale sau AI), creată de "Ai-Da", primul "artist" robot ultrarealist din lume, a spulberat așteptările și a fost adjudecată cu 1,08 milioane de dolari în cadrul unei vânzări online a casei de licitații.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Prima chitară smart românească lansată de un antreprenor local și fabrica Hora, condusă jumătate de secol de același om CITEȘTE ȘI VIDEO Prima chitară smart românească lansată de un antreprenor local și fabrica Hora, condusă jumătate de secol de același om

"Prețul de vânzare record de astăzi pentru prima operă de artă realizată la licitație de un robot artist umanoid marchează o etapă importantă în istoria artei moderne și contemporane și reflectă intersecția din ce în ce mai mare dintre tehnologia inteligenței artificiale și piața globală de artă", a declarat casa de licitații.

"Valoarea de bază a operei mele este capacitatea de a servi drept catalizator pentru dialogul despre tehnologiile emergent"', a declarat robotul, care vorbește prin intermediul unei inteligențe artificiale, scrie News.ro.

Potrivit Ai-Da, "portretul pionierului Alan Turing invită privitorii să reflecteze asupra naturii divine a IA și a calculatoarelor, luând în considerare în același timp implicațiile etice și societale ale acestor progrese".

Cum pot clasele de group fitness să transforme sănătatea și performanța la locul de muncă CITEȘTE ȘI Cum pot clasele de group fitness să transforme sănătatea și performanța la locul de muncă

Robotul ultrarealist arată la fel ca o femeie, cu ochi mari și perucă șatenă, și este unul dintre cele mai avansate din lume.

Ai-Da poartă numele Ada Lovelace, considerată un pionier al informaticii, și a fost proiectat de Aidan Meller, un specialist în artă modernă și contemporană.

Acest robot, care folosește inteligența artificială pentru a crea picturi și sculpturi, are camere în ochi și mâini bionice. Se mișcă și se exprimă autonom, fără intervenție umană.

"Cei mai mari artiști din istorie s-au confruntat cu vremurile lor și au sărbătorit și contestat schimbările din societate”, a declarat Meller.

Alan Turing, matematician și criptolog în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, considerat unul dintre pionii informaticii, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la viitoarele utilizări ale IA încă din anii 1950.

"Tonurile întunecate și fațetele sparte ale feței" din portretul matematicianului par să sugereze "dificultățile despre care ne-a avertizat Alan Turing când vine vorba de abordarea inteligenței artificiale", a remarcat Meller.

Lucrările lui Ai-Da ne întreabă "unde ne va duce puterea AI, precum și cursa globală în exploatarea acestei puteri", a adăugat el.

viewscnt
Afla mai multe despre
umanoid
pictura