Avertisment de la investitorul legendar Jeremy Grantham: Prăbușirea istorică a acțiunilor este în curs de desfășurare. Nici măcar intervenția Rezervei Federale nu poate împiedica o eventuală prăbușire cu aproape 50%. Bula va exploda

Avertisment de la investitorul legendar Jeremy Grantham: Prăbușirea istorică a acțiunilor este în curs de desfășurare. Nici măcar intervenția Rezervei Federale nu poate împiedica o eventuală prăbușire cu aproape 50%. Bula va exploda
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 21 ian 2022

Jeremy Grantham, faimosul investitor care de mulți ani semnalează bulele de pe piață, spune că prăbușirea istorică a acțiunilor pe care a prezis-o în urmă cu un an este în curs de desfășurare și că nici măcar intervenția Rezervei Federale nu poate împiedica o eventuală prăbușire cu aproape 50%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Grantham și-a construit o mare parte din reputația de investitor de-a lungul carierei sale prin identificarea bulelor speculative de active pe măsură ce acestea se dezvoltau. Cofondatorul fondului GMO de administrare a activelor a evitat investițiile în acțiuni japoneze și proprietăți imobiliare la sfârșitul anilor 1980, în timpul vârfului bulei japoneze a prețurilor activelor, și a evitat acțiunile tehnologice în timpul bulei internetului din anii 1990. Un deceniu mai târziu, el și-a limitat expunerea la bula imobiliară.

Acum, investitorul britanic descrie acțiunile americane ca fiind într-o "super-bulă" - doar a patra din ultimul secol. Și, la fel ca în cazul crahului de pe Wall Street din 1929, al prăbușirii bulei dot-com din 2000 și al crizei financiare din 2008, el este sigur că această bulă va exploda, trimițând indicii înapoi la normele statistice și, potențial, chiar mai jos.

Piețele imobiliare din întreaga lume încep să fiarbă, declanșând discuții despre o posibilă nouă bulă. Situația din România CITEȘTE ȘI Piețele imobiliare din întreaga lume încep să fiarbă, declanșând discuții despre o posibilă nouă bulă. Situația din România

Grantham estimează că S&P 500 va scădea cu aproximativ 45% față de închiderea de miercuri - și cu 48% față de vârful din 4 ianuarie - până la un nivel de 2500 de puncte. Nasdaq Composite, care s-a depreciat deja cu 8,3% în această lună, ar putea suferi o corecție și mai mare.

"Nu eram la fel de sigur în legătură cu această bulă acum un an cum am fost în privința bulei tehnologice din 2000, sau cum am fost în Japonia, sau cum am fost în legătură cu bula imobiliară din 2007", a declarat Grantham într-un interviu pentru Bloomberg "Front Row". "Simțeam că este foarte probabil, dar poate nu aproape sigur. Astăzi, simt că este aproape sigur."

Potrivit lui Grantham, dovezile în favoarea teorei abundă: primele semne au apărut în februarie anul trecut, când zeci dintre cele mai speculative acțiuni au început să scadă. Apoi, Russell 2000, un indice de acțiuni cu capitalizare medie care, de obicei, are performanțe superioare într-o piață de creștere, a rămas în urma evoluției indicelui S&P 500 în 2021.

FOTO Grupul american Philip Morris International pregătește investiții suplimentare de peste 100 milioane dolari în România și lansează și un nou produs CITEȘTE ȘI FOTO Grupul american Philip Morris International pregătește investiții suplimentare de peste 100 milioane dolari în România și lansează și un nou produs

În cele din urmă, Grantham semnalează ceea ce numește genul de "comportament nebunesc al investitorilor", care indică o bulă în fază târzie: apariția meme-acțiunilor, o frenezie la cumpărare în numele dezvoltării [pieței] de vehicule electrice, aprecierea unor criptomonede fără sens, cum ar fi dogecoin, precum și prețuri de milioane de dolari pentru token-uri nonfungibile, sau NFT-uri.

"Această listă de verificare a unei super bule care își parcurge fazele este acum completă”, scrie Grantham, precizând că “tărăboiul” se poate dezlănțui “în orice moment”.

"Când pesimismul revine pe piețe, ne vom confrunta cu cea mai mare reducere potențială a bogăției percepute din istoria SUA".

Criza potențială ar putea rivaliza cu impactul dublului colaps al acțiunilor și al imobiliarelor japoneze de la sfârșitul anilor 1980. Nu doar că acțiunile se află într-o super-bulă, potrivit lui Grantham, ci există, de asemenea, o bulă în cazul obligațiunilor, "cea mai amplă și mai extremă" bulă de până acum în sectorul imobiliar global și o "bulă incipientă" în cazul prețurilor materiilor prime. Chiar și fără o revenire completă la tendințele statistice, el calculează că pierderile numai în SUA ar putea ajunge la 35 trilioane de dolari.

Grantham știe că predicțiile sale sunt hrană pentru sceptici. O întrebare evidentă: cum ar putea S&P 500 să avanseze cu 26,9% în 2021 - a șaptea cea mai bună performanță din ultimii 50 de ani - dacă acțiunile sunt pe cale să se prăbușească?

Mai degrabă decât să îi infirme teza, Grantham spune că puterea acțiunilor blue-chip într-o perioadă de slăbiciune a pariurilor speculative nu face decât să o întărească.

"Acesta a fost exact modul în care s-au spart marile bule. În 1929, fulgii (termen folosit pentru a indica active riscante – n.r.) erau în scădere din anul de dinaintea spargerii bulei, au scăzut cu 30%. Cu un an înainte crescuseră cu 85%”.

VIDEO PROFIT NEWS TV Marius Motofei, Business Operations & Public Sector Director, Vodafone România: Digitalizarea nu este doar un instrument, ci o strategie. Orchestrarea este cheia pentru a ajunge la succes CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Marius Motofei, Business Operations & Public Sector Director, Vodafone România: Digitalizarea nu este doar un instrument, ci o strategie. Orchestrarea este cheia pentru a ajunge la succes

Grantham dă vina pentru bulele din ultimii 25 de ani în principal pe politica monetară ineficientă. De când Alan Greenspan a fost numit președintele Rezervei Federale, susține el, banca centrală americană a "ajutat și încurajat" formarea bulelor succesive, mai întâi prin ieftinirea excesivă a banilor și apoi prin graba de a salva piețele atunci când au urmat corecții.

Acum, este posibil ca investitorii să nu mai poată conta implicit pe acest comportament. Accelerarea puternică a inflației limitează capacitatea Fed de a stimula economia prin reducerea ratelor sau prin cumpărarea de active, consideră Grantham.

În aceste condiții, portofoliul tradițional format din 60% din acțiuni și completat cu 40% obligațiuni oferă o protecție atât de mică încât este "absolut inutil", precizează Grantham.

Grantham sfătuiește investitorii să vândă acțiuni americane în favoarea acțiunilor care se tranzacționează la evaluări mai ieftine în Japonia și pe piețele emergente, să dețină resurse pentru protecția împotriva inflației, să își țină o parte din bani în aur și argint și să strângă numerar pentru a-l utiliza atunci când prețurile vor fi din nou atractive.

"Totul are consecințe, iar consecințele de data aceasta pot sau nu să includă o inflație dificil de rezolvat", scrie Grantham. "Dar, cu siguranță, au inclus deja cea mai periculoasă amploare a supraevaluării activelor din istoria financiară", conchide investitorul britanic.

viewscnt
Afla mai multe despre
jeremy grantham
super-bula
actiuni americane
prabusire actiuni
predictii
fed
inflatie