Președintele CEC Bank despre schimbarea conducerii băncii și “Epoca post Ghețea”, la Profit LIVE

Președintele CEC Bank despre schimbarea conducerii băncii și “Epoca post Ghețea”, la Profit LIVE
Oana Osman
Oana Osman
scris 31 aug 2016

“E normal ca la un moment-dat să se facă o trecere și către o altă conducere la CEC Bank, dar nu sunt convins că trecerea trebuie făcută deodată, cu toată lumea. Trebuie făcută soft, pentru a nu afecta activitatea băncii”, a declarat președintele băncii, Radu Grațian Ghețea, la Profit LIVE, în contextual în care ministrul Finanțelor Publice a anunțat că până la finele anului va fi gata lista scurtă cu persoanele selectate pentru a fi membre în Consiliul de Administrație al CEC Bank.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

“Acționarul poate lua orice decizie dorește. E asumat de Ministerul Finanțelor Publice că dorește schimbarea Consiliului de Administrație la CEC. Nu putem contesta, nu ne putem opune unui astfel de proces. E un proces normal pe care un acționar îl poate face din când în când pentru a găsi noi căi de dezvoltare. E un proces în care sunt implicat de mai mult timp. Nu fac din asta o problemă de zi cu zi ... vai demine ce se întâmplă... mai ales că nu știu în ce fel sunt direct vizat...glumesc”, a spus Ghețea, care conduce banca de peste 9 ani.

În opinia sa, schimbarea unei întregi garnituri de conducere cu o altă garnitură nu este ușor de realizat la o bancă pentru că presupune un proces lung de autorizare și de către Banca Națională și pentru că este nevoie de continuitate.

“În cazul membrilor neexecutivi din conducere au fost multe schimbări, dar în partea de membri executivi am avut o singură modificare din echipa inițială. A plecat Cristian Tudorancea, a venit Andrei Stamatian, în rest echipa a rămas constantă în ultimii 8 ani. E important să existe continuitate, dar e normal ca la un moment-dat să se facă o trecere și către altă conducere”, spune Ghețea, precizând că, în opinia sa, trecerea trebuie să fie “soft” și nu pentru toată echipa de conducerea pentru a nu afecta activitatea băncii.

Întrebat cum îți dorește să fie “Epoca post Ghețea la CEC Bank”, acesta a arătat că lucrul cel mai important este ca proiectul de transformare a Casei de Economii și Consemnațiuni în bancă comercială, pe care l-a coordonat, să nu fie alterat. “E un process care a început în 2008 este clar că s-a realizat, dar trebuie întreținut pentru că putem cădea în greșeli. Eu sper și cred că Ministerul Finanțelor înțelege acest lucru”, spune Ghețea.

Președintele CEC Bank amintește că în trecut au existat mai multe propuneri de transformare a băncii, unele foarte radicale și riscante, care nu au fost însă aplicate: “Au existat și propuneri de transformare a CEC în bancă pentru agricultură sau în bancă pentru dezvoltare. Au fost solicitări să fie bancă pentru IMM-uri, ba și o propunere care mi s-a părut îndrăzneață, dar lipsită de responsabilitate: să dea credite administrațiilor locale pentru stingerea aerieratelor, să dea credite la start-up-uri și să dea automat credite acelor agenți economici care obțin lumină verde de la autorități pentru fonduri europene. O astfel de bancă, care dă automat credite, nu se ppate numi decât Banca Faliment”.

Ministerul Finanțelor a început pe 11 august procedura de angajare a unui expert independent, persoană fizică sau juridică, specializat în recrutarea resurselor umane, care să îi selecteze pe cei 9 membri ai Consiliului de Administrație al CEC Bank, bancă de stat controlată de minister. Mișcarea presupune schimbarea membrilor actualului Consiliu al băncii.

Anchor"Am vrut să avem o procedură transparentă de selecție. Până la sfârșitul anului vom avea lista scurtă", a declarat ministrul Anca Dragu, la Realitatea TV.

În 2014 au fost multe discuții legate de conducerea CEC, premierul de atunci, Victor Ponta, încercând să-l schimbe pe Radu Ghețea de la conducerea băncii după ce a fost arătat că fiica cea mare a președintelui de la acel moment Traian Băsescu, Ioana, a obținut un credit în condiții avantajoase de la CEC.

Ghețea a fost însă sprijinit de Banca Națională, iar ulterior, spre finalul anului 2015, s-a decis ca acesta să rămână în funcție încă un an. Acum, Finanțele se referă la "cei 9 membri ai Consiliului de Administrație", nu direct la președintele Consiliului.

"Consider că în toate companiile de stat este necesară implementarea guvernanței corporative pentru a îmbunătăți calitatea bunurilor și serviciilor oferite de companiile publice, precum și pentru creșterea performanțelor financiare. În urma adoptării de către Parlament a Legii 111 (privind managementul privat-n.r.), am ales să începem procedurile pentru selecția conducerii CEC datorită importanței pe care o are această instituție în sistemul bancar", își justifica la acea dată decizia ministrul Finanțelor, Anca Dragu.

Președintele CEC Bank despre schimbarea conducerii băncii și “Epoca post Ghețea”, la Profit LIVE

viewscnt
Afla mai multe despre
cec bank
radu gratian ghetea
anca dragu
schimbare conducere
profit live