Ministrul Educației: Am lansat specificațiile tehnice pentru ceea ce va trebui să se regăsească în fiecare clasă. Renunțăm la tabla clasică pentru un smart board

Ministrul Educației: Am lansat specificațiile tehnice pentru ceea ce va trebui să se regăsească în fiecare clasă. Renunțăm la tabla clasică pentru un smart board
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 mai 2022

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a afirmat că 100.000 de profesori vor fi formați din perspectiva pedagogiei digitale, precizând că, în școli, tabla clasică va fi înlocuită cu un smart board și că au fost lansate deja specificațiile tehnice pentru ceea ce va trebui să se regăsească în fiecare clasă.

Sorin Cîmpeanu a declarat la evenimentul "Starea Națiunii: Nivelul Literației Digitale în România" că în școală este nevoie de digitalizare, scrie News.ro

Urmărește-ne și pe Google News
Grupul Clever reacționează la acuzații din spațiul public: Minciuni generate de interese comerciale ale unor personaje cu mai multă sau mai puțină notorietate pe piața în care activăm / Nu permitem nimănui să ne terfelească CITEȘTE ȘI Grupul Clever reacționează la acuzații din spațiul public: Minciuni generate de interese comerciale ale unor personaje cu mai multă sau mai puțină notorietate pe piața în care activăm / Nu permitem nimănui să ne terfelească
Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

"Avem în pregătire, de asemenea, actul normativ prin care transpunem în cadrul național Ditcom. Acesta va fi util în mai multe planuri. Unul dintre ele, pentru că în școală avem nevoie de digitalizare, va fi lansarea unui alt apel la începutul anului viitor, primul trimestru din 2023, în urma căruia 100.000 de profesori vor fi formați din perspectiva pedagogiei digitale. În primul trimestru din anul 2023 se lansează acest apel, în ultimul trimestru din anul 2024 vor trebui să se fi derulat deja formările pentru 100.000 de profesori. Ca să formezi 100.000 de profesori sigur că ai nevoie de transpunerea Ditcom în cadrul național, dar mai ales ai nevoie de formatori, ai nevoie de profesioniști care să poată să formeze acești profesori”, a explicat ministrul Educației.

El a vorbit și despre reforma prin care în fiecare clasă vor fi înlocuite tablele clasice cu smart boarduri.

"În paralel, pe un alt plan, am lansat deja specificațiile tehnice pentru ceea ce va trebui să se regăsească în fiecare școală. Este vorba de acea reformă, esențială îi spun, prin care am asumat, cu toate criticile de rigoare, ideea renunțării la tabla clasică cu cretă și burete din fiecare din cele peste 80.000 de săli de clasă din România. De ce cred foarte mult în această schimbare? Pentru că odată ce profesorii care sigur vor avea definit și profilul competențelor digitale, vor beneficia și de formare, dar în realitate zi de zi vor intra într-o sală de clasă în care vor avea un smart board pe care chiar și cei cu competențe digitale minime vor ști să scrie similar cu creta pe tabla”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.

El a precizat că elevii vor fi mai atenți cu noul sistem și vor deprinde rapid sistemul de transfer în propriile device-uri a lecției predate de profesor.

"Sunt convins că vor fi mult mai atenți pentru că în afară de tablă și cretă avem și buretele, profesorul odată ce șterge tabla, a dispărut. În momentul în care știe că ceea ce predă poate fi transferat în timp real pe dispozitivul oricărui elev prezent în clasă sau din diverse motive aflat fizic într-o altă locație sunt convins că va fi mai atent. Sunt convins că tinerii vor ști să deprindă foarte rapid acest sistem de transfer în propriile device-uri a ceea ce predă profesorul la clasă. Profesorul va putea să facă apel la experiența altor cadre didactice din școli în care nivelul de învățământ, calitatea educației este apreciată ca fiind mult mai sus decât școlile în care predau acești profesori, spre exemplu, în mediul rural”, a transmis ministrul Educației.

El consideră că în acest mod școala va deveni mai atractivă pentru elevi.

"Avem 120.000 de elevi în învățământ simultan. La învățământ simultan înseamnă că în aceeași sală de clasă se găsesc elevi din două, trei, patru sau uneori chiar cinci niveluri. Singurul lucru care nu se amestecă nu se amestecă elevii din învățământul primar cu cei din învățământul gimnazial. Avem profesori care nu au o calificare suficientă. Acești profesori, având acest dispozitiv la îndemână zi de zi, făcând parte din viața lor, vor ști să facă cel mai simplu lucru posibil, să dea o căutare cu orice motor de căutare pentru a identifica acele demonstrații, nu vreau să nominalizez surse de pe internet, dar le știm cu toții, prin care vor putea să facă școala mult mai atractivă pentru elevi. Dacă nu vom face acest lucru, îi vom pierde. Sau mai exact le vom pierde interesul pentru școală și lucrul va fi plătit de noi toți, mai întâi de ei, mai apoi de noi toți, ca națiune”, a mai declarat Sorin Cîmpeanu.

În cadrul evenimentului "Starea Națiunii: Nivelul Literației Digitale în România" au fost prezentate rezultatele raportului de literație digitală realizat cu instrumentul Brio, dezvoltat în parteneriat cu UiPath Foundation și BCR- partener de implementare.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministrul educației
sorin cîmpeanu