Luigi Di Maio a demisionat de la conducerea formațiunii Mișcarea Cinci Stele

Luigi Di Maio a demisionat de la conducerea formațiunii Mișcarea Cinci Stele
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 ian 2020

Luigi Di Maio a demisionat miercuri de la conducerea Mișcării Cinci Stele, (M5S, antisistem), aflată la putere în Italia împreună cu Partidul Democrat (PD, centru-stânga), decizie care scoate în evidență disensiunile profunde din partid și care amplifică incertitudinile pentru coaliția de guvernare, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

”Astăzi, îmi ofer demisia de la conducerea Mișcării Cinci Stele”, a spus Di Maio membrilor de partid, la un eveniment organizat pentru prezentarea unei noi structuri de liderilor regionali ai formațiunii politice, scrie News.ro.

ULTIMA ORĂ După mai mult de 3 ani de dezbateri intense, Parlamentul britanic a adoptat definitiv acordul privind Brexit-ul, deschizând calea pentru ieșirea istorică a Regatului Unit din UE CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ După mai mult de 3 ani de dezbateri intense, Parlamentul britanic a adoptat definitiv acordul privind Brexit-ul, deschizând calea pentru ieșirea istorică a Regatului Unit din UE

Di Maio a spus că Vito Crimi, șeful comisiei pentru regulament intern al Mișcării Cinci Stele, va prelua conducerea interimară, până când va fi ales un lider nou, la un congres al partidului care va fi organizat în lunile următoare.

Demisia nu va duce probabil la căderea guvernului, dar scoate în evidență diviziunile profunde din cadrul partidului și aduce noi incertitudini în relațiile deja fracționate cu partenerul de coaliție, Partidul Democrat.

Randamentele obligațiunilor guvernamentele italiene au crescut miercuri cu 0,05 - 0,08 puncte procentuale în urma informațiilor legate de  demisia lui Di Maio, în timp ce costul asigurării expunerii la datoriile suverane ale Italiei a crescut la rândul său.

În primele sale comentarii după preluarea conducerii partidului Mișcarea Cinci Stele, Crimi, un proeminent senator, a spus că plecarea lui Di Maio nu va avea impact asupra stabilității guvernului.

Premierul Giuseppe Conte a emis un comunicat cu un mesaj similar.

Demisia lui Di Maio, care va rămâne ministru de Externe, survine cu câteva zile înainte de alegerile regionale din Emilia Romagna, unde partidul de dreapta Liga amenință să pună capăt dominației neîntrerupte de 75 de ani a PD.

Rezultatul alegerilor ar putea pune în pericol supraviețuirea guvernului aflat la conducerea Italiei de cinci luni.

viewscnt
Afla mai multe despre
luigi di maio
mișcarea cinci stele