Profit net de peste 100 milioane lei realizat de Transelectrica, în creștere cu aproape o treime

Profit net de peste 100 milioane lei realizat de Transelectrica, în creștere cu aproape o treime

Foto dreamstime.com

Profit.ro
Profit.ro
scris 14 mai 2024

Compania de stat Transelectrica, operatorul de transport și sistem al rețelei electrice a României, a înregistrat un profit net de 103 milioane lei în primul trimestru, în creștere cu aproape o treime față de cel realizat în aceeași perioadă a anului trecut, de 80 milioane lei, pe fondul majorării veniturior operaționale cu 33 milioane lei și a cheltuielilor cu 29 milioane lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

12 iunie - Profit News TV - Maraton Energie
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate

Creșterea veniturilor operaționale (532 milioane lei în T1 2024 față de 499 milionane lei în T1 2023) a fost influențată în principal, de majorarea tarifului mediu aprobat de ANRE, fapt ce a condus la o creștere a veniturilor din tarif reglementat (+56 milioane le) în contextul creșterii cantității de energie electrică, venituri mai mari din trazacții aferente consumului propriu tehnologic (CPT +15,7 milioane lei), precum și înregistrarea unor venituri din ajutoare de avarie în sumă de 3 milioane lei și din capitalizare CPT în sumă de 7 milioane lei (venit nemonetar).

În primele 3 luni ale anului, cantitatea totală de energie electrică tarifată pentru serviciile prestate pe piața de energie electrică (13,23 TWh) a înregistrat o creștere de 1,7% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2023 (diferența între cele două perioade fiind de 0,22 TWh).

OMV Petrom va utiliza hidrogenul verde produs la Petrobrazi doar în scop industrial. Un proiect de folosire duală, și pentru alimentarea autobuzelor, al companiei-mamă austriece, a eșuat CITEȘTE ȘI OMV Petrom va utiliza hidrogenul verde produs la Petrobrazi doar în scop industrial. Un proiect de folosire duală, și pentru alimentarea autobuzelor, al companiei-mamă austriece, a eșuat

Veniturile din interconexiune au înregistrat o scădere de la 102 mil lei în T1 2023 la 45 milioane lei în 2024 corespunzătoare nivelului de utilizare a disponibilităților capacității de interconexiune de către traderii de pe piața de energie electrică. Piața de alocare a capacităților de interconexiune este fluctuantă, prețurile evoluând în funcție de cererea și necesitatea participanților pe piața de energie electrică de a achiziționa capacitate de interconexiune.

Cheltuielile operaționale (inclusiv amortizarea) au înregistrat o creștere de 7% (423 milioane lei în T1 2024 față de 395 milioane lei T1 2023), în contextul în care costurile cu achiziția energiei pentru acoperirea consumului propriu tehnologic au fost în sumă de 143 milioane lei, mai mici cu 3% (-4 milioane lei) comparativ cu T1 2023, în principal ca urmare a prevederilor OUG nr. 153/2022. Transelectrica a achiziționat energie electrică pentru acoperirea a 75% din cantitatea aferentă prognozei de CPT validate prin Mecanismul de achiziție centralizată de energie electrică (MACEE), la un preț de achiziție reglementat, iar prețul mediu al energiei achiziționate de pe PZU în perioada ianuarie – martie 2024 a fost semnificativ mai mic decât prețul din perioada similară a anului 2023.

Profitul operatorului centralei Cernavodă a scăzut cu peste 26%, în urma ieftinirii ample a energiei angro CITEȘTE ȘI Profitul operatorului centralei Cernavodă a scăzut cu peste 26%, în urma ieftinirii ample a energiei angro

Cheltuielile pentru investiții în T1 2024 au fost în sumă de 88,42 mil lei, cu 49% mai mari față de cheltuielile pentru investiții din T1 2023 (59,30 mil lei).

În trimestrul I 2024, s-a înregistrat o creștere cu un procent de 2% a consumului intern net și o scădere cu 1% a producției nete de energie. În luna ianuarie 2024 consumul de energie electrică la nivelul SEN a înregistrat o creștere de aproximativ 5%, celelalte două luni înregistrând scăderi ale acestuia, februarie (aprox 0,38%) și respectiv martie (aprox 1,55%).

viewscnt
Afla mai multe despre
profit transelectrica
investiții transelectrica