Europa a mai pierdut încă o fabrică de aluminiu din cauza crizei energetice

Europa a mai pierdut încă o fabrică de aluminiu din cauza crizei energetice
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 mar 2023

Încă o fabrică de aluminiu din Europa își închide porțile, o nouă dovadă a pagubelor provocate de o criză energetică ce a lovit sectorul industrial european și a diminuat livrările de materii prime vitale, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Chiar dacă prețurile la electricitate au scăzut semnificativ față de valorile record înregistrate anul trecut, firma Speira Gmbh a anunțat joi că a decis să închidă fabrica de aluminiu de la Rheinwork (Germania) în cursul acestui an, din cauza provocărilor de pe piața energetică. Închiderea acestei facilități vine după o reducere la jumătate a producției anunțată în luna septembrie a anului trecut, când explozia prețurilor la electricitate și gaze a adus industria metalelor din Europa, un sector mare consumator de energie, în pragul unei crize existențiale, scrie Agerpres.

Alcatel-Lucent Enterprise mută producția de centrale telefonice din România CITEȘTE ȘI Alcatel-Lucent Enterprise mută producția de centrale telefonice din România

În timp ce unele fabrici de aluminiu au reușit să relanseze producția în ultimele săptămâni, închiderea anunțată de Speira este și un semn al obstacolelor cu care se confruntă politicienii care încearcă să evite un nou val de dezindustrializare. În paralel, factorul politic încearcă să consolideze aprovizionarea locală cu materii prime industriale vitale, în contextul în care lanțurile globale de aprovizionare devin mai fragile.

Potrivit unui document al Comisiei Europene consultat de Bloomberg, care ar urma să fie prezentat la finele acestei luni, Executivul comunitar vrea ca în 2030 să producă cel puțin 40% din consumul anual de materii prime strategice. În document nu se precizează care sunt materiile prime vizate, însă în anul 2020 UE a identificat 30 de materii prime de importanță strategică, multe dintre ele jucând un rol esențial în energiile regenerabile, producția de vehicule electrice, industria aerospațială și de apărare. Pe acea listă figura bauxita, un minereu din care se produce aluminiu, însă nu și aluminiul.

Timp de mai multe decenii, piața mondială a aluminiului a fost afectată de problema supracapacităților de producție însă evenimentele din ultimii ani, inclusiv războiul comercial dintre SUA și China, invadarea Ucrainei și criza energetică din Europa, au scos la lumină fragilitatea lanțurilor globale de aprovizionare. Aceasta creează un pericol având în vedere dependența Occidentului de livrările de aluminiu venite de la mari producători precum China și Rusia.

Aluminiul este unul dintre metalele a cărui producție necesită un mare consum de energie și capacitățile europene de producție a aluminiului s-au redus cu peste jumătate de la debutul crizei energetice. Multe fabrici de aluminiu și-au redus producția în timp ce altele, precum uzina pe care grupul norvegian Norsk Hydro ASA o are în Slovacia și cea a grupului Alcoa Corp. de la San Ciprian (Spania), au încetat complet producția.

La fel ca și acele fabrici, topitoria Speira din Germania va fi plasată într-un program de mentenanță pe termen lung și ar putea fi redeschisă dacă datele economice se vor îmbunătăți, a declarat un purtător de cuvânt al companiei. Însă, repornirea unei fabrici de aluminiu este un proces lent și costisitor și unele fabrici de aluminiu din Europa care au fost închise cu prilejul crizelor precedente nu au mai fost repornite niciodată.

viewscnt
Afla mai multe despre
energie
aluminiu
fabrica