Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024

Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 apr 2024

Cererea de gaze naturale lichefiate (GNL) a Uniunii Europene ar putea atinge nivelul de vârf în acest an, pe măsură ce regiunea își accelerează tranziția la energiile regenerabile, arată un raport publicat de Agenția pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare în Domeniul Energiei din blocul comunitar (ACER), transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

Dacă "țintele blocului comunitar privind regenerabilele vor fi îndeplinite în totalitate, reducerea cererii de gaze preconizată pentru 2030 va fi una de peste 200 miliarde de metri cubi comparativ cu cea din 2019", potrivit raportului ACER. Este vorba de o cantitate echivalentă cu 130% din importurile de gaze ale UE din Rusia înainte de război. Autorii raportului adaugă faptul că, începând din 2027, blocul comunitar ar urma să aibă contracte de gaze mai mari decât cererea însă acordurile flexibile vor permite că "astfel de surplusuri contractuale să fie ușor de gestionat" și redirecționate în altă parte, scrie Agerpres.

Google a concediat 28 de angajați care au protestat și au blocat birourile directorilor 10 ore CITEȘTE ȘI Google a concediat 28 de angajați care au protestat și au blocat birourile directorilor 10 ore

Aceste date se adaugă dovezilor potrivit cărora criza energetică din Europa, care a dus prețurile la gaze la maxime istorice, se apropie de final pe măsură ce continentul devine cel mai mare importator mondial de gaze lichefiate. De asemenea, înseamnă că decizia autorităților americane de a opri noi proiecte vizând exportul de gaze lichefiate nu va avea un impact semnificativ asupra securității energetice a blocului comunitar, pe fondul accelerării expansiunii energiilor regenerabile.

Potrivit ACER, este posibil ca cererea de gaze lichefiate a UE să fi atins nivelul de vârf chiar anul trecut, exceptând situația în care iarna următoare va fi una deosebit de friguroasă.

În prezent, cotațiile futures la gaze la Bursa de la Amsterdam sunt undeva la 30 de euro pentru un megawatt oră, de zece ori mai puțin decât recordurile atinse în cel mai grav moment al crizei energetice din 2022.

Cu toate acestea, dependența UE de livrările de gaze lichefiate din Rusia este departe de sfârșit chiar dacă blocul comunitar vrea să elimine complet importurile de combustibili fosili din Rusia în 2027. Anul trecut, Spania a primit aproape 40% din cele 18 miliarde metri cubi de gaze naturale care au ajuns în Europa, în timp ce o treime a ajuns în Franța și o cincime în Belgia. Acestea sunt în principal o consecință a contractelor pe termen lung semnate înainte de 2022, a precizat ACER.

Spre deosebire de îngrijorările activiștilor de mediu că Europa ar putea fi împovărată cu activele nefolosite pe care le-a construit în timpul crizei energetice, ACER a apreciat că depozitele plutitoare, care reprezintă până la trei sferturi din noile capacități, ar putea fi pur și simplu realocate sau folosite în alte scopuri. 

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze lichefiate
europa