Rubla urcă la maximul ultimilor 7 ani față de dolar

Rubla urcă la maximul ultimilor 7 ani față de dolar
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 20 iun 2022

Rubla a urcat la cel mai ridicat nivel din iulie 2015, extinzând un avans care ridică probleme pentru Banca Rusiei, deoarece ar putea submina competitivitatea exporturilor și finanțele publice.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Moneda rusească s-a apreciat cu până la 1,7% luni, la 55,44 unități pentru un dolar american, cel mai bun curs din ultimii 7 ani.

Rubla are cea mai bună performanță față de dolar în acest an, cu un câștig de 35%, scrie Bloomberg.

ULTIMA ORĂ Moratoriul bancar. Persoanele fizice cu cheltuieli în creștere cu 25% pot cere amânarea ratelor pe 9 luni. Beneficiază și firmele cu rezultate în scădere cu 25%. Proiectul - aproape identic cu cel anunțat de Profit.ro și negat de Câciu CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Moratoriul bancar. Persoanele fizice cu cheltuieli în creștere cu 25% pot cere amânarea ratelor pe 9 luni. Beneficiază și firmele cu rezultate în scădere cu 25%. Proiectul - aproape identic cu cel anunțat de Profit.ro și negat de Câciu

Avansul  a fost încetinit doar temporar de măsurile de politică monetară, chiar și în condițiile în care banca centrală a redus rata dobânzii de referință cu 10,50 puncte procentuale într-un interval de câteva luni, la 9,5%, nivel la care se regăsea înaintea invaziei armate din Ucraina.

Prim-vicepremierul rus Andrey Belousov a declarat că autoritățile au discutat despre țintirea unui curs al rublei și despre prioritizarea creșterii economice. Potrivit acestuia, o rată de schimb "optimă" s-ar situa la 70-80 de ruble pentru un dolar.

Cu toate acestea, analiștii consideră că autoritățile nu au avut mijloace eficiente pentru a influența moneda rusă, iar permiterea vânzărilor de active de către nerezidenți ar fi imposibilă din punct de vedere politic.

Inițial, rubla a fost lovită puternic de războiul din Ucraina, moneda rusească atingând un minim istoric de aproape 121,53 unități/dolar pe 10 martie, când SUA și UE au început să izoleze țara de sistemul financiar internațional.

Însă, după ce Moscova a impus exportatorilor vânzări obligatorii de valută și a cerut unor cumpărători de produse energetice să plătească în ruble, moneda și-a revenit și a intrat pe o traiectorie ascendentă, cu o apreciere de 118% de la minimul record.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
rubla
curs rubla dolar
apreciere rubla
banca rusiei
razboi ucraina
sanctiuni