VIDEO Adrian Vasilescu, BNR, la Profit LIVE: Neîncrederea în sistemul bancar este indusă de grupuri de interese

VIDEO Adrian Vasilescu, BNR, la Profit LIVE: Neîncrederea în sistemul bancar este indusă de grupuri de interese
scris 5 sep 2016

Dincolo de faptul că este un fenomen de import al perioadei post-criză, neîncrederea în sistemul bancar este și indusă de grupuri de interese, consideră Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Banca Națională a României (BNR) a pledat pentru „îmblânzirea pieței financiare și a pieței creditului”, spune oficialul BNR, care este totuși conștient de atmosfera de neîncredere față de sistemul bancar. Acest fenomen este, în viziunea acestuia, în mare parte importat din  țările dezvoltate, unde, după criză,”oamenii frustrați și-au vărsat oful pe bănci”. El afirmă că, acum câțiva ani, bancherii nu mergeau în hainele lor pentru a nu fi recunoscuți pe stradă că lucrează în industria financiară și preferau să se îmbrace la serviciu.

Pe de altă parte, este „o neîncredere indusă de unele grupuri de interese” care întrețin de mai multă vreme o atmosferă negativă față de bănci, a declarat Vasilescu, la Profit LIVE. În opinia acestuia, BNR este percepută că ia apărarea băncilor, deși, în mai multe rânduri, oficialii instituției au vorbit despre „aroganța băncilor”. Totuși, banca centrală nu-și poate însuși atribuții de protecție a consumatorilor pe care legea nu i le dă. „BNR este acuzată că nu face ceea ce legea nu îi permite să facă”, a mai spus Vasilescu.

Câștigul total al lui Isărescu de la BNR: 16.300 de euro pe lună

El a mai afirmat că instituția pe care o reprezintă va fi transparentă tot în măsura în care legea i-o permite. În acest sens se include și demersul privind desecretizarea câștigurilor membrilor Consiliului de Administrație. În principal, au fost interesante veniturile guvernatorului Mugur Isărescu, a spus Vasilescu, vorbind, cu cifre, despre remunerația acestuia și despre salariilor conducătorilor de bănci centrale din UE. Astfel, el insistă că salariul guvernatorului, cu tot cu bonusuri și participare la profit, nu depășește 16.300-16.400 de euro pe lună și nu s-ar ridica la 21.000 de euro, așa cum reiese din documentele remise de Agenția Națională de Integritate (ANI).

El continuă însă spunând că, chiar și dacă s-ar ridica la această sumă, câștigul lui Isărescu s-ar plasa în a doua jumătate a remunerațiilor guvernatorilor băncilor centrale din alte țări ale Uniunii Europene, un salariu de 21.000 de euro fiind similar cu cel al guvernatorului băncii centrale din Irlanda. Guvernatorul Băncii Angliei are 86.000 de euro pe lună, iar cel din Belgia – o țară la jumătate cât România – are 39.000 de euro pe lună, a conchis Vasilescu.

VIDEO Adrian Vasilescu, BNR, la Profit LIVE: Neîncrederea în sistemul bancar este indusă de grupuri de interese

viewscnt
Afla mai multe despre
adrian vasilescu
profit live
bnr