Inundată cu gaze, Europa ar urma să se bazeze mai mult pe depozitele din Ucraina

Inundată cu gaze, Europa ar urma să se bazeze mai mult pe depozitele din Ucraina
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 mar 2024

Europa urmează să încheie sezonul actual de termoficare cu atât de multe gaze naturale încât ideea de a stoca mai multe gaze în depozitele din Ucraina, pentru a evita o prăbușire a prețurilor, devine una atractivă, în pofida riscurilor de securitate asociate cu o astfel de măsură, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit datelor Gas Infrastructure Europe, regiunea intră în luna martie cu un grad de umplere a depozitelor de gaze de 62%, un nivel record pentru acest moment al anului. Continentul se apropie de sfârșitul a ceea ce a fost o iarnă excepțional de blândă, ceea ce a afectat necesarul de combustibil și va duce la mai puține injecții de gaze în depozite pe parcusul lunilor de vară, arată Agerpres.

Vânzările Rolex au depășit un nou prag CITEȘTE ȘI Vânzările Rolex au depășit un nou prag

„Depozitele din Europa sunt în pericol să ajungă la grad maxim de umplere înainte de începutul următorului sezon de termoficare. În consecință, traderii europeni trebuie să folosească depozitele plutitoare și facilitățile de stocare din Ucraina. Prețurile mai mici din timpul verii, comparativ cu cele din timpul iernii, vor susține avantajele economice ale ambelor soluții”, estimează analiștii de la Energy Aspects Ltd.

Depozitele plutitoare, practica de a menține gazele lichefiate pe nave pentru o perioadă mai lungă de timp înainte de descărcare, sunt folosite în mod obișnuit atunci când traderii se așteaptă ca, la o dată ulterioară, să vândă gazele la prețuri mai mari sau atunci când depozitele subterane sunt pline.

Chiar dacă prețurile de referință la gaze au crescut ușor vineri, cu 1,8%, ele rămân în apropierea valorii de 25 de euro pentru un Megawatt-oră, un nivel pe care mulți traderi îl consideră drept un prag suport, după ce au scăzut cu peste 20% de la începutul anului. În paralel, contractele cu livrare în lunile de vară au scăzut și ele în ultimele săptămâni, atenția piețelor transferându-se spre luna aprilie, care marchează sfârșitul iernii pentru industria de gaze.

Ucraina oferă traderilor din străinătate posibilitatea de a stoca până la 10 miliarde de metri cubi de gaze în depozitele sale în acest an, potrivit companiei petroliere naționale NJSC Naftogaz Ukrainy. Volumele care ar putea fi alocate companiilor străine reprezintă aproximativ o treime din capacitatea totală de stocare a Ucrainei și sunt similare cu cele oferite anul trecut.

După ce a fost mult timp una dintre magistralele principale pentru comerțul cu gaze cu Europa, Ucraina are capacități de stocare mai mari decât orice altă țară de pe continent, cu excepția Rusiei. Cantitățile de gaze depozitate au scăzut aproape de zero după invazia rusească, însă începând de anul trecut au revenit pe creștere, în condițiile în care diverse companii, inclusiv Shell Plc și DXT Commodities, folosesc facilitățile ucrainene.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
ucraina