Acțiunile Alibaba au scăzut după ce gigantul tehnologic chinez a înregistrat o scădere cu 86% a profitului trimestrial

Acțiunile Alibaba au scăzut după ce gigantul tehnologic chinez a înregistrat o scădere cu 86% a profitului trimestrial
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 mai 2024

Acțiunile Alibaba au scăzut cu 7%, după ce profitul net al gigantului tehnologic chinez a scăzut în al patrulea trimestru fiscal încheiat în martie, relatează CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

12 iunie - Profit News TV - Maraton Energie
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate

Iată cum au evoluat rezultatele financiare ale Alibaba în trimestrul încheiat în martie, față de estimările consensului LSEG:

  • Veniturile au atins 221,9 miliarde de yuani (30,7 miliarde de dolari), față de 219,66 miliarde de yuani estimați.
  • Profitul net atribuit acționarilor a fost de 3,3 miliarde de yuani, în scădere cu 86% față de anul precedent.
ULTIMA ORĂ După o discuție Ciolacu-Chirițoiu, Consiliul Concurenței va demara o anchetă privind creșterea prețului la detergenți CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ După o discuție Ciolacu-Chirițoiu, Consiliul Concurenței va demara o anchetă privind creșterea prețului la detergenți

Alibaba a avut un an dificil în 2023, când a efectuat cea mai mare revizuire a structurii sale corporative. De asemenea, a implementat separat câteva schimbări importante de management, veteranul companiei, Eddie Wu, preluând frâiele ca director general în septembrie, scrie News.ro.

În încercarea de a semnala încrederea acționarilor, gigantul tehnologic chinez a declarat la începutul acestui an că și-a majorat programul de răscumpărare de acțiuni cu 25 de miliarde de dolari, până la sfârșitul lunii martie 2027.

Alibaba s-a confruntat cu cheltuielile prudente ale consumatorilor din China, dar a văzut semne de o ușoară redresare a activității sale principale de comerț electronic în trimestrul încheiat în martie.

Compania cu sediul central în Hangzhou și-a intensificat extinderea în străinătate pe fondul unei încetiniri interne, în care Alibaba s-a confruntat cu o concurență în creștere din partea jucătorilor low-cost precum PDD.

Veniturile diviziei Taobao și Tmall, care reunește afacerea de comerț electronic din China a Alibaba, au crescut cu 4% față de anul precedent, la 93,2 miliarde de yuani. Această creștere a fost mai rapidă decât creșterea de 2% din trimestrul precedent.

Veniturile din managementul clienților – care reprezintă vânzările atrase prin servicii precum marketingul, pe care Alibaba le vinde comercianților pe platformele sale de comerț electronic Taobao și Tmall – au crescut cu 5% față de anul trecut, după ce au rămas neschimbate în trimestrul precedent.

Afacerea de comerț internațional a Alibaba a înregistrat, de asemenea, o creștere a veniturilor cu 45% față de anul precedent, până la 27,4 miliarde de yuani.

La începutul acestui an, CEO-ul Wu a promis că ”va reaprinde” creșterea companiei de comerț electronic cu investiții suplimentare. Se pare că există semne timpurii că acest lucru a început în trimestrul încheiat în martie.

Scăderea profitului aruncă o umbră lungă asupra câștigurilor. Alibaba a spus că motivul scăderii este ”în primul rând atribuit unei pierderi nete din investițiile noastre în companiile cotate la bursă în cursul trimestrului, în comparație cu un câștig net în același trimestru al anului trecut, din cauza modificărilor valorii de piață”.

FOTO Primark continuă expansiunea în România CITEȘTE ȘI FOTO Primark continuă expansiunea în România

Alibaba promovează creșterea AI

Investitorii se concentrează asupra diviziei de cloud computing a Alibaba, care s-a străduit să își reia creșterea.

Compania plănuia să separe de grup unitatea de cloud, dar anul trecut a abandonat planurile pentru o ofertă publică inițială.

Alibaba a declarat că unitatea sa de cloud computing a generat venituri de 25,6 miliarde de yuani, în creștere cu doar 3% față de anul trecut și marcând aceeași rată de creștere observată în trimestrul precedent.

Gigantul chinez a declarat că este în proces de reducere a contractelor ”bazate pe proiecte cu marjă scăzută” în divizia sa de cloud și se așteaptă ca produsele legate de inteligența artificială și cloudul public, care se referă la clienții întreprinderilor, ”să compenseze impactul rulării din veniturile bazate pe proiecte.”

Veniturile din AI au înregistrat ”o creștere de trei cifre de la an la an”.

”Veniturile legate de inteligența artificială au fost generate din diverse sectoare, inclusiv companii de model de bază, companii de internet, precum și clienți din industrii precum serviciile financiare și auto”, a spus Alibaba.

viewscnt
Afla mai multe despre
alibaba
actiuni
profit