Rubla a urcat la cel mai ridicat nivel din iulie 2015, extinzând un avans care ridică probleme pentru Banca Rusiei, deoarece ar putea submina competitivitatea exporturilor și finanțele publice.
Moneda rusească s-a apreciat cu până la 1,7% luni, la 55,44 unități pentru un dolar american, cel mai bun curs din ultimii 7 ani.
Rubla are cea mai bună performanță față de dolar în acest an, cu un câștig de 35%, scrie Bloomberg.
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene

Avansul a fost încetinit doar temporar de măsurile de politică monetară, chiar și în condițiile în care banca centrală a redus rata dobânzii de referință cu 10,50 puncte procentuale într-un interval de câteva luni, la 9,5%, nivel la care se regăsea înaintea invaziei armate din Ucraina.
Prim-vicepremierul rus Andrey Belousov a declarat că autoritățile au discutat despre țintirea unui curs al rublei și despre prioritizarea creșterii economice. Potrivit acestuia, o rată de schimb "optimă" s-ar situa la 70-80 de ruble pentru un dolar.
Cu toate acestea, analiștii consideră că autoritățile nu au avut mijloace eficiente pentru a influența moneda rusă, iar permiterea vânzărilor de active de către nerezidenți ar fi imposibilă din punct de vedere politic.
Inițial, rubla a fost lovită puternic de războiul din Ucraina, moneda rusească atingând un minim istoric de aproape 121,53 unități/dolar pe 10 martie, când SUA și UE au început să izoleze țara de sistemul financiar internațional.
Însă, după ce Moscova a impus exportatorilor vânzări obligatorii de valută și a cerut unor cumpărători de produse energetice să plătească în ruble, moneda și-a revenit și a intrat pe o traiectorie ascendentă, cu o apreciere de 118% de la minimul record.