Mai ales de când cu actuala criză energetică, este tot mai des utilizată public expresia ″Cea mai ieftină energie este cea pe care n-o consumi″. Ea exprimă un adevăr, anume că e bine să economisești electricitate și să consumi cât mai puțin, atât din punct de vedere financiar, cât și ecologic. Reducerea consumului are însă limite, în special atunci când ești antreprenor și evident că afacerea ta nu poate funcționa fără curent electric.
Pentru a diminua consumul de energie în special pe timp de iarnă, majoritatea proprietarilor acordă o atenție izolării termice a pereților, ignorând însă faptul că cel puțin o treime din transferul de căldură are loc prin intermediul ferestrelor și ușilor.
Tot mai mulți consumatori de electricitate, mai ales în această perioadă în care prețurile, cel puțin angro, au explodat, vor să devină prosumatori. Programul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) a decolat cu probleme, ceea ce i-a determinat pe mulți să investească pe „persoană fizică”. Numai că o astfel de investiție este profitabilă numai în anumite condiții, de la un nivel al consumului în sus, în special dacă sistemul de încălzire al locuinței este unul electric.
Explozia prețurilor tuturor surselor utilizate pentru încălzire, dar și diferitele subvenționări, plafonări și compensări au transformat calculele pe care o gospodărie și le face pentru plata facturii într-un adevărat coșmar.
Explozia prețurilor la energie și gaze naturale, deocamdată mai mult pe piețele angro decât cele de retail, va modifica foarte probabil atât comportamentul companiilor, dar și pe cel al persoanelor fizice cu privire la modalitatea de încălzire aleasă. Analiștii anunță amurgul epocii energiei ieftine.
Dacă până nu foarte demult poate îți părea un moft, acum când te uiți la factura de curent sigur nu-ți mai pare așa. La cât a ajuns să coste electricitatea, efectiv toată lumea se gândește să-și producă propria energie, pentru a economisi bani, de la mari fabrici la firme mici și simple persoane fizice.
În condițiile noilor prețuri la energie, reducerea consumului de energie devine necesitate, nu doar un moft sau un slogan fluturat din stânga-n dreapta de politicieni.
Deocamdată, până toamna viitoare, prețurile finale la gaze naturale sunt plafonate prin lege la maximum 0,31 lei/kWh pentru consumatorii casnici și 0,37 lei/kWh pentru firme, indiferent ce preț ai în contractul semnat cu furnizorul tău. Asta nu înseamnă însă că nu merită să cauți oferta cea mai bună din piață. Măcar și pentru faptul că diferența dintre cât scrie în contract și plafon îi este rambursată furnizorului de la bugetul de stat, pe care îl alimentăm cu toții prin taxe și impozite.