Rusia își va rambursa datoria externă în ruble

Rusia își va rambursa datoria externă în ruble
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 mai 2022

Rusia va asigura serviciul datoriei externe în ruble, ca urmare a deciziei SUA de a pune capăt, începând de miercuri, unei excepții care permitea Moscovei să își ramburseze datoriile în dolari, a anunțat Ministerul rus de Finanțe, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Actuala situație nu are nimic în comun cu cea din 1998, când Rusia nu avea suficiente fonduri pentru a-și plăti datoriile", a subliniat în comunicat ministrul rus al Finanțelor, Anton Siluanov, făcând referire la anul în care Rusia a intrat în incapacitate de plată. Acum Rusia se confruntă cu o "situație artificială creată de o țară ostilă", a spus Siluanov. "Avem banii și suntem dispuși să ne plătim datoriile", a adăugat Anton Siluanov.

DECIZIE România se retrage din cele două bănci legate de Rusia. BII și BICE riscă insolvența. BII, cu împrumuturi de 1,4 miliarde de lei pe piața românească, în principal de la fonduri de pensii, a cerut bani pentru a evita incapacitatea de plată CITEȘTE ȘI DECIZIE România se retrage din cele două bănci legate de Rusia. BII și BICE riscă insolvența. BII, cu împrumuturi de 1,4 miliarde de lei pe piața românească, în principal de la fonduri de pensii, a cerut bani pentru a evita incapacitatea de plată

Anunțul Moscovei vine la o zi după ce Trezoreria americană a anunțat că nu va prelungi o autorizație, care expiră la 25 mai, și care permite derularea tranzacțiilor necesare pentru efectuarea de plăți cu privire la datoriile Ministerului rus de Finanțe și Băncii Centrale a Rusiei. Această decizie creează noi dificultăți pentru Rusia în încercarea de a-și plăti datoriile și a evita să fie declarată în incapacitate de plată, scrie Agerpres.

"Având în vedere că refuzul prelungirii acestei autorizații face imposibilă continuarea serviciului datoriei externe în dolari, rambursările se vor face în moneda rusească și cu posibilitatea convertirii ulterioare în moneda inițială prin National Settlement Depository (Depozitarul Central din Rusia - n. r.) ca agent de plată", precizează comunicatul Ministerului rus de Finanțe.

Decizia Washingtonului de a pune capăt excepției care permitea Moscovei să își ramburseze datoriile în dolari vine cu două zile înainte de următoare scadență de plăți pentru Rusia, care vineri ar urma să ramburseze dobânzi în valoare de aproximativ 100 de milioane de dolari pentru două emisiuni de obligațiuni. Însă, potrivit agenției de presă Itar Tass, autoritățile ruse se așteptau ca excepția să fie eliminată, astfel că au transferat banii încă de săptămâna trecută în ideea de a o lua înaintea restricțiilor.

Pe lângă scadența din 27 mai, Guvernul rus mai are de onorat 12 plăți până la finele anului.

Potrivit datelor oficiale, datoria externă a Rusiei se situează undeva între 4.500 și 4.700 de miliarde de ruble (adică între 78 și 81 de miliarde de dolari la cursul de schimb actual), echivalentul a 20% din datoria publică totală.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
ruble