Wise, printre cele mai populare servicii de transfer bani printre românii din străinătate, s-a listat la Londra, la o evaluare de 11 miliarde dolari. Cea mai mare operațiune de acest fel derulată până în prezent pe piața de capital britanică

Wise, printre cele mai populare servicii de transfer bani printre românii din străinătate, s-a listat la Londra, la o evaluare de 11 miliarde dolari. Cea mai mare operațiune de acest fel  derulată până în prezent pe piața de capital britanică
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 iul 2021

Fintech-ul britanic Wise (fostul TransferWise), printre cele mai utilizate servicii de transfer bani de către românii care muncesc în străinătate, s-a listat pe bursa de la Londra printr-o ofertă publică directă, cea mai mare operațiune de acest fel  derulată până în prezent pe piața de capital engleză.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Acțiunile Wise au debutat la tranzacționare la un preț de 800 pence, conferind companiei fondate la Londra de estonienii Taavet Hinrikus și Kristo Käärmann o valoare de piață de aproape 8 miliarde de lire sterline (11 miliarde dolari), scrie Bloomberg.

La cea mai recentă rundă de finanțare privată, în iunie anul trecut, Wise a obținut o evaluare de 5 miliarde dolari, clasându-se printre cei mai mari unicorni fintech din Europa.

Statul vine cu tichete sociale pentru sprijin educational, ajutor atât pentru familii, dar și pentru retailerii loviți de pandemie. Cum poți intra în program CITEȘTE ȘI Statul vine cu tichete sociale pentru sprijin educational, ajutor atât pentru familii, dar și pentru retailerii loviți de pandemie. Cum poți intra în program

În funcție de prețul la care au debutat acțiunile Wise pe bursă, participația lui Hinrikus este evaluată la circa 1 miliard de dolari, iar deținerea lui Käärmann, care este și CEO-ul companiei, la aproape 2 miliarde de dolari.

Acțiunile Wise s-au apreciat cu până la 4% în prima parte a zilei.

Wise a optat pentru o listare directă pe bursa londoneză, operațiune care nu presupune emiterea de noi acțiuni și care a fost preferată unei oferte publice inițiale întrucât este “mai ieftină și mai transparentă”, potrivit companiei. Acționarii companiei au vândut participații echivalente cu cel puțin 2,4% din capitalul social în cadrul ofertei directe.

“Succesul listării directe reprezintă un impuls clar pentru ambițiile Londrei în calitate de centru global pentru companiile de tehnologie. Wise este un rival foarte profitabil și în creștere rapidă pentru băncile tradiționale și asta este ceea ce contează pentru investitori”, a comentat Joachim Klement, analist la Liberum Capital.

Veniturile Wise au avansat cu circa 40% în ultimul an fiscal, până la 421 milioane de lire sterline. Profitul înainte de taxe a crescut de peste două ori, la 41 milioane de lire.

Wise a fost înființată la Londra în 2011 de Taavet Hinrikus și Kristo Käärmann, care erau nemulțumiți de comisioanele mari cerute de bănci pentru transferurile internaționale de bani.

Compania a ajuns la peste 10 milioane de utilizatori, fiind unul dintre cele mai populare servicii de transfer bani din și în străinătate inclusiv în rândul utilizatorilor români.

viewscnt
Afla mai multe despre
wise
bursa londra
transferwise
servicii transfer bani strainatate
listare directa