Emisiunile de obligațiuni ale statelor emergente au atins un nivel record la începutul anului

Emisiunile de obligațiuni ale statelor emergente au atins un nivel record la începutul anului
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 ian 2024

Țările emergente se grăbesc să emite obligațiuni, profitând de apetitul crescut pentru noi obligațiuni, în condițiile în care traderii continuă să facă speculații cu privire la momentul în care Rezerva Federală americană va începe să reducă dobânzile, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Mexicul a început anul cu cea mai mare emisiune de obligațiuni din istoria sa, urmat rapid de Ungaria, Slovenia, Indonezia și Polonia. În doar patru zile, guvernele și companiile din țările emergente au finalizat 20 de emisiuni de obligațiuni în valoare de 24,4 miliarde de dolari, acesta fiind cel mai aglomerat început de an pentru emisiunile de obligațiuni al statelor în curs de dezvoltare, scrie Agerpres.

Tranzacție - Producătorul apei minerale Keia – Izvorul Zăganului preia business-ul comerciantului de apă Lipova CITEȘTE ȘI Tranzacție - Producătorul apei minerale Keia – Izvorul Zăganului preia business-ul comerciantului de apă Lipova

Graba de la începutul anului scoate în evidență credința ca în prezent dobânzile sunt la cel mai redus nivel posibil pentru o anumită perioadă. Debitorii nu așteaptă ca Fed să înceapă să reducă dobânzile în condițiile în care riscurile, precum agravarea conflictului din Orientul Mijlociu, stagnarea economiei chineze și următorul ciclu electoral, se acumulează.

"Nu putem face previziuni cu privire la ce se va întâmpla în următoarele luni și restul anului", a declarat ministrul ungar de Finanțe, Mihaly Varga, după ce Ungaria a decis să suplimenteze cu 500 de milioane de dolari prima sa emisiune de obligațiuni din acest an. "Am decis această suplimentare pentru că am avut oportunitatea sa facem asta într-un context de dobânzi favorabile", a adăugat Varga.

Analiștii sunt de părere că tendința ar putea continua, în condițiile în care se pregătesc să emită obligațiuni țări precum Filipne și Kenya iar investitorii sunt interesați să adauge obligațiuni emergente în portofoliile lor.

Până acum însă emisiunile de obligațiuni au fost restricționate la statele care beneficiază de un rating de tip "investment grade", care ar putea să se confrunte cu provocări în strângerea de bani la finele anului, pe măsură ce piețele vor descoperi că optimismul lor referitor la reducerile de dobândă decise de Fed a fost exagerat.

"În prezent sentimentul de pe piață este încă pozitiv și emitenții vor dori să profite de această oportunitate pentru a-și acoperi necesarul de finanțare", a declarat Sergey Dergachev, analist la Union Investment Privatfonds Gmb.

Randamentul mediu pentru obligațiunile emergente este de aproape 8%, ceea ce le face și mai atractive pentru cumpărătorii globali de obligațiuni, care continuă să caute randamente într-un moment în care dobânzile pentru titlurile pe 10 ani emise de Trezoreria SUA a scăzut până la 4%.

"Randamentele sunt atractive. Are sens să fii selectiv dar să investești în continuare", spune Philip Fielding, manager de portofoliu la MacKay Shields, o divizie a New York Life Insurance Co. care are sub administrare aproximativ 130 de miliarde de dolari.

VIDEO Au apărut primele restricții de circulație din cauza ninsorii CITEȘTE ȘI VIDEO Au apărut primele restricții de circulație din cauza ninsorii

Același punct de vedere este împărtășit și de Kasparas Subacius, director pentru instrumente cu venit fix la SB Asset Management, un administrator de active care joi a cumpărat obligațiuni poloneze. "Credem că obligațiunile poloneze denominate în euro au un preț atractiv, având în vedere că noua coaliție guvernamentală este pro-european iar șansele deblocării fondurilor europene au crescut semnificativ", a spus Subacius.

Însă această euforie a emisiunilor de obligațiuni nu este benefică pentru țările care se împrumută la dobânzi ridicate, care ar putea să se confrunte cu un an și mai dificil în condițiile în care randamentul mediu pentru astfel de obligațiuni rămâne peste 10%, un nivel prohibitiv de scump pentru mulți debitori.

viewscnt
Afla mai multe despre
obligațiuni
rezerva federală americană