Prețul petrolului depășește 90 dolari/baril pentru prima dată în 7 ani

Prețul petrolului depășește 90 dolari/baril pentru prima dată în 7 ani

dreamstime.com

Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 26 ian 2022

Cotațiile petrolului au continuat să crească miercuri și au depășit pragul de 90 dolari pe baril pentru prima oară în ultimii 7 ani, în condițiile în care tensiunile crescânde dintre Rusia și Ucraina provoacă neliniște pe piață cu privire la eventuale întreruperi în aprovizionare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Contractele futures pentru petrolul Brent cu livrare în luna martie au crescut cu până la 2,5%, până la 90,42 dolari/baril, preț care nu a mai fost atins din octombrie 2014.

Investitorii străini pariază pe România CITEȘTE ȘI Investitorii străini pariază pe România

În jurul orei 19:00 (ora României), barilul de Brent se tranzacționa la 90,10 dolari, cu 2,15% peste referința de marți. Petrolul West Texas Intermediate (WTI), de referință pe piața americană, se aprecia cu 2,30%, la 87,57 dolari/baril.

Evoluțiile survin pe fondul îngrijorării tot mai mari privind o posibilă incursiune rusă în Ucraina, președintele american Joe Biden afirmând că ar lua în considerare sancționarea lui Vladimir Putin dacă liderul rus va ordona o invazie, scrie Bloomberg.

Un eventual embargo asupra exporturilor rusești de petrol ar restrânge și mai mult oferta din piață.

VIDEO PROFIT NEWS TV Silviu Dragomir, Fondator Eucom Business Language: Dacă avem 30% dintre companii care au afaceri de până în 500.000 de euro, investițiile pe care acestea le pot face în digitalizare sunt relativ mici. De aceea stăm atât de prost CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Silviu Dragomir, Fondator Eucom Business Language: Dacă avem 30% dintre companii care au afaceri de până în 500.000 de euro, investițiile pe care acestea le pot face în digitalizare sunt relativ mici. De aceea stăm atât de prost

Prețurile sunt influențate de “aprehensiunea tot mai mare că problemele de aprovizionare în curs de desfășurare s-ar putea agrava din cauza escaladării tensiunilor dintre Rusia și Occident privind Ucraina și a amenințării unor atacuri militare asupra infrastructurii din Orientul Mijlociu", a declarat într-o notă Ricardo Evangelista, analist senior la ActivTrades, citat de MarketWatch.

"În condițiile în care cererea rămâne ridicată și rezervele globale sunt încă scăzute, investitorii continuă să reacționeze la problemele legate de ofertă", a precizat el.

De cealaltă parte, analiștii Goldman Sachs au indicat că nu se așteaptă la probleme majore în lanțul de aprovizionare.

Cu toate că un potențial conflict în Ucraina implică riscuri mari pentru piețele financiare - în special pentru mărfurile energetice precum gazele naturale și petrolul - scenariul de bază al Goldman Sachs este că nu vor exista perturbări în aprovizionare.

Banca americană de investiții și-a majorat, recent, ținta de preț pentru petrolul Brent, estimând că acesta va urca la 100 de dolari/baril în trimestrul al treilea.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
cotatii petrol
preturi petrol
rusia
ucraina
conflict ucraina