Conflict agravat între două state membre G20. India oprește acordarea de vize pentru canadieni și cere Ottawa să-și reducă numărul diplomaților

Conflict agravat între două state membre G20. India oprește acordarea de vize pentru canadieni și cere Ottawa să-și reducă numărul diplomaților

Justin Trudeau, premierul Canadei, a înfuriat India după ce a declarat că Ottawa investighează "acuzații credibile" despre implicarea unor agenți guvernamentali indieni în uciderea unui lider sikh,

Profit.ro
Profit.ro
scris 21 sep 2023

India a suspendat joi acordarea de noi vize pentru cetățenii canadieni și a cerut guvernului de la Ottawa să își reducă prezența diplomatică în țară, intensificând brusc o dispută declanșată de acuzațiile premierului Justin Trudeau că serviciile de la New Delhi ar fi implicate în uciderea unui separatist sikh din Canada, relatează Reuters, citat de News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

Ministerul indian de Externe a declarat că Ottawa nu a împărtășit nicio informație specifică în legătură cu acuzațiile făcute de Trudeau, deși autoritățile de la New Delhi sunt dispuse să le analizeze, dacă le sunt furnizate. India este "dispusă să analizeze orice informație specifică, am transmis acest lucru părții canadiene, am clarificat acest lucru, dar, până în prezent, nu am primit nicio informație specifică", a declarat purtătorul de cuvânt al MAE indian.

O suspendare totală a vizelor de către India pentru o țară occidentală este inedită și marchează cel mai scăzut punct al relațiilor dintre New Delhi și Ottawa.

\ CITEȘTE ȘI "Nu vom trimite nici măcar un cartuș în Ucraina!" Alegerile din Slovacia se apropie, iar Kievul ar putea pierde un aliat de nădejde. Cine conduce în sondaje

Anunțul a fost făcut la câteva ore după ce Înaltul Comisariat al Canadei din India a declarat că va "ajusta" temporar prezența personalului său în această țară, după ce unii diplomați au primit amenințări pe conturile lor sociale. Însă purtătorul de cuvânt al Ministerului indian de Externe, Arindam Bagchi, a declarat că i s-a cerut Canadei să-și reducă numărul de angajați la misiunile sale diplomatice din India pentru a ajunge la paritate între misiunile celor două țări.

Bagchi a declarat că India a suspendat eliberarea de noi vize pentru cetățenii canadieni din cauza "amenințărilor de securitate" la adresa personalului din consulatele sale din Canada. India nu a furnizat nicio dovadă și nu a dat detalii despre natura acestor amenințări la adresa securității, iar ministrul canadian al siguranței publice, Dominic LeBlanc, a declarat miercuri, în replică, că țara sa este o țară sigură.

"Sunteți la curent cu amenințările de securitate cu care se confruntă Înaltul nostru Comisariat și consulatele din Canada. Acest lucru a perturbat funcționarea lor normală", a declarat Bagchi reporterilor în cadrul briefingului său săptămânal de joi. "În consecință, Înaltul nostru Comisariat și consulatele noastre sunt temporar în imposibilitatea de a procesa cererile de viză", a spus el, adăugând că situația de securitate va fi evaluată periodic.

Canada este a patra cea mai mare sursă de turiști străini, cu 350.000 de vizitatori în 2019, număr care a scăzut în urma pandemiei COVID-19, potrivit datelor guvernului indian.

CANADA AR TREBUI SĂ FIE ÎNGRIJORATĂ DE REPUTAȚIA EI, SPUNE INDIA

Tensiunile fără precedent între cele două țări membre G20, grupul celor mai puternice economii din lume, au izbucnit luni, după ce premierul canadian Justin Trudeau a declarat că Ottawa investighează "acuzații credibile" cu privire la posibila implicare a unor agenți guvernamentali indieni în uciderea lui Hardeep Singh Nijjar, un lider sikh, în iunie, în provincia Columbia Britanică. Guvernul premierului Narendra Modi a negat orice legătură cu presupusa crimă.

Cele două țări, ale căror relații s-au tensionat în ultimii ani din cauza problemei separatiștilor sikh, au anunțat de atunci expulzări de diplomați de rang înalt și au emis recomandări de călătorie.

Oficialii canadieni au refuzat până acum să spună de ce cred că India ar putea avea legătură cu uciderea lui Nijjar.

Canada a discutat însă această problemă cu aliați cheie, cum ar fi alianța Five Eyes pentru schimbul de informații, un grup care mai include Statele Unite, Marea Britanie, Australia și Noua Zeelandă. Washingtonul, Londra și Canberra și-au exprimat îngrijorarea.

Întrebat dacă vreuna dintre aceste țări, cu care India se bucură, de asemenea, de legături strânse, a abordat problema cu New Delhi, Bagchi a declarat: "Am discutat cu ele, le-am transmis poziția noastră, cum vedem aceste evoluții".

Canada ar trebui să fie îngrijorată de daunele aduse reputației sale, și nu India, a mai spus Bagchi, atunci când a fost întrebat despre riscul pe care îl reprezintă această dispută pentru poziția globală a New Delhi. "Dacă există o țară care trebuie să se uite la acest aspect, aceasta este Canada, reputația sa ca fiind un refugiu pentru teroriști, extremiști și pentru crima organizată este în creștere", a spus el. Oficialul a adăugat că India a cerut în zadar Canadei măsuri împotriva a peste 20 de persoane.

AMENINȚARE LA ADRESA LEGĂTURILOR COMERCIALE

Canada are cea mai numeroasă populație de indieni sikh în afara statului Punjab din nordul Indiei, cu aproximativ 770.000 de persoane care au declarat sikhismul ca fiind religia lor la recensământul din 2021.

O insurecție sikh sângeroasă în anii 1980 și 1990 în Punjab s-a soldat cu zeci de mii de morți înainte de a fi suprimată. Separatiștii doreau crearea unui stat sikh independent numit Khalistan.

Deși în India nu mai există aproape niciun sprijin pentru insurgență, mici grupuri sikh din Australia, Marea Britanie, Canada și Statele Unite susțin pretențiile separatiste și, ocazional, organizează proteste în fața ambasadelor Indiei.

New Delhi, care se teme de orice revigorare a insurecției, este de mult timp nemulțumită de activitatea separatistă sikh în Canada.

Unii analiști indieni spun că Ottawa nu îi reprimă pe protestatarii sikh, deoarece aceștia reprezintă un grup influent din punct de vedere politic.

Disputa amenință, de asemenea, legăturile comerciale, discuțiile privind un acord comercial propus fiind înghețate săptămâna trecută.

Canada este al 17-lea cel mai mare investitor străin din India, iar investitorii de portofoliu canadieni au investit miliarde de dolari pe piețele financiare indiene.

Din 2018, India a fost cea mai mare țară sursă pentru studenții internaționali din Canada, numărul acestora crescând cu 47% în 2022 și ajungând la aproape 320.000.

Estimările din industrie arată că Acordul de parteneriat economic cuprinzător (CEPA) dintre Canada și India ar putea stimula comerțul bilateral cu până la 6,5 miliarde de dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
conflict india canada
vize
retragere diplomati