Londra își prezintă noul regim vamal post-Brexit, UK Global Tariff

Londra își prezintă noul regim vamal post-Brexit, UK Global Tariff
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 mai 2020

Regatul Unit a prezentat marți un nou regim vamal post-Brexit, care urmează să înlocuiască Tariful Exterior Comun (TEC) al Uniunii Europene (UE), prin care menține taxe vamale de 10% la mașini importate, dar le elimină din importuri, în valoare de 30 de miliarde de lire sterline (33,6 miliarde de euro), care intră în lanțurile de aprovizionare britanice, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

După ce și-a încredințat politica comercială UE timp de zeci de ani, Marea Britanie - care a ieșit în mod oficial din UE la 31 ianuarie -, negociază de-acum acorduri de liber-schimb cu alte țări, scrie News.ro.

Senat: Fiecare român trebuie să primească gratuit de la Guvern 30 de măști de protecție CITEȘTE ȘI Senat: Fiecare român trebuie să primească gratuit de la Guvern 30 de măști de protecție

Regatul și Statele Unite au lansat la începutul lui mai o primă rundă de negocieri comeciale și au anunțat că doresc să avanseze rapid către încheierea unuiacord de liber-schimb.

Guvernul britanic dorește să încheie acorduri care să-i acopere 80% din comerțul extern în următorii trei ani.

Noul regim se va aplica doar țărilor cu care nu a încheiat niciun acord.

Londra estimează că acest nou regim - denumit UK Global Tariff (UKGT) - va fi mai simplu și mai ieftin decât TEC-ul european, în urma suprimării tuturor taxelor vamale mai mici de 2%.

”Noul Tarif Global Britanic va fi în folosul consumatorilor și gospodăriilor britanice, reducând formalitățile administrative și scăzând costul a mii de produse curente”, a anunțat secretara de stat însărcinată cu Comerțul Internațional Liz Truss.

În cadrul acestui nou regim, taxele vamale impuse unei largi game de produse urmează să fie suprimate - 60% dintre schimburi urmează să intre în Marea Britanie fără taxe, în baza condițiilor prevăzute de Organizația Mondială a Comerțului (OMC) sau prin actualul acces preferențial, începând din ianuarie 2021, a anunțat Guvernul.

Însă taxele vamale urmează să fie menținute la un anumit număr de produse din sectoarele agricol, automobilului și pescuitului, în vederea protecției acestor sectoare.

”Menținerea unei protecții a agriculturii are un sens ca monedă de schimb în negocierile cu UE și Statele Unite. Însă acest lucru implică scumpiri importante la importuri agricole, în lipsa unui acord de liber-schimb între regatul Unit și UE”, estimează Thomas Sampson, un profesor asociat la London School of Economics.

Proiectul prevede de asemenea o suprimare a taxelor vamale la produse privind ameliorarea eficienței energetice și o scutire temporară de taxe a celor folosite în lupta împotriva covid-19, precum echiamente individuale de protecție.

viewscnt
Afla mai multe despre
brexit
uk global tariff
regim vamal