Grecia, nemulțumită de diferențele de preț practicate de multinaționale

Grecia, nemulțumită de diferențele de preț practicate de multinaționale
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 mai 2024

Guvernul elen solicită patru intervenții din partea Comisiei Europene (CE) astfel încât multinaționalele să nu-și vândă mai scump produsele în Grecia, informează publicația Kathimerini.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

12 iunie - Profit News TV - Maraton Energie
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate

Oficialii de la Atena susțin că există diferențe de preț, fără o justificare validă, care contravin caracteristicilor pieței unice europene, scrie Agerpres.

Rheinmetall intenționează să deschidă o fabrică pentru producția de sisteme de apărare aeriană în Ucraina CITEȘTE ȘI Rheinmetall intenționează să deschidă o fabrică pentru producția de sisteme de apărare aeriană în Ucraina

Grecia cere, în primul rând, să nu fie afectată circulația liberă a mărfurilor, deoarece în esență multinaționalele interzic așa numitele importuri paralele. În al doilea rând se dorește combaterea fenomenului care vizează vânzarea aceluiași produs în diferite ambalaje cu diferite nume. În al treilea rând, se solicită combaterea achiziționării de produse ieftine într-o regiune și vânzarea lor la prețuri mai ridicate în altă regiune iar în al patrulea rând oficialii susțin că nu ar trebui să existe discriminări de preț pe criterii geografice.

Dar, așa cum indică analiștii de pe piață și experții în concurență, orice intervenții la nivel legislativ sunt de competența noului Parlament European care va rezulta după alegerile din 9 iunie, precum și a noii Comisii Europene care va fi stabilită ca rezultat al alegerile europene.

Joi, premierul Kyriakos Mitsotakis a anunțat la postul de televiziune Skai că va trimite o scrisoare președintelui CE, Ursula von der Leyen, în care va solicita intervenția Bruxelles-ului deoarece giganții din domeniul bunurilor de consum au prețuri diferite pentru exact aceleași produse.

Mai multe șanse le-ar avea un instrument legislativ care să prevadă acum intervenția autorităților de reglementare la nivelul comunității, o măsură care există în Grecia de ani de zile și prevede examinarea unui sector specific al economiei de către Comisia pentru concurență. 

viewscnt
Afla mai multe despre
grecia
multinaționale