UE a convenit plafonarea prețului pentru petrolul rusesc la 60 de dolari/baril

UE a convenit plafonarea prețului pentru petrolul rusesc la 60 de dolari/baril

Foto dreamstime.com

Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 2 dec 2022
Uniunea Europeană a convenit să limiteze prețul petrolului rusesc la 60 de dolari pe baril, deschizând calea pentru un acord mai amplu al G7, potrivit Bloomberg.
Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
 
Un acord de principiu pentru plafonarea prețului la acest nivel fusese stabilit ieri și a fost aprobat astăzi de guvernele statelor UE, potrivit unor diplomați.
 
Prețul este mai mare decât cel la care Rusia își vinde deja cea mai mare parte a țițeiului. Acest lucru se datorează faptului că unul dintre principalele obiective ale măsurii este de a încerca să mențină fluxul de petrol rusesc pe piețele globale. Limita este, totuși, mai puțin generoasă decât o propunere anterioară, în urma presiunilor exercitate de Polonia și de țările baltice.

Italia: O rafinărie Lukoil a fost trecută în administrarea provizorie a statului CITEȘTE ȘI Italia: O rafinărie Lukoil a fost trecută în administrarea provizorie a statului

După negocieri îndelungate, aceste țări au reușit să obțină condiții suplimentare menite să pedepsească Moscova, inclusiv un mecanism care ar permite revizuirea prețului la fiecare două luni. Există, de asemenea, un plan care să garanteze că orice restabilire a plafonului îl menține cu cel puțin 5% sub prețurile medii ale pieței. 

Polonia și statele baltice au adoptat o poziție dură și au făcut presiuni pentru o limită joasă, mergând până la 30 de dolari pe baril, în timp ce Grecia, Cipru și Malta, ale căror industrii navale naționale joacă un rol cheie în transportul internațional de petrol rusesc, au cerut un plafon de 70 de dolari, au declarat unii diplomați pentru Euronews.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
brent
rusia
plafonare pret pterol
petrol rusesc