Banca Rusiei a interzis brokerilor să vândă active pentru nerezidenți, între alte măsuri importante. Bursa din Moscova s-ar putea deschide la ora locală 15:00

Banca Rusiei a interzis brokerilor să vândă active pentru nerezidenți, între alte măsuri importante. Bursa din Moscova s-ar putea deschide la ora locală 15:00
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 feb 2022

Banca Rusiei a adoptat măsuri pentru a susține piața internă, între care și interdicția ca brokerii să vândă active în numele nerezidenților nerezidenți, pentru a le proteja de impactul sancțiunilor occidentale dure care sunt aplicate și băncii centrale. Piața valutară și piața repo s-ar putea deschide la ora locală 10:00, iar bursa din Moscova la ora 15:00, potrivit unui comunicat publicat pe pagina instituției, citat de Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Banca centrală a Rusiei a anunțat duminică o serie de măsuri pentru a susține piețele interne, în timp ce se străduia să gestioneze consecințele din ce în ce mai extinse ale sancțiunilor severe occidentale anunțate în weekend, ca măsuri împotriva invadării Ucrainei de către Moscova, potrivit Reuters.

Aeroporturile din România investesc în tehnologii de ultimă generație CITEȘTE ȘI Aeroporturile din România investesc în tehnologii de ultimă generație

Banca centrală a declarat că va relua cumpărarea de aur de pe piața internă, va lansa o licitație de răscumpărare fără limite și va ușura restricțiile privind pozițiile deschise în valută ale băncilor, scrie News.ro.

De asemenea, a crescut gama de titluri care pot fi folosite ca garanții pentru a obține împrumuturi și a ordonat jucătorilor de pe piață să respingă ofertele clienților străini de a vinde titluri rusești.

Banca centrală nu a răspuns la o solicitare de comentarii din partea Reuters.

Măsurile au venit după ce aliații occidentali au înăsprit sancțiunile sâmbătă, luând măsuri pentru a exclude marile bănci rusești din principalul sistem global de plăți SWIFT și au anunțat alte măsuri pentru a limita utilizarea de către Moscova a unor rezerve de 630 de miliarde de dolari pentru a submina sancțiunile.

Noul set de sancțiuni ar putea să dea o lovitură devastatoare economiei ruse și să îngreuneze accesul băncilor și companiilor ruse la sistemul financiar internațional.

Rubla a coborât luni cu aproape 30%, la un minim istoric față de dolar.

Rușii au așteptat duminică la cozi lungi în fața bancomatelor, îngrijorați că noile sancțiuni occidentale legate de invadarea Ucrainei de către Moscova vor declanșa deficit de numerar și vor perturba plățile.

”În Rusia a început deja o panică bancară în weekend... iar inflația se va accelera puternic, fiind probabil ca sistemul bancar rus să aibă probleme”, a declarat Jeffrey Halley, analist senior de piață la OANDA, din Asia.

ENGIE Romania - Noi prefinanțăm schema de sprijin în vigoare CITEȘTE ȘI ENGIE Romania - Noi prefinanțăm schema de sprijin în vigoare

Analiștii Nomura au spus că noile măsuri de represalii ale Occidentului împotriva Rusiei ar putea avea implicații globale mai largi.

”Aceste sancțiuni din Occident ar putea afecta în cele din urmă fluxurile comerciale din Rusia (aproximativ 80% din tranzacțiile valutare gestionate de instituțiile financiare ruse sunt exprimate în dolari), ceea ce va afecta, de asemenea, perspectivele de creștere a partenerilor comerciali cheie ai Rusiei, inclusiv Europa”, au scris analiștii într-o notă către clienți.

Grupul energetic britanic BP a deschis un nou front în campania Occidentului de izolare a economiei Rusiei, cu decizia sa de a renunța la participația deținută la compania petrolieră de stat Rosnef, la un cost de până la 25 de miliarde de dolari, cea mai agresivă mișcare de până acum a unei companii ca răspuns la invadarea Ucrainei de către Moscova.

Operațiunile de afaceri din Rusia ale altor corporații occidentale sunt, de asemenea, în centrul atenției, în timp ce guvernele strâng șuruburile financiare asupra Moscovei.

Mai multe filiale europene ale Sberbank Rusia, deținute în majoritate de guvernul rus, eșuează sau sunt susceptibile de a eșua din cauza costului războiului din Ucraina asupra reputației lor, a declarat luni Banca Centrală Europeană, supraveghetorul creditorilor.

Banca centrală rusă, în mai multe anunțuri de duminică, a căutat să asigure stabilitatea financiară.

Acesta a spus că va relua cumpărarea de aur de pe piața internă începând cu 28 februarie. De asemenea, a ordonat jucătorilor de pe piață să respingă încercările clienților străini de a vinde valori mobiliare rusești, potrivit unui document al băncii centrale văzut de Reuters.

În încercarea de a injecta numerar în sistemul financiar, a spus că nu va exista nicio limită la o licitație repo ”de reglare fină” pe care intenționează să o organizeze luni și a adăugat că sistemul bancar a rămas stabil după noile sancțiuni care vizează instituțiile financiare din Rusia.

Banca centrală a spus că cardurile bancare funcționează normal și că fondurile clienților pot fi accesate în orice moment.

Acesta a arătat că va crește substanțial gama de titluri care pot fi folosite ca garanții pentru a obține împrumuturi de la banca centrală.

Banca centrală a mai spus că încetează temporar restricțiile asupra pozițiilor deschise în valută ale băncilor, după sancțiuni. Măsura, care permite băncilor care suferă de ”circumstanțe externe” să mențină pozițiile peste limitele oficiale, va fi în vigoare până la 1 iulie, se arată într-un comunicat.

Banca centrală a declarat că va continua să monitorizeze modificările pozițiilor valutare ”pentru a garanta funcționarea normală a piețelor valutare și monetare și stabilitatea financiară a instituțiilor de creditare”.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca rusiei
bursa