Companii din Brazilia și India plus 5 fonduri de investiții luptă pentru cumpărarea producătorului Algocalmin, tranzacție de 2 miliarde euro

Companii din Brazilia și India plus 5 fonduri de investiții luptă pentru cumpărarea producătorului Algocalmin, tranzacție de 2 miliarde euro
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 8 feb 2018

Producătorul brazilian de medicamente EMS și compania indiană Torrent Pharma concurează pentru cumpărarea diviziei europene a grupului farmaceutic francez Sanofi, în contextul în care Profit.ro a anunțat că francezii au scos la vânzare divizia de medicamente generice Zentiva, cu operațiuni și în România. Pentru această tranzacție, estimată la aproape 2 miliarde de euro, luptă însă și fondurile de investiții Blackstone-Nordic Capital (în consorțiu), Carlyle, BC Partnes și Advent.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

La începutul acestui an, pentru divizia Sanofi s-au arătat interesate și alte companii din India, respectiv Homegrown Aurobindo, Zydus Cadila, Torrent Pharma și Intas, conform Reuters.

Tranzacție: Grupul suedez OptiGroup, unul dintre principalii distribuitori europeni de hârtie tipografică și de birou, a cumpărat doi jucători de pe piața clujeană CITEȘTE ȘI Tranzacție: Grupul suedez OptiGroup, unul dintre principalii distribuitori europeni de hârtie tipografică și de birou, a cumpărat doi jucători de pe piața clujeană

Vânzarea face parte din planul Sanofi de a iniția un proces de separare a diviziei sale din Europa de medicamente generice, în vederea vânzării.

Acțiunea de separare a diviziei de medicamente generice Zentiva de producătorul francez din domeniul farmaceutic Sanofi, lider pe piața din România, a fost preconizată pentru acest an.

La momentul la care au decis vânzarea, reprezentanții Sanofi România au transmis Profit.ro că fabrica Zentiva (fosta Sicomed) din București nu va face obiectul unor negocieri separate, ci va fi parte dintr-o tranzacție europeană.

Tranzacție: Rosal Grup, fondat de Prigoană, a cumpărat o firmă care transformă deșeuri urbane în combustibili petrolieri, cu certificate CO2, lansată de un fost intern BNR CITEȘTE ȘI Tranzacție: Rosal Grup, fondat de Prigoană, a cumpărat o firmă care transformă deșeuri urbane în combustibili petrolieri, cu certificate CO2, lansată de un fost intern BNR

Portofoliul local de medicamente al companiei cuprinde și Algocalmin, lider de piață pe aria sa terapeutică.

La AGA de bilanț din acest an, care s-a prelungit peste 8 ore, o serie de investitori, între care și un fond de investiții străin, au ridicat problema prețurilor de transfer care ar lovi în profitabilitatea companiei din România în detrimentul grupului-mamă, Sanofi.

"Sanofi a analizat cu mare atenție toate opțiunile disponibile privind viitorul diviziei de generice în Europa și a decis să inițieze procesul de separare, în vederea vinderii acesteia. Obiectivul companiei este de a identifica un potențial cumpărător dornic să asigure o creștere durabilă a acestui business, pe termen mediu și lung. Activitatea de generice rămâne una importantă pentru Sanofi în alte părți ale lumii, continuând să ne consolidăm contribuția în acest domeniu pe piețele emergente", se arată într-un document semnat de Emmanuelle Valentin, președintele Consiliului de Administrație al Zentiva.

În România, grupul francez Sanofi este prezent printr-o divizie comercială - Sanofi România - și prin fabrica Zentiva București (fosta Sicomed).

Compania este liderul pieței farmaceutice locale, cu o cotă de piață de 12% în termeni de volum și 6,7% în termeni de valoare.

Zentiva în era Sanofi: De la 0% la 46% exporturi

În 2009, fosta fabrica Sicomed din București a fost inclusă în tranzacția prin care Sanofi a preluat grupul farma ceh Zentiva. La acel moment, fabrica din București depindea 100% de piața locală, iar intrarea într-un grup farmaceutic mondial, cu o cifră de afaceri de aproximativ 40 miliarde de dolari, aproape un sfert din PIB-ul României, a fost oportunitatea pe care managementul fabricii a valorificat-o, povestea în urmă cu un an pentru Profit.ro Margareta Tănase, Directorul Fabricii Zentiva România.

Tranzacție pe piața de modă din România: Polonezii de la CCC au semnat cumpărarea unuia dintre cei mai mari jucători CITEȘTE ȘI Tranzacție pe piața de modă din România: Polonezii de la CCC au semnat cumpărarea unuia dintre cei mai mari jucători

Astfel, compania a ajuns de la 0% la 46% exporturi din vânzări, odată cu transferul mai multor produse, pentru fabricație, ambalare sau testare. Targetul fabricii era ca, până în 2018, să ajungă la 50% exporturi din totalul producției. Principalele piețe sunt Germania, Franța, UK, Italia, Cehia, Slovacia, Polonia. Dintre produsele pentru export, medicamentul cu cele mai mari volume este Novaminsulfon, pe bază de metamizol, substanța activă din formula tradiționalului Algocalmin.

Algocalminul are peste 50 de ani, aceeași vârstă ca și unitatea care îl produce, înființată în 1962 sub denumirea de Uzina de Medicamente București (redenumită Sicomed după 1990 și ulterior Zentiva, în 2005). 

viewscnt
Afla mai multe despre
zentiva
sanofi
india