ANUNȚ Anumite produse cumpărate de Paști de români se vor scumpi puternic. "Este un șoc pentru unii, dar era previzibil"

ANUNȚ Anumite produse cumpărate de Paști de români se vor scumpi puternic. "Este un șoc pentru unii, dar era previzibil"
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 mar 2024

Iepurașii și ouăle de ciocolată se vor scumpi masiv în perioada următoare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

În condițiile apropierii Sărbătorilor de Paște, cotațiile mai ridicate la cacao majorează prețurile pentru iepurașii și ouăle de ciocolată, transmite Bloomberg.

Guvernul chinez le-a cerut, discret, producătorilor de mașini electrice să-și mărească drastic achizițiile de la producătorii locali de cipuri CITEȘTE ȘI Guvernul chinez le-a cerut, discret, producătorilor de mașini electrice să-și mărească drastic achizițiile de la producătorii locali de cipuri

Cotațiile futures la cacao s-au dublat în mai puțin de trei luni, iar la Bursa de la New York cel mai tranzacționat contract la cacao a depășit săptămâna aceasta 8.900 de dolari tona, cea mai mare scumpire atinsă vreodată. Arborii de cacao din vestul Africii, cea mai importantă regiune pentru culturile de cacao, au fost afectați de boli și o serie de fenomene meteo extreme, ceea ce ar putea crea al treilea an de deficit de aprovizionare la nivel mondial. Fabricile de procesare suferă deja de pe urma opririi activității iar noile norme de mediu care planează asupra importatorilor europeni creează noi obstacole în aprovizionarea cu boabe de cacao, arată Adevarul.

Tendința de creștere a cotațiilor la cacao accelerează tocmai înainte de Paște, o importantă sărbătoare pentru consumul de ciocolată în țări precum SUA, Brazilia și Marea Britanie. Deși producătorii de ciocolată cumpără boabele cu câteva luni în avans, scumpirile de la bursă încep să se resimtă și unele tablete de ciocolată devin mai scumpe, mai mici sau sunt umplute cu alte arome pentru a atenua impactul.

FOTO Acțiune fulger de control, pe timp de noapte, în Centrul vechi al Capitalei, în săli de jocuri și restaurante CITEȘTE ȘI FOTO Acțiune fulger de control, pe timp de noapte, în Centrul vechi al Capitalei, în săli de jocuri și restaurante

"Adevăratul cost al ciocolatei nu a fost mult timp văzut de consumatori. Prețurile persistent scăzute pentru producători și schimbările climatice au dus la valorile record ale cotațiilor futures la cacao. Este un șoc pentru unii, dar era previzibil", a apreciat Emily Stone, fondatorul distribuitorului de cacao Uncommon Cacao.

Consumatorii sunt afectați de creșterea prețurilor, majorarea inflației după pandemiei reprezentând o lovitură pentru situația financiară a gospodăriilor.

Grecii de la PPC - nou anunț către clienții din România foști la Enel. Sunt închise unele centre CITEȘTE ȘI Grecii de la PPC - nou anunț către clienții din România foști la Enel. Sunt închise unele centre

"Este într-adevăr scump", a declarat consilierul școlar Isabel Cristina Brandao când a ales trei mărci private de ouă de ciocolată de la un magazin de dulciuri din Sao Paulo. Ea și-a amintit de căruciorul de cumpărături care era plin în urmă cu câțiva ani. "Acum plătim mai mult pentru mult mai puțin", a adăugat Brandao.

În ultimul an, prețul mediu al ouălor de ciocolată în SUA a crescut cu 12%, arată datele companiei de cercetare NIQ. 44% din gospodării spun că acum achiziționează mai puțină ciocolată sau dulciuri din cauza inflației.

În Marea Britanie, prețurile la unele mărci celebre de ouă de ciocolată au urcat cu până la 50%, conform grupului consumatorilor "Which?".

Aceste modificări includ doar o mică parte din cotațiile ridicate la cacao deoarece ingredientul cheie folosit pentru dulciurile de Paște a fost probabil cumpărat în trimestrul patru din 2023 sau mai devreme.

Parchetul de la Viena a clasat ancheta împotriva concernului Bayer pentru un erbicid controversat CITEȘTE ȘI Parchetul de la Viena a clasat ancheta împotriva concernului Bayer pentru un erbicid controversat

Costurile ridicate se vor resimți și la dulciurile produse pentru viitoarele sărbători, cum ar fi Halloween și Crăciun, deoarece producătorii cumpără boabele de cacao la prețuri record.

Și producătorul elvețian de ciocolată Lindt & Spruengli AG anunța luna aceasta că va majora prețurile în 2024 și în 2025, în urma majorării costurilor cu materiile prime.

Deși este posibil ca unele companii să aibă stocuri ieftine pentru a acoperi producția în următoarele șase luni, ele vor opta mai degrabă pentru majorări graduale de prețuri în loc să-i șocheze pe consumatori cu creșteră abrupte, a apreciat Judy Ganes, președintele J Ganes Consulting.

Noi reguli în restaurantele și supermarketurile din România CITEȘTE ȘI Noi reguli în restaurantele și supermarketurile din România

Și alți producători de ciocolată care au majorat prețurile nu exclud o continuare a tendinței. Directorul financiar al Mondelez International, Luca Zaramella, indica în februarie că sunt posibile majorări, în timp ce șeful Hershey, Michele Buck, declara că firma își menține "angajamentul de a stabili prețurile astfel încât să acopere inflația".
 

viewscnt
Afla mai multe despre
paste
oua