GRAFIC Banca Rusiei reduce din nou dobânda-cheie, citând încetinirea inflației și declinul economic sub estimări

GRAFIC Banca Rusiei reduce din nou dobânda-cheie, citând încetinirea inflației și declinul economic sub estimări
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 10 iun 2022

Banca centrală a Rusiei a redus din nou dobânda de referință, pentru a patra oară în mai puțin de două luni, și a indicat că relaxarea monetară ar putea continua, arătându-se mai puțin pesimistă în ceea ce privește evoluția economiei și a inflației, în pofida sancțiunilor occidentale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

După o reducere importantă în cadrul unei ședințe extraordinare de acum două săptămâni, Banca Rusiei a decis, vineri, reducerea ratei dobânzii de referință cu încă 1,50 puncte procentuale, de la 11% la 9,5%, nivel la care se regăsea înaintea invaziei armate din Ucraina.

Majoritatea participanților la un sondaj realizat de Bloomberg în rândul a 23 de economiști au prezis o reducere mai mică, de 1 punct procentual.

Pachetul de măsuri fiscale pregătit de Guvern aduce la buget venituri de 1% din PIB. FMI recomandă României măsuri fiscale de creștere a veniturilor reprezentând cel puțin 2% din PIB, pentru a reduce deficitul CITEȘTE ȘI Pachetul de măsuri fiscale pregătit de Guvern aduce la buget venituri de 1% din PIB. FMI recomandă României măsuri fiscale de creștere a veniturilor reprezentând cel puțin 2% din PIB, pentru a reduce deficitul

Potrivit comunicatului de la finele ședinței de politică monetară, Banca Rusiei "va lua în considerare necesitatea reducerii ratei cheie la următoarele ședințe", în contextul în care apreciază că inflația încetinește mai rapid, iar declinul activității economice este mai mic decât estima în aprilie.

Cea de-a patra reducere consecutivă a dobânzilor este și cea mai mică din actualul ciclu de relaxare, care a profitat de încetinirea inflației după o creștere fulminantă a rublei. Cu rata dobânzii aflată la mai puțin de jumătate din vârful de 20% atins după izbucnirea războiului din Ucraina, accentul se schimbă, având în vedere că perturbările din comerț ar putea crea noi riscuri pe partea de prețuri.

“Se pare că vremea reducerilor mari de rate s-a încheiat. Următoarea reducere va fi probabil mult mai modestă", a comentat Tatiana Orlova de la Oxford Economics, citată de Bloomberg.

Rubla se aprecia cu circa 2,8% față de dolar după publicarea deciziilor de politică monetară. Moneda rusească are cea mai bună performanță față de dolar în acest an, cu un câștig de peste 30%.

GRAFIC Banca Rusiei reduce din nou dobânda-cheie, citând încetinirea inflației și declinul economic sub estimări

 

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
banca rusiei
dobanda cheie
inflatie rusia
sanctiuni rusia
razboi ucraina